14-05-2021 09:08 PM
Witam. Byłem szczęśliwym (nieszczęśliwym) posiadaczem TV QE65QN800ATXXT przez 3tygodnie. Oddałem go po walce z tytułu rękojmi. TV był naprawdę fajny. Brak Dolby Vision czy niespodziewanie brak obsługi DivX nie stanowił dużego problemu. Jakoś obrazu z youtube w 8k i 4k zachwyca i dźwięk fenomenalny jak na TV w tym modelu ,żałuje że nie ma tego układu dźwiękowego w modelu 4k qn95 bo też bym w razie czego nabył. Mam sporo filmów w 4K i przy pomocy komputera przeniosłem na dysk twardy żeby sprawdzić jak działają i Marvel szczególnie Avengers 2019 i 2020 wymiata . Dosyć tych pochwał .......
Sporo na ten temat co mnie bolało pisałem w kilku postach temacie pod nazwą "
mój nic Goliat. lub strona internetowa proszę szukać https://eu.community.samsung.com/t5/telewizory/brak-aplikacji-samsung-qn800a/m-p/3425787/emcs_t/S2h8... na tym forum proszę szukać odpowiedzi właściciela postu i moje i na końcu moderatora.
Proszę użytkowników Neo Qled o odpowiedź na pytanie tych co mają PS5 , Xbox nowy czy urządzenia typu odtwarzacz UHD nie ważne jakiej firmy lub urządzenia co wysyłają obraz na TV w formacie 4K.
Czy wasz fajny nowy TV ma problem z obrazem z urządzeń tych co wyświetlają obraz 4K na TV tak jak pisałem. Ja miałem brak obrazu z tych źródeł ( czarny ekran). Uhd odtwarzacz jak się włączał na moment pokazał obraz póki wyświetla logo w 480p a gdy przełączał się w 4K obraz znikał . PS5 brak obrazu w 4K po zabawie z tą konsolą i zmianie wyświetlania na 1080p obraz się pojawił ale nie po to konsola 4k żeby działało tylko 1080p. W 4K PS5 wyświetliło obraz gdy udało się zmienić sygnał obrazu HDMI z HDCP 2.2 na 1.4. Proszę się nie przejmować jeśli ktoś nie wie o co chodzi nie każdy musi wiedzieć na każdy temat.
PS4 , stary Xbox 360 i blu-ray i DVD nie ma problemu z obrazem przez HDMI
Każdy ma inny wzrok i percepcję obrazu na TV. Mam w dumu Monitor 32`od Samsunga Q7 i straszy 1080p z tunerem TV tak samo Stary TV LG 4K bez hdr , nie pamiętam modelu i TV Sony 4K HDR - LCD 65XF9005 co dostało mnóstwo nagród i jest najlepszym TV - LCD od Sony od 2018 i nie mam na żadnym urządzeniu problemów po podłączaniu przez hdmi a tu ............. klops 😞 Następnym problemem była płynność obrazu ze źródła TV. Ma kablówkę cyfrową od UPC. Z powodu tylu urządzeń co mam to testowałem na dekoderze 4K i module Cl+ i w Tym TV było brak płynności obrazu przy meczach gdy piłka szybko przelatuje na drugą połowę boiska, w szybszych scenach w filmach i seriali i bardzo widoczne w reklamach TV przy szybkim ruchu. Problem też z płynnością obrazu z dysku hdd gdy obraz jest 480 i mniej widoczne w 720p. Mam wrażenie że TV nie radzi sobie choć trochę słabszym sygnale obrazu. Inne urządzenia w mojej kolekcji nie mają tego problemu choćby miały 10 lat.
Proszę użytkowników TV modelu QN800 lub qn900 w 8k jak i użytkowników Neo Qled modeli 4K tych co mają urządzenia w domu typu konsola PS5 i Nowy Xbox i UHD odtwarzaczy czy mają lub mieli ten sam problem z brakiem obrazu z tych urządzeń . Ja nadal chcę kupić ten TV i jestem w stanie poświęcić ponownie swój czas i nerwy na następną sztukę bo ogólnie mi się podoba i gdyby nie moje problemy to było by super. Szkoda moich nerwów gdy inni mają podobne problemy ....!!!!
Proszę o odpowiedź na moje pytania ??? i nie sugerowania że kabel hdmi gorszej jakości lub sygnał z TV jest za słaby dlatego problemy bo skoro inne TV i urządzenia nie mają tego problemu i tylko ten TV ma to czekam na sensowne podpowiedzi !!! Dziękuję
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
09-06-2021 07:06 PM
Po tygodniowym testowaniu QN95 cieszę się że tamta sztuka qn800 była felerna. Nie mam tutaj żadnych problemów co miałem z tamtym TV. Matryca minimalnie ciemniejsza od wersji qn800 i to jest na plus. Po aktualizacji softu albo dlatego że jest ciut ciemniejszy nie zauważyłem kwitnienia lub jest nie zauważalne na tym samym filmie co oglądałem w modelu 800. Do oglądania TV z kablówki w trybie "film" jasność i tak ustawiona na 15 z 50 bo świeci jak słoneczko
Brak rwania obrazu w szybkim ruchu na ekranie i bez artefaktów obraz . Wszystkie porty HDMI 2.1 bez problemowo teraz obsługują urządzenia zewnętrzne typu PS5 lub UHD odtwarzacz
Bałem się że dźwięk z TV będzie gorszy od modelu 800 i się zdziwiłem że nie Nie jestem audiofilem ale po włączeniu wszystkich wspomagaczy dźwięku w TV soundbar JBL 9.1 poszedł w odstawkę
Filmy z YouTube 8k nadal wyglądają pięknie na TV 4K
Żeby nie były same ochy i achy to czepne się podstawki pod TV. Jest inna niż w 800 a szkoda , tam One Connect miał miejsce z tyłu na podstawce a tu w modelu qn95 trzeba go mieć na obok TV lub go schować żeby był mniej widoczny . W modelu QN800 telewizor stał mocno na podstawce , jest ona dużo cięższa w modelu QN95 trzeba trochę uważać bo troszkę się TV chyboczę jak go się trochę rusza ale i tak nadal stoi stabilnie.
