23-09-2020 12:47 PM
Hej,
Czy moglby ktos pomoc i powiedziec, czy jest mozliwosc sparowania pilota smarta TV z modelu Q70 z dekoderem Horizon UPC 7002KLG?
Niestety poki co mi to nie dziala. Probowalem konfiguracji recznej, wyszukiwalem rowniez po modelu ale nie chce zalapac kontaktu.
Z gory dziekuje za pomoc.
23-09-2020 01:30 PM
@vdsl2 @kamil40013
Czytalem kilka Waszych odpowiedzi, ale nie znalazlem rozwiazania na powyzszy problem, pomozecie?
23-09-2020 10:58 PM — edytowano 23-09-2020 11:06 PM
@Psiw Czy próbowałeś ręcznie wpisać po marka i modelu Pace DMC-7002 KLG ?
23-09-2020 11:53 PM
Tak. Znajduje model, ale nie ma zadnej reakcji. Nawet restartowalem horizona do ustawien fabrycznych, ale nic sie nie zmienilo.
23-09-2020 11:56 PM — edytowano 24-09-2020 12:00 AM
@Psiw Czy ten Horizon ma HDMI-CEC ?
HDMI CEC to dwukierunkowy system komunikacji, w którym sterowane urządzenie wysyła potwierdzenie otrzymania polecenia. Interfejs umożliwia sterowanie do 10 urządzeń połączonych kablem HDMI za pomocą jednego pilota, bez konieczności programowania lub konfiguracji.
24-09-2020 09:12 AM
Szukalem informacji, ale nie znalazlem potwierdzenia. Powinien miec bo to przeciez nowy sprzet, ale moze tu jest wlasnie problem? Jest to dokladnie ten model o ktorym pisales, Pace DMC 7002 KLG
Moze to tez kwestia podlaczenia? W tej chwili mam podlaczone kino domowe przez HDMI ARC a dekoder tez bezsposrednio do tv przez inne hdmi. Z kinem wszystko dziala, wlacza sie razem z tv, dzwiek tez moge regulowac. Do kina nie chce podpinac dekodera, bo przez to potrzebuje jeszcze jednego pilota zeby pozniej zmieniac "wyjscia" a Q70 ma na tyle dobry system, ze lepiej to po prostu dziala.
No poza tym, ze nie moge sie pozbyc tego pilota od horizona
24-09-2020 09:39 AM
@Psiw Jeśli nie znalazłeś żadnych informacji więc może mieć dekoder zablokowaną opcje HDMI CEC.
Tak to wygląda na przykładzie dekodera Polsatu i działa sterowanie na takim modelu TV, jaki ty masz.
Jak zostanie wyłączona opcja HDMI CEC już nie ma możliwości sterowania.
24-09-2020 09:54 AM
Mozliwe. W Ustawieniach obrazu i dzwieku mam tylko opcje Dolby Digital, Rozdzielczosc, Podlaczenie (hdmi lub scart) i Format obrazu. Nie ma w ogole wymienionego Hdmi Cec.
W takim razie bede musial poczekac az wymienie ten ten nowy 4k. Mam nadzieje, ze tam juz nie bedzie tego problemu i dekdoer tez bedzie duzo lepszy.
24-09-2020 06:52 PM
@Psiw napisał(a):
Czytalem kilka Waszych odpowiedzi, ale nie znalazlem rozwiazania na powyzszy problem, pomozecie?
Niestety mnie do dzisiaj nie udało się sparować pilota Samsung z dekoderem Horizon, choć było kilka osób, które twierdziły, że u nich to działa. Na już nieistniejącej Społeczności UPC znajdował się dość obszerny wątek na ten temat. Inny dekoder z Nc+ działa poprawnie na tym samym złączu oraz kablu HDMI, więc raczej problem leży po stronie Horizona, który prawdopodobnie nie obsługuje HDMI-CEC.
04-12-2020 04:10 PM
W moim telewizorze UE55TU7172UXXH problem jest podobny ale przy pierwszej konfiguracji wszystko poszło ok i działało trzy dni. Po trzech dniach już nie było synchronizacji pilota z dekoderem i nie można jej zrobić. Na czacie samsunga dostałem informację, że mam używać dwóch pilotów bo samsung nie zapewnia wsparcia produktów innych producentów. Dziwna sprawa jeżeli pilot działał przez trzy dni, oprogramowanie jest najnowsze i nie było aktualizowane.