Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Nowe wymagania techniczne dla odbiornika NTC w Polsce, zaczną obowiązywać od 1 grudnia 2019, a HbbTV 2.0.1 od 1 stycznia 2021

(Temat utworzony: 09-11-2019 12:33 AM)
17981 Wyświetlenia
Krasnoludek
Pioneer
Opcje

UWAGA

Od 1 grudnia 2019 roku wchodzi w życie nowe ROZPORZĄDZENIE MINISTRA CYFRYZACJI z dnia 7 października 2019 r. w sprawie wymagań technicznych i eksploatacyjnych dla odbiorników cyfrowych.

Najważniejsze w nim to: DVB-T2, HEVC, AC-4, HbbTV 2.0.1

http://dziennikustaw.gov.pl/du/2019/2125/D2019000212501.pdf

>> „§ 3. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 grudnia 2019 r., z wyjątkiem pkt 14 załącznika do rozporządzenia, który wchodzi w życie z dniem 1 września 2020 r.”.

http://dziennikustaw.gov.pl/du/2019/2336/D2019000233601.pdf

Przed zakupem nowego telewizora sprawdzić czy ma wszystko to co w ustawie wymienione !

Na nowy standard nadawania naziemnego przejdziemy w Polsce ok. 2022 roku.

Jak się dowiedziałem, Samsung implementuje na Polskę starą wersję HbbTV 1.0 z 2010, na której np. Polsat News z kanałów Polsatu na MUX-2 nie działa, bo potrzebuje wersji min. 1.5

Proszę o przypięcie tego ważnego tematu, tak by osoby kupujące nowy telewizor dowiedziały się o nim.

0 Like
338 Odpowiedzi
Krasnoludek
Pioneer
Opcje

Przecież pisałem o starszych osobach, gdzie nie ogarną obsługi telewizora bez klawiatury numerycznej. 

Zresztą sam gdybym kupił dla siebie model telewizora Samsunga z pilotem bez klawiatury numeryczny, zaraz dokupiłbym drugi normalny z klawiaturą. Wolę mieć taki, nie każdy musi podzielać moje preferencje. 

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Krasnoludek  W modelach z 2021 roku jest HbbTV 2.0.2😀

marcel2007
Voyager
Opcje

Skoro tak , to mój model QE43Q64T z 2020 roku może dostanie aktualizację ?

Też sporo korzystam z HbbTV , szczególnie na TVP.

0 Like
MichałM
Expert
Opcje

Cześć @marcel2007 ,

Sprawdź, czy masz aktualną wersję oprogramowania w TV. Instrukcję znajdziesz w wątku:

https://eu.community.samsung.com/t5/Sprz%C4%99t-Audiowizualny/Aktualizacja-oprogramowania-przez-USB/... 

Z tego co się orientuje modele z 2020 dostały już aktualizację do HbbTV.

pawelwt
Apprentice
Opcje

mam tv: Samsung UE49KS7000, widze, ze mam wszystko do odbioru DVB T2 - HEVC, ale z wyjatkiem hbbtv - mam wersje 1.0 ale z tego co sie orientuje powinna byc min 1.5 - gdzie moge to zglosic do samsung? Nie mam aktualizacji do wyzszej wersji ! wrr

software developer at rozwoj-oprogramowania.pl
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@pawelwt  Ten model nie otrzyma takiej aktualizacji jedynie modele z 2019 roku otrzymał taką aktualizacje.

Krasnoludek
Pioneer
Opcje

Info dla osób co szukają możliwości połączenia kanałów naziemnych i satelitarnych na jednej liście ulubionej, w Samsungu nie jest to możliwe i Samsung ma w nosie by to poprawić w oprogramowaniu, pisałem prosiłem, inni też prosili, bez skutku. Jedyne info, że przekazano do odpowiedniego działu i koniec, żadnej wiadomości zwrotnej czy to kiedykolwiek poprawią czy nie. 

Polecam tak jak ja zrobiłem, kupić telewizor formy Philips na Androidzie (nie na Androidzie Lite!) np xxPUS8506 i w nim bez żadnych problemów można stworzyć listę kanałów naziemno-satelitarną. Najpierw skanujemy naziemną a następnie sat (można wybrać po operatorze NC+, Polsat i jakąś kablówka). Po utworzeniu dwóch oddzielnych list przechodzimy do tworzenia listy kanałów ulubionych i tam przenosimy sobie kanały z naziemnej i Sat i następnie układamy sobje kolejność jaka nam pasuje. Podobno też w Hisense i Vestel nie na Androidzie można taką listę stworzyć.

Czekałem tyle czasu żeby Samsung to poprawił, ale ile można, wybrałem konkurencyjny produkt produkowany w Polsce. Przykro mi, że tak Samsung nas potraktował i nawet nie dał odpowiedzi czy zostanie to poprawione czy nie. 

0 Like
Krasnoludek
Pioneer
Opcje

Tam gdzie są appki, w wyszukiwarce wpisz HbbTV i daj wyszukaj, jak nie znajdzie dzwoń na infolinię Samsunga. 

Obecnie nie wolno sprzedawać telewizorów które mają możliwość podłączenia do Internetu bez obsługi HbbTV w wersji co najmniej 2.0.1 lub wyższej. 

W rozporządzeniu pisze, że HbbTV musi być domyślnie włączone, więc jak to jest nowy telewizor, to HbbTV musi być już zainstalowane i włączone. 

Sprawdzasz HbbTV na kanałach z telewizji naziemnej? Bo z satelity czy kablówek brak jest w większości nadawania sygnału HbbTV i tam nie działa. 

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Krasnoludek  Czy to prawda że HbbTV działa swoim życiem?

I o chodzi z tym że przejdą z HLS na MPEG-DASH?

0 Like