09-05-2019 03:35 PM – ostatnio edytowany 10-06-2019 11:37 AM przez MonikaGS
Hej!
Czy spotkaliście się z określeniem takim jak "Moduł CAM"? Czasem zamiennie stosowana jest nazwa "Moduł CI/CI+".
Moduł CAM jest to bardzo wygodną opcją korzystania z telewizji satelitarnej/kablowej. Dzięki niemu nie musimy już podłączać standardowego dekodera. Im mniej plączących się kabli, tym lepiej Dodatkowo małe rozmiary****
Do modułu CAM wkładamy Kartę CI/CI+, która może służyć do odkodowania kanałów telewizji kablowej lub satelitarnej. Możecie ją otrzymać od dostawcy telewizji.
Wybrane modele telewizorów Samsung posiadają specjalny adapter (wbudowany lub zewnętrzny) do umieszczenia karty CI:
Jak dobrać odpowiedni moduł?
1. Sprawdź, jaki tuner obsługuje Twój telewizor:
Jeżeli chcecie korzystać z telewizji satelitarnej za pośrednictwem modułu upewnijcie się, czy Wasz telewizor posiada odpowiednie wejście antenowe (tuner satelitarny lub kablowy). Rodzaj tunera ujęty jest w specyfikacji konkretnego telewizora na stronie: https://www.samsung.com/pl/
Tuner telewizji naziemnej oraz kablowej
Tuner telewizji naziemnej, kablokowej oraz satelitarnej
Oto jak rozszyfrować nazewnictwo tunera, który znajduje się w specyfikacji naszego telewizora:
DVB-T - tuner telewizji naziemnej
C- tuner telewizji kablowej
S- tuner telewizji satelitarnej
2. Tuner to nie wszystko
Z danych technicznych pozostaje jeszcze jedna kwestia. Standard karty CI ( 1.2, 1.3 lub 1.4) powinien być taki sam jak modułu CI telewizora. Standard modułu telewizora można sprawdzić specyfikacji danego urządzenia pod nazwą
"CI (Common Interfence)".
Znając rodzaj tunera oraz standard karty CI, możemy zwrócić się do dosawcy telewizji w celu zakupienia odpowiedniego Modułu CAM w komplecie z Kartą CI.
Musimy mieć na uwadze, że niektórzy dostawcy mają sprecyzwaną listę modeli telewizorów, które są wspierane przez ofertowane przez nich karty. Przed zakupem modułu warto dopytać, czy Wasz telewizor znajduje się na liście kompatybilnych urządzeń
Jeśli masz jakiekolwiek pytania - śmiało! Z chęcią Ci pomożemy!
15-04-2021 01:26 PM
Ponieważ jest dużo pytań o to, czy moduł CI działa z konkretnymi TV Samsunga, chce poinformować, że moduł CI ze standardem ECP + czarna karta Canal+ działa prawidłowo na telewizorach z 2021 roku, czyli na przykład serii QN. Kanały przełączają się wolniej niż to miało miejsce w starszych modułach, ale funkcjonalność jest pełna.
25-08-2022 11:33 AM
Szanowni!
Posiadam UE55RU7300KXXU i chciałem ruszyć z nim UPC z modułem CI0500-UPC01 R2.0. Wychodzi, że ani moduł CAM/karta nie są kompatybilne z tym telewizorem... Czy ktoś się spotkała z taką sytuacją? Z góry dzięki za pomoc.
25-08-2022 11:37 AM
@YatZeck Jest to TV nie na polski rynek.
25-08-2022 12:52 PM
Dzięki. Zgadza się. Mam jednak drugi tv również jUKejski i przywieziony z jUKeja i z nim wszytko gra... Dziwne.
25-08-2022 01:05 PM
@YatZeck Samsung jak i UPC nie gwarantuję prawidłowego działanie z modułem UPC.
25-08-2022 01:26 PM
Dzięki! Zatem trzeba zmienić podejście z CI+ na niestety kolejne pudełko w domu:)
EoT
25-08-2022 01:29 PM
Własne moduły CI do SAT działają z każdym TV.
17-11-2022 03:53 PM — edytowano 17-11-2022 03:54 PM
Cześć. Jestem zupełnym laikiem tv ue65tu7022kxxh wczoraj zakupiłem sobie cyfrowy Polsat z modułem cam czy też ci. Dzwoniłem na infolinię Samsunga żeby dopytać czy mój tv przy module cam ci będzie działał z tv satelitarna odp. Brzmiała że tak. Czy ktoś może to potwierdzić bądź zdementować. Talerz zawiesiłem ustawiłem na hotbirda 13e wkładam moduł cam i nic się nie dzieje ustawienia przeszukałem wszystkie nigdzie nie idzie go wybrać, przywracałem fabryczne tv itd i nic. Ktoś jest w stanie coś pomóc? Będę wdzięczny.
Pozdrawiam serdecznie
18-11-2022 12:30 AM
@kujapa Moduł będzie działał bez problemu. Tylko z opisu wygada że coś nie tak jest z ustawieniem anteny? Czy możesz wrzucić zdjęcie?
18-11-2022 12:35 AM
Ze specyfikacji na str Samsunga wynika.ze mam taki tuner w tv, "rozszyfrowując" go zgodnie z info żellz.1 posta wątku wydaje mi się że tv z talerza nie pójdzie. Komunikaty żadne mi się nie wyświetlają.