Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Nieprawidłowe działanie pilota

(Temat utworzony: 05-07-2022 06:14 PM)
3628 Wyświetlenia
stawik
Pathfinder
Opcje

Od kliku lat posiadam 55 calowy telewizor KS7000. Obecnie (od ponad pół roku) zainstalowana jest na nim najnowsza wersja oprogramowania, tj. 1250.2. Do niedawna telewizor, a  w zasadzie to pilot do tego telewizora działał bezproblemowo, jednak od kilkunastu dni mam pewien problem dotyczący włączania i wyłączania telewizora za pomocą tego pilota. Problem objawia się tym, że włączanie i wyłączanie telewizora nie następuje od razu (tj. za pierwszym razem) po naciśnięciu na pilocie przycisku "power". Aby włączyć lub wyłączyć TV muszę wciskać ten przycisk kilkukrotnie, tzn. mniej więcej za 5 lub 6 razem telewizor zaskakuje. Kilka pierwszy przyciśnięć pilota nie wywołuje na telewizorze żadnej reakcji i nie podświetlania również diody na pilocie. 

Na początku myślałem, że winą są słabe baterie, jednak ich wymiana na nowe (i to nawet dwukrotna) nie wyeliminowały problemu. Nie pomogło również parowanie pilota (poprzez jednoczesne i 5 sekundowe wciskanie przycisków "return" oraz "pauza/play") - po ponownym sparowaniu problem dalej występuje. Nie pomogło również resetowanie Smart HUBa oraz resetowanie wszystkich ustawień telewizora.

Dodam, że po powyższy problem nigdy wcześniej nie występował, a sam pilot działa bez problemu w momencie gdy telewizor się już włączy - wszystkie funkcje i przyciski pilota działają tak jak powinny.

Ktoś wie w czym może tkwić problem i czy da się go jakoś naprawić - tzn. bez wymiany pilota na nowy (o ile do tak "leciwego" modelu TV można jeszcze w ogóle dokupić nowego pilota)?

Osobiście podejrzewam że mógł paść lub właśnie pada nadajnik podczerwieni w pilocie lub odbiornik w telewizorze. Z tego co wiem to włącznie i wyłączanie telewizora odbywa się za pomocą podczerwieni, natomiast pozostałe przyciski działają na bluetooth. 

0 Like
Przejdź do rozwiązania
11 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@J3drula  Zachęcam przed założeniem nowego tematu przeszukanie zawartości forum.

https://eu.community.samsung.com/t5/telewizory/nieprawid%C5%82owe-dzia%C5%82anie-pilota/m-p/5865353/...

Na forum jest sporo tematów wiązanych z pilotami. Od dawna zastawiam się założeniem poradnika do jakiego TV będzie pasował pilot co o tym myślisz @OleksiiA ?

OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@vdsl2, w mojej opinii taki poradnik będzie bardzo przydatny na wypadek, jeśli serwis nie będzie już posiadał dedykowanego modelu pilota.

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.