Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Netflix - resetuje się telewizor UE40F6320AW

(Temat utworzony: 03-01-2021 09:50 AM)
6062 Wyświetlenia
tomuuu7
Journeyman
Opcje

Mam od kilku lat telewizor Samsung Smart TV UE40F6320AW.

Od mniej więcej miesiąca pojawia się problem - podczas korzystania z aplikacji Netflix resetuje się telewizor, na moment wyłącza i ponownie włącza.

Dzieje się to tylko przy korzystaniu z Netflixa - przy oglądania telewizji od dostawcy (UPC) czy korzystaniu z aplikacji np. HBO wszystko jest ok. Stąd moja obawa, czy nie o aplikację Netflixa chodzi, a nie o sam telewizor. 

Oprogramowanie telewizora najnowsze, wg informacji wersja Netflixa zainstalowana także. 

Znalazłem gdzieś w necie informacje, że w grudniu 2019 Netflix przestał zapewniać wsparcie dla telewizorów z lat 2010-2011 - ale mój model pochodzi z 2013, więc to chyba nie to? 

Chciałem odinstalować Netflixa - ale w aplikacjach TV, gdy wejdę w Netflixa, button "odinstaluj" jest niedostępny, nie da się odinstalować. 

Będę wdzięczny za wszelką pomoc. 

0 Like
18 Odpowiedzi
tomuuu7
Journeyman
Opcje

@vdsl2

Bardzo dziękuję za konsultację, czas i chęć pomocy :smiling-face:

Wszystko wskazuje na to, że problem jest analogiczny do tego na https://eu.community.samsung.com/t5/telewizory/quot-wy%C5%9Bwietlaj-na-innym-ekranie-quot-nie-mo%C5%... - czyli okoliczność, że UPC ustawia, m.in. u mnie, protokół IPv6 zamiast IPv4.  Muszę zlecić w UPC zmianę protokołu, i powinno grać. Ale dam znać :smiling-face: 

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Więc czekam na info.

0 Like
tomuuu7
Journeyman
Opcje

Przy okazji - jak się dowiedziałem, pod jakim hasłem szukać (IPV6) - wyszło, że ludzie podobny problem opisywali także m.in. na Wykopie - https://www.wykop.pl/wpis/28567305/netflix-mam-taki-problem-z-netflixem-ze-czesto-mi-/ - z podobnymi, jak kolegi, sugestiami. 

Niestety, nic nie załatwiłem.

Pomimo wyartykułowanej wprost prośby o zmianę z IPv6 na IPv4, pani z serwisu UPC twierdzi, że skoro Netflix działa poprawnie na innych urządzeniach w tej samej sieci (kompy, telefony), to nie jest to problem z UPC - tylko z Netflixem (aplikacją na TV) albo z samym telewizorem (Samsung). Ona nie ma podstaw do zmiany, ***** adresów IPv4 się kończy, bla bla. 

A telewizor nadal się resetuje przy korzystaniu z aplikacji Netflixa... 

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Dziwne, że nie chcą Ci zmienić na IPv4 ?

0 Like
tomuuu7
Journeyman
Opcje

Dokładnie tak. Bo to na pewno nie to, bo ***** adresów IP na IPv4 się kończy, bo nie da się. A w ogóle to ona nie może, bo musiała by mieć zgodę przełożonego - tak też usłyszałem.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Domyślam, się dzwoniłeś do nich, a nie robiłeś zlecenia przez konto na stronie 

https://www.upc.pl/pomoc/kontakt/#/klient-indywidualny/

0 Like
tomuuu7
Journeyman
Opcje

Problem polega na tym, że próbowałem - ale w tych formularzach na w/w stronie nie znalazłem miejsca, gdzie mógłbym zgłosić coś takiego. Milion przekierowań, samouczków jak coś tam zrobić - żadnego formularza, gdzie bym mógł to zgłosić wprost. 

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Zerknij do wiadomości prywatnych.

0 Like
tomuuu7
Journeyman
Opcje

Chwilę to potrwało, ale znalazłem.

Trzeba wybrać Internet / Brak możliwości połączenia się z VPN, grami sieciowymi, brak opcji Bridge, Brak opcji Port Forwarding / 

Aktualnie aktywnym protokołem dla usługi internetu UPC jest najnowszy standard IPv6, aby wskazane usługi działały konieczny jest powrót do starej wersji protokołu, co możesz wykonać już teraz wybierając poniższy przycisk. Więcej o usłudze możesz dowiedzieć się tutaj.

Natomiast w momencie, gdy to wybieram - przekierowanie do... porady żeby dzwonić na infolinię albo pisać na chacie:

"Zmiana protokołu IPv4 będzie możliwa w czasie kontaktu z naszym Ekspertem.
Czat z konsultantem

Rozpocznij czat
Ogólne warunki serwisu znajdziesz na stronie www.upc.pl/serwis"

I w trakcie rozmowy z konsultantem, dłuższej, gdzie przytoczyłem informacje z internetu, że przy podobnego rodzaju (bo nie identycznych) przypadkach rozwiązaniem była zmiana protokołu z IPv6 do IPv4, napisałem tak:

"Rozumiem, natomiast z tego, co czytałem w internecie, przy podobnym problemie skutkowała zmiana protokołu z IPv4 na IPv6 - dlatego mimo wszystko proszę o przełączenie."

Odpowiedź konsultanta: "
"Niestety proszę Pana ale nie mam podstaw do zmiany protokołu IP u Pana.
I tak jak napisałem wcześniej w Pańskim przypadku proponuję kontakt ze wsparciem technicznym producenta telewizora."

Czyli odmówili przełączenia, wprost. 
0 Like