Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Nowe wymagania techniczne dla odbiornika NTC w Polsce, zaczną obowiązywać od 1 grudnia 2019, a HbbTV 2.0.1 od 1 stycznia 2021

(Temat utworzony: 09-11-2019 12:33 AM)
17988 Wyświetlenia
Krasnoludek
Pioneer
Opcje

UWAGA

Od 1 grudnia 2019 roku wchodzi w życie nowe ROZPORZĄDZENIE MINISTRA CYFRYZACJI z dnia 7 października 2019 r. w sprawie wymagań technicznych i eksploatacyjnych dla odbiorników cyfrowych.

Najważniejsze w nim to: DVB-T2, HEVC, AC-4, HbbTV 2.0.1

http://dziennikustaw.gov.pl/du/2019/2125/D2019000212501.pdf

>> „§ 3. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 grudnia 2019 r., z wyjątkiem pkt 14 załącznika do rozporządzenia, który wchodzi w życie z dniem 1 września 2020 r.”.

http://dziennikustaw.gov.pl/du/2019/2336/D2019000233601.pdf

Przed zakupem nowego telewizora sprawdzić czy ma wszystko to co w ustawie wymienione !

Na nowy standard nadawania naziemnego przejdziemy w Polsce ok. 2022 roku.

Jak się dowiedziałem, Samsung implementuje na Polskę starą wersję HbbTV 1.0 z 2010, na której np. Polsat News z kanałów Polsatu na MUX-2 nie działa, bo potrzebuje wersji min. 1.5

Proszę o przypięcie tego ważnego tematu, tak by osoby kupujące nowy telewizor dowiedziały się o nim.

0 Like
338 Odpowiedzi
Krasnoludek
Pioneer
Opcje

Ale Polsat News nie działa i dopuki Samsung wersji HbbTV nie podniesie do wersji 2.0.1 to niebędzie działać. Infolinia Samsunga nie wie kiedy telewizory z 2019 dostaną nowszą wersję, może dopiero 1 września starsze odbiorniki dostaną?

Zobaczymy niedługo jaką wersję będą mieć telewizory na 2020 rok.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

U mnie Polsat News/Polsat News HD  działa na kanach 101 i 81, bo jest dostępny w moim miejscu zamieszkania.

Jeśli chodzi, o HbbTV to już Ci wcześniej wyjaśniłem.

Kupując telewizor, sprawdź jego parametry

Krasnoludek
Pioneer
Opcje

Jest od tego odpowiednia ustawa która uniemożliwia sprzedaż nieodpowiedniego sprzętu, a odnośnie HbbTV wejdzie od 1 września i wtedy skończy się sprzedaż niezgodnego sprzętu w kwestii HbbTV.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Krasnoludek  napisał(a):

Jest od tego odpowiednia ustawa która uniemożliwia sprzedaż nieodpowiedniego sprzętu, a odnośnie HbbTV wejdzie od 1 września i wtedy skończy się sprzedaż niezgodnego sprzętu w kwestii HbbTV.

Nie wieże, żeby przez HbbTV nie można dalej sprzedawać urządzeń :thinking-face:

Krasnoludek
Pioneer
Opcje

Wszystko zależeć będzie od tego jakie ostatecznie brzmienie będzie miała ustawa odnośnie HbbTV, bo jak sam widzisz już jest któraś jej nowelizacja.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Krasnoludek  Ciekawy jestem, jaką ma wersje HbbTV nowy model Samsunga QLED 8K Q950TS ? Chyba wiesz, że ustawa nie działa wstecz ? A może już ma możliwość łączenia DVB-T i DVB-S ?

Krasnoludek
Pioneer
Opcje

W Samsungu kiedy nowe modele się przeważnie pojawiają na nowy rok, luty?

Jestem ciekaw następców RU

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Krasnoludek  Kwiecień maj i druga tura około września. Poza tym jest nowy firmware wer 1351.3 dla modelu RU.

Krasnoludek
Pioneer
Opcje

LG też chyba tak jakoś w maju wypuszcza nowe model, Philips kiedy ?

wrócił Twój telewizor z serwisu byś sprawdził co poprawili w tym nowym oprogramowaniu?,  a niema opisu co w nim zmieniono/poprawiono ?

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

W tym nowym firmware nie widzę, żadnych zmian też nie została zmieniona wersja HbbTV  czy połączenia kanałów DVB-T i DVB-S. Poza tym widzę, że jest, jakiś  problem z tym całym HbbTV a daty zmieniają się co chwile tak samo ich wersje.