Póki co jestem bardzo zadowolony ,szkoda tylko że nie obsługuje DivX ale do przebolenia jak się ma urządzenie typu UHD lub inne z takim kodekiem
15-05-2021 11:15 AM
@Goliat Znalazłem na temat działaniem z PS5 i XBOX możesz sobie poczytać że z tym modelem nie ma problemu z działaniem.
15-05-2021 05:35 PM — edytowano 20-05-2021 09:07 PM
Fajny test dzięki ale może być nie miarodajny na Polskie realia. Znalazłem różnice że w Polsce dostaliśmy 1 port HDMI 2.1 a oni 4 porty. Tabliczka znamionowa u nich pokazuje Typikal Power 176 wat u nas już 242 . Może być bardzo dużo różnic, tam piszą że są składane z różnych matryc i proszą o zgłaszanie jak ktoś ma inne parametry i takie tam. Tam są składane w Meksyku nasze na Węgrzech. Porównują ten TV do wersji qn90 4K, niestety w Polsce nie dostępny w 65" i 75" i uważają go za dużo lepszy TV niż ten model (może u nas to qn91 ale to tylko gdybanie). Piszą że 8k obraz nie jest super na tym TV tak samo jak 4K (qn90 nie ma problemu), czerń jest gorsza i ma niesamowite kwitnienie jasnych obiektów. W tym modelu QN90 jest dużo lepiej.
Co do tego kwitnienia to zauważyłem i to bardzo jest widoczne w filmie Hobbit jak postać białego Orka jest na ekranie szczególnie w trochę mroczniejszych scenach to ma niesamowitą aureole w okół głowy
26-05-2021 03:02 PM
@Goliat Test już wykonane i na tym modelu jaki innych z 2021 nie ma żadnego problemu z konsolami PS5 i XBOX. Jak tylko będę miał zdjęcia to je tu wstawie.
03-06-2021 12:15 PM — edytowano 03-06-2021 12:17 PM
Witam. Z powodu braku większego wsparcia użytkowników nowych TV Neo Qled 😞 , musiałem wesprzeć się Sam . Zamiast wersji QE65QN800A kupiłem QE65QN95A . Dojechał wczoraj wieczorem, teraz czas na testy .
03-06-2021 12:24 PM
@Goliat Chyba wiesz że nie za wiele osób może sobie pozwolić na zakup takiego TV.
03-06-2021 12:31 PM — edytowano 03-06-2021 12:37 PM
Nie zastanawiam się nad tym, pewnie tak jest ale to też nie do końca. rozmawiałem z sprzedawcą w sklepie Med.... bez reklamy . Powiedział że modele qn85 i qn91 się sprzedają więc nie jest tak źle a to w końcu jeden salon sprzedaży . A teraz sam sobie odpowiem czy akurat mój zakup jest lepszy od poprzedniego a już na początku stwierdzam że póki co to TAK
A do tego kupiłem Google TV chromecasta 4 ,polecił inny użytkownik tego forum i to rozwiązuje co nie które problemy przesiadki z Sony
03-06-2021 04:23 PM
@Goliat Gratuluję świetnego zakupu👍
09-06-2021 07:06 PM
Po tygodniowym testowaniu QN95 cieszę się że tamta sztuka qn800 była felerna. Nie mam tutaj żadnych problemów co miałem z tamtym TV. Matryca minimalnie ciemniejsza od wersji qn800 i to jest na plus. Po aktualizacji softu albo dlatego że jest ciut ciemniejszy nie zauważyłem kwitnienia lub jest nie zauważalne na tym samym filmie co oglądałem w modelu 800. Do oglądania TV z kablówki w trybie "film" jasność i tak ustawiona na 15 z 50 bo świeci jak słoneczko
Brak rwania obrazu w szybkim ruchu na ekranie i bez artefaktów obraz . Wszystkie porty HDMI 2.1 bez problemowo teraz obsługują urządzenia zewnętrzne typu PS5 lub UHD odtwarzacz
Bałem się że dźwięk z TV będzie gorszy od modelu 800 i się zdziwiłem że nie Nie jestem audiofilem ale po włączeniu wszystkich wspomagaczy dźwięku w TV soundbar JBL 9.1 poszedł w odstawkę
Filmy z YouTube 8k nadal wyglądają pięknie na TV 4K
Żeby nie były same ochy i achy to czepne się podstawki pod TV. Jest inna niż w 800 a szkoda , tam One Connect miał miejsce z tyłu na podstawce a tu w modelu qn95 trzeba go mieć na obok TV lub go schować żeby był mniej widoczny . W modelu QN800 telewizor stał mocno na podstawce , jest ona dużo cięższa w modelu QN95 trzeba trochę uważać bo troszkę się TV chyboczę jak go się trochę rusza ale i tak nadal stoi stabilnie.
Póki co jestem bardzo zadowolony ,szkoda tylko że nie obsługuje DivX ale do przebolenia jak się ma urządzenie typu UHD lub inne z takim kodekiem
09-06-2021 11:21 PM
@Goliat Dziękujemy za informacje.😀