03-01-2021 09:50 AM — edytowano 03-01-2021 09:54 AM
Mam od kilku lat telewizor Samsung Smart TV UE40F6320AW.
Od mniej więcej miesiąca pojawia się problem - podczas korzystania z aplikacji Netflix resetuje się telewizor, na moment wyłącza i ponownie włącza.
Dzieje się to tylko przy korzystaniu z Netflixa - przy oglądania telewizji od dostawcy (UPC) czy korzystaniu z aplikacji np. HBO wszystko jest ok. Stąd moja obawa, czy nie o aplikację Netflixa chodzi, a nie o sam telewizor.
Oprogramowanie telewizora najnowsze, wg informacji wersja Netflixa zainstalowana także.
Znalazłem gdzieś w necie informacje, że w grudniu 2019 Netflix przestał zapewniać wsparcie dla telewizorów z lat 2010-2011 - ale mój model pochodzi z 2013, więc to chyba nie to?
Chciałem odinstalować Netflixa - ale w aplikacjach TV, gdy wejdę w Netflixa, button "odinstaluj" jest niedostępny, nie da się odinstalować.
Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
03-01-2021 02:06 PM
@vdsl2
Bardzo dziękuję za konsultację, czas i chęć pomocy
Wszystko wskazuje na to, że problem jest analogiczny do tego na https://eu.community.samsung.com/t5/telewizory/quot-wy%C5%9Bwietlaj-na-innym-ekranie-quot-nie-mo%C5%... - czyli okoliczność, że UPC ustawia, m.in. u mnie, protokół IPv6 zamiast IPv4. Muszę zlecić w UPC zmianę protokołu, i powinno grać. Ale dam znać
03-01-2021 02:08 PM
Więc czekam na info.
04-01-2021 08:22 AM – ostatnio edytowany 04-01-2021 10:18 AM przez EwaK
Przy okazji - jak się dowiedziałem, pod jakim hasłem szukać (IPV6) - wyszło, że ludzie podobny problem opisywali także m.in. na Wykopie - https://www.wykop.pl/wpis/28567305/netflix-mam-taki-problem-z-netflixem-ze-czesto-mi-/ - z podobnymi, jak kolegi, sugestiami.
Niestety, nic nie załatwiłem.
Pomimo wyartykułowanej wprost prośby o zmianę z IPv6 na IPv4, pani z serwisu UPC twierdzi, że skoro Netflix działa poprawnie na innych urządzeniach w tej samej sieci (kompy, telefony), to nie jest to problem z UPC - tylko z Netflixem (aplikacją na TV) albo z samym telewizorem (Samsung). Ona nie ma podstaw do zmiany, ***** adresów IPv4 się kończy, bla bla.
A telewizor nadal się resetuje przy korzystaniu z aplikacji Netflixa...
04-01-2021 08:27 AM
Dziwne, że nie chcą Ci zmienić na IPv4 ?
04-01-2021 08:33 AM
Dokładnie tak. Bo to na pewno nie to, bo ***** adresów IP na IPv4 się kończy, bo nie da się. A w ogóle to ona nie może, bo musiała by mieć zgodę przełożonego - tak też usłyszałem.
04-01-2021 08:41 AM
Domyślam, się dzwoniłeś do nich, a nie robiłeś zlecenia przez konto na stronie
04-01-2021 08:44 AM
Problem polega na tym, że próbowałem - ale w tych formularzach na w/w stronie nie znalazłem miejsca, gdzie mógłbym zgłosić coś takiego. Milion przekierowań, samouczków jak coś tam zrobić - żadnego formularza, gdzie bym mógł to zgłosić wprost.
04-01-2021 08:50 AM
Zerknij do wiadomości prywatnych.
04-01-2021 09:09 AM — edytowano 04-01-2021 09:10 AM
Chwilę to potrwało, ale znalazłem.
Trzeba wybrać Internet / Brak możliwości połączenia się z VPN, grami sieciowymi, brak opcji Bridge, Brak opcji Port Forwarding /
Natomiast w momencie, gdy to wybieram - przekierowanie do... porady żeby dzwonić na infolinię albo pisać na chacie:
"Zmiana protokołu IPv4 będzie możliwa w czasie kontaktu z naszym Ekspertem.
Czat z konsultantem
Rozpocznij czat
Ogólne warunki serwisu znajdziesz na stronie www.upc.pl/serwis"
I w trakcie rozmowy z konsultantem, dłuższej, gdzie przytoczyłem informacje z internetu, że przy podobnego rodzaju (bo nie identycznych) przypadkach rozwiązaniem była zmiana protokołu z IPv6 do IPv4, napisałem tak:
"Rozumiem, natomiast z tego, co czytałem w internecie, przy podobnym problemie skutkowała zmiana protokołu z IPv4 na IPv6 - dlatego mimo wszystko proszę o przełączenie."