Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Netflix - resetuje się telewizor UE40F6320AW

(Temat utworzony: 03-01-2021 09:50 AM)
6063 Wyświetlenia
tomuuu7
Journeyman
Opcje

Mam od kilku lat telewizor Samsung Smart TV UE40F6320AW.

Od mniej więcej miesiąca pojawia się problem - podczas korzystania z aplikacji Netflix resetuje się telewizor, na moment wyłącza i ponownie włącza.

Dzieje się to tylko przy korzystaniu z Netflixa - przy oglądania telewizji od dostawcy (UPC) czy korzystaniu z aplikacji np. HBO wszystko jest ok. Stąd moja obawa, czy nie o aplikację Netflixa chodzi, a nie o sam telewizor. 

Oprogramowanie telewizora najnowsze, wg informacji wersja Netflixa zainstalowana także. 

Znalazłem gdzieś w necie informacje, że w grudniu 2019 Netflix przestał zapewniać wsparcie dla telewizorów z lat 2010-2011 - ale mój model pochodzi z 2013, więc to chyba nie to? 

Chciałem odinstalować Netflixa - ale w aplikacjach TV, gdy wejdę w Netflixa, button "odinstaluj" jest niedostępny, nie da się odinstalować. 

Będę wdzięczny za wszelką pomoc. 

0 Like
18 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje
tomuuu7
Journeyman
Opcje
Tak, to jest ten firmware.

Ale co do strony:
"Przepraszamy, szukana strona jest aktualnie niedostępna".
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Bez problemu podany drugi link się otwiera z poziomu przeglądarki na komputerze.

0 Like
tomuuu7
Journeyman
Opcje

Na telefonie strona nie działa, na kompie tak.

Metoda 1 - resetowanie TV - próbowałem, nic nie daje.

Metoda 2 - firmware telewizora jest najnowszy.

Metoda 3 - tak, jak pisałem, opcja "Odinstaluj" jest niedostępna, nie widziałem opcji "Zainstaluj ponownie", zerknę.

Metoda 4- muszę wypróbować. 

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje
tomuuu7
Journeyman
Opcje

Dzięki, muszę popróbować. 

Niestety, ten patent na reset Netflixa nie działa - po kilkukrotnej próbie tej kombinacji klawiszy z pilota nie dzieje się nic, ładuje się normalnie Netflix.

Nie wiem, czy ma znaczenie to (bo na forum jest mowa o wersji firmware telewizora 2126), że u mnie jest wersja firmware 2127. 

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Ten reset działa na starszych modelach więc też powinien działać u ciebie

0 Like
tomuuu7
Journeyman
Opcje

No to po kolei.

Metoda 1. Miękki reset telewizora

Nic nie dała.

Metoda 2. Sprawdzenie dostępności aktualizacji oprogramowania

Jest aktualne - i telewizora, i samej aplikacji Netflix.

Metoda 3. Ponowna instalacja aplikacji na telewizorze
Tu jest problem - w Kroku 3 - nie widzę nigdzie w Apps opcji "zainstaluj ponownie". Tak, jak pisałem - widzę "Odinstaluj", ale ta opcja jest niedostępna, tzn. nie da się jej wybrać. Co za tym idzie - bez odinstalowania obecnej - nie da się wykonać Kroków 4 i 5, czyli zainstalować Netflixa ponownie. 

Metoda 4. Reset narzędzia Smart Hub na telewizorze

Wykonałem wg sugestii na pilocie, zrobiony. 
Natomiast wyglądał inaczej - tu jest w opisie: "Zresetowanie narzędzia Smart Hub spowoduje wylogowanie z wszystkich aplikacji używanych na telewizorze, nie tylko z tej, którą chcesz naprawić. Dlatego zanim to zrobisz, upewnij się, że masz aktualne dane logowania do wszystkich swoich kont".  U mnie po resecie Smart Huba widzę nadal wszystkie aplikacje, które były - nawet do Netflixa nie musiałem się logować. 

Kontaktowałem się przez chat z pomocą techniczną Samsunga - Pani sugerowała, w różnej kolejności, podobne działania, które przeprowadziłem. 

Przed chwilą jeszcze Netflix się, mimo tego, wysypywał - ostatnio po niecałych 7 minutach od odpalenia serialu.

Metoda 1. Miękki reset telewizora

Wykonałem, bez efektu.

Metoda 2. Sprawdzenie dostępności aktualizacji oprogramowania

Najnowszą wersję oprogramowania ma zarówno TV, jak i aplikacja Netflixa.

Metoda 3. Ponowna instalacja aplikacji na telewizorze

U mnie wygląda to inaczej. W SmartHubie mam coś takiego jak Apps (Samsung Apps), i jak wejdę, to widzę aplikacje, zaś po wejściu w Netflixa widzę coś jak na zdjęciu w załączeniu, poniżej: tylko Uruchom (można) albo Odinstaluj (nie da się tej opcji wybrać). Przez co nie można także, po odinstalowaniu, zainstalować aplikacji ponownie. 

20210103_123612.jpg

4. Reset urządzenia Smart Hub na telewizorze

Wykonałem go pilotem, chyba nieco inaczej się do tego dochodziło (starszy model TV). 

Natomiast co do tego: "Zresetowanie narzędzia Smart Hub spowoduje wylogowanie z wszystkich aplikacji używanych na telewizorze, nie tylko z tej, którą chcesz naprawić. Dlatego zanim to zrobisz, upewnij się, że masz aktualne dane logowania do wszystkich swoich kont" - po tym całym resecie i tak nadal widzę wszystkie aplikacje, co więcej, Netflix nie chciał nawet logowania ponownie, od razu się odpalił. 

Już po wykonaniu tego wszystkiego - najpierw telewizor się zresetował po jakiś 7 minutach serialu na Netfixie, potem po ok kwadransie. 

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@tomuuu7  Nie ma możliwości odinstalowania fabrycznych aplikacji jak Netflixa czy innych.

Napisz, do mnie wiadomość prywatną coś jeszcze sprawdzimy.

0 Like