Close

What are you looking for?

cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 

Pilot Smart TV (QE75Q70) -> Dekoder Horizon UPC 7002KLG - Parowanie

(Topic created on: 23-09-2020 12:47 PM)
11282 Views
Psiw
Apprentice
Options

Hej,

Czy moglby ktos pomoc i powiedziec, czy jest mozliwosc sparowania pilota smarta TV z modelu Q70 z dekoderem Horizon UPC 7002KLG? 

Niestety poki co mi to nie dziala. Probowalem konfiguracji recznej, wyszukiwalem rowniez po modelu ale nie chce zalapac kontaktu. 

Z gory dziekuje za pomoc. 

21 REPLIES 21
Isgcrz1
Explorer
Options

Temat zbadałem wzdłuż i wszerz. Aktualizacja TV, Dekodera UPC Horizon  DMC7002KLG, reset poprzez TV i zdalny przez pracownika serwisu Samsung NIC NIE DAŁ. Czekam na aktualizację oprogramowania TV. Dziwne tylko, że przed 1 resetem pilot działał parę godzin, potem wgrałem nowsze oprogramowanie w wersji 1460.9 i lipa. Teraz jak wykryje Pilot Dekoder udaje się raz na jakiś czas zmienić kanał, ale działa to z prędkością żółwia. Natomiast przycisk Program TV działa od razu (Wywołuje się to komendą naciskając na pilocie przycisk zmiany kanałów).

0 Likes
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Options

@Isgcrz1  Czy próbowałeś ręcznie wybrać model i producent Pace ?

0 Likes
Isgcrz1
Explorer
Options

Witam. Tak oczywiście próbowałem w ten sposób czyli wybrałem Pace i model DMC7002KLG, próbowałem też po nazwie znaleźć i mi się udało tj. Horizon i Horizon TV. Oczywiście nic to nie dało. Zresztą pisałem wyżej, że temat zdaje się zgłębiłem bardzo szeroko :winking-face: 

0 Likes
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Options

Może jakaś aktualizacja to umożliwi na sterowanie tym dekoderem/routerem.

0 Likes
Isgcrz1
Explorer
Options

Pozostaje czekać na updejt TV. Będę pisać do nich o tym problemie. Mam nadzieję, że ktoś mi odpisze i dowiem się coś konstruktywnego :smiling-face: Dam znać ASAP. 

Isgcrz1
Explorer
Options
No to szybka odpowiedź z serwisu Samsung:

"Warto również sprawdzić czy zacznie to działać na innym kablu.

Aktualizacje pojawiają się mniej więcej co kwartał. Ostatni upgrade miał premierę 2020-12-08, więc podejrzewam, że w przeciągu miesiąca pojawi slę nowe oprogramowanie.

Zgłosiłem Pana sugestię do odpowiedniego działu, więc miejmy nadzieję, że sprzęty zaczną być w pełni kompatybilne. Z góry dziękuję za cierpliwość. "
0 Likes
Isgcrz1
Explorer
Options

A więc udało się :smiling-face: Dzięki koledze @Buba67 przy okazji badania sprawy przycisków pilota i braku reakcji niektórych z nich wyszło, że pilot nie został poprawnie sparowany z TV. Być może jest to wynikiem aktualizacji oprogramowania TV z poprzedniej wersji. Pilot wykonywał jedynie część poleceń. Szczegóły opisałem w wątku https://eu.community.samsung.com/t5/telewizory/asystent-bixby-w-telewizorach-samsung-poznaj-wszystki...

Generalnie po ponownym sparowaniu pilota z TV Wszystko zaczęło działać jak trzeba. Kanały na dekoderze UPC się przełączają, działa klawiatura numeryczna, przycisk Bixby :smiling-face: Szkoda, że serwis Samsung online nie wykrył tego problemu.

Muszę jeszcze dojść do tego jak zmienić Bixby na Asystenta Google :winking-face:

Buba67
Helping Hand
Options
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Options

@Isgcrz1, Podczas konfiguracji pilota uniwersalnego wybrałeś ręcznie model DMC-7002 KLG, czy wystarczyło automatyczne wykrycie przez telewizor ?

Isgcrz1
Explorer
Options
Wybrałem UPC i TV sam odszukał właściwy dekoder. Niestety nie działa po kablu hdmi, a za pośrednictwem podczerwieni. To jest trochę słabe, bo musi być otwarta szafka RTV i pilot musi "widzieć" Horizona.