Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak dobrać moduł CAM do telewizji satelitarnej / kablowej

(Temat utworzony: 25-08-2022 01:29 PM)
674 Wyświetlenia
MagdaB
Expert
Opcje

Hej!

Czy spotkaliście się z określeniem takim jak "Moduł CAM"? Czasem zamiennie stosowana jest nazwa "Moduł CI/CI+".

Moduł CAM jest to bardzo wygodną opcją korzystania z telewizji satelitarnej/kablowej. Dzięki niemu nie musimy już podłączać standardowego dekodera. Im mniej plączących się kabli, tym lepiej :smiling-face: Dodatkowo małe rozmiary****

Do modułu CAM wkładamy Kartę CI/CI+, która może służyć do odkodowania kanałów telewizji kablowej lub satelitarnej. Możecie ją otrzymać od dostawcy telewizji.

Wybrane modele telewizorów Samsung posiadają specjalny adapter (wbudowany lub zewnętrzny) do umieszczenia karty CI:

MODUŁ CI.jpg

Jak dobrać odpowiedni moduł?

1. Sprawdź, jaki tuner obsługuje Twój telewizor:

Jeżeli chcecie korzystać z telewizji satelitarnej za pośrednictwem modułu upewnijcie się, czy Wasz telewizor posiada odpowiednie wejście antenowe (tuner satelitarny lub kablowy). Rodzaj tunera ujęty jest  w specyfikacji konkretnego telewizora na stronie: https://www.samsung.com/pl/

Tuner telewizji naziemnej oraz kablowejTuner telewizji naziemnej oraz kablowej

Tuner telewizji naziemnej, kablokowej oraz satelitarnejTuner telewizji naziemnej, kablokowej oraz satelitarnej

Oto jak rozszyfrować nazewnictwo tunera, który znajduje się w specyfikacji naszego telewizora:

DVB-T - tuner telewizji naziemnej

C- tuner telewizji kablowej

S- tuner telewizji satelitarnej

2. Tuner to nie wszystko :smiling-face:

Z danych technicznych pozostaje jeszcze jedna kwestia. Standard karty CI ( 1.2, 1.3 lub 1.4) powinien być taki sam jak modułu CI telewizora.  Standard modułu telewizora można sprawdzić specyfikacji danego urządzenia pod nazwą

"CI (Common Interfence)".

Znając rodzaj tunera oraz standard karty CI, możemy zwrócić się do dosawcy telewizji w celu zakupienia odpowiedniego Modułu CAM w komplecie z Kartą CI.

Musimy mieć na uwadze, że niektórzy dostawcy mają sprecyzwaną listę modeli telewizorów, które są wspierane przez ofertowane przez nich karty. Przed zakupem modułu warto dopytać, czy Wasz telewizor znajduje się na liście kompatybilnych urządzeń :smiling-face:

Jeśli masz jakiekolwiek pytania - śmiało! Z chęcią Ci pomożemy! :smiling-face:

Trykacz
First Poster
Opcje

Ponieważ jest dużo pytań o to, czy moduł CI działa z konkretnymi TV Samsunga, chce poinformować, że moduł CI ze standardem ECP + czarna karta Canal+ działa prawidłowo na telewizorach z 2021 roku, czyli na przykład serii QN. Kanały przełączają się wolniej niż to miało miejsce w starszych modułach, ale funkcjonalność jest pełna.

0 Like
YatZeck
Apprentice
Opcje

Szanowni!

Posiadam UE55RU7300KXXU i chciałem ruszyć z nim UPC z modułem CI0500-UPC01 R2.0. Wychodzi, że ani moduł CAM/karta nie są kompatybilne z tym telewizorem... Czy ktoś się spotkała z taką sytuacją? Z góry dzięki za pomoc.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@YatZeck  Jest to TV nie na polski rynek.

https://pytania.upc.pl/?q=fact_1006834

YatZeck
Apprentice
Opcje

Dzięki. Zgadza się. Mam jednak drugi tv również jUKejski i przywieziony z jUKeja i z nim wszytko gra... Dziwne.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@YatZeck  Samsung jak i UPC nie gwarantuję prawidłowego działanie z modułem UPC.

YatZeck
Apprentice
Opcje

Dzięki! Zatem trzeba zmienić podejście z CI+ na niestety kolejne pudełko w domu:)

EoT

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Własne moduły CI do SAT działają z każdym TV.

kujapa
First Poster
Opcje

Cześć. Jestem zupełnym laikiem tv ue65tu7022kxxh wczoraj zakupiłem sobie cyfrowy Polsat z modułem cam czy też ci. Dzwoniłem na infolinię Samsunga żeby dopytać czy mój tv przy module cam ci będzie działał z tv satelitarna odp. Brzmiała że tak. Czy ktoś może to potwierdzić bądź zdementować. Talerz zawiesiłem ustawiłem na hotbirda 13e wkładam moduł cam i nic się nie dzieje ustawienia przeszukałem wszystkie nigdzie nie idzie go wybrać, przywracałem fabryczne tv itd i nic. Ktoś jest w stanie coś pomóc? Będę wdzięczny. 

Pozdrawiam serdecznie 

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@kujapa  Moduł będzie działał bez problemu. Tylko z opisu wygada że coś nie tak jest z ustawieniem anteny? Czy możesz wrzucić zdjęcie?

0 Like
kujapa
First Poster
Opcje

Ze specyfikacji na str Samsunga wynika.ze mam taki tuner w tv, "rozszyfrowując" go zgodnie z info żellz.1 posta wątku wydaje mi się że tv z talerza nie pójdzie. Komunikaty żadne mi się nie wyświetlają. 

inbound2751245939858851397.png

0 Like