07-06-2019 02:46 PM – ostatnio edytowany 11-06-2019 12:46 PM przez MonikaGS
Cześć!
Zapewne wielu z Was zamierza spędzać weekend, oglądając filmy wspólnie z rodziną lub znajomymi. Przed tym, jak przejdziemy do pełnego relaksu, warto zadbać o lśniąco czystą matrycę! W toku sobotnich porządków nie możemy zapomnieć o sprzętach RTV
Na rynku znajdziecie bardzo wiele produktów dedykowanych do czyszczenia ekranów telewizyjnych, jednak pod żadnym pozorem ich nie stosujcie.
Nie używajcie też mokrych ściereczek, gąbeczek i innych wynalazków. Stosowanie środków chemicznych może doprowadzić do powstania smug, a z doświadczenia wiem, że są też częstą przyczyną uszkodzenia matrycy. Proponuję przekazać tę informację domownikom, aby z rozpędu nie przeciągnęli ociekającą wodą szmatką po telewizorze! 😊
Do czyszczenia telewizorów Samsung wystarczy sucha ściereczka z mikrofibry, którą znajdziecie w każdym markecie. Warto przed rozpoczęciem czyszczenia matrycy wyłączyć tv z zasilania.
Trzeba bardzo delikatnie przetrzeć matrycę z kurzu, ruchami z prawej do lewej, a potem z góry na dół.
Życzę udanego seansu filmowego 😊.
28-10-2023 01:31 PM
28-10-2023 01:59 PM
Jak czyścić telewizor, aby nie dopuścić do uszkodzenia? To proste!
https://eu.community.samsung.com/t5/telewizory/jak-czy%C5%9Bci%C4%87-telewizor-aby-nie-dopu%C5%9Bci%...
Wskazówki dotyczące czyszczenia ekranu telewizora
https://www.samsung.com/pl/support/tv-audio-video/wskazowki-dotyczace-czyszczenia-ekranu-telewizora/
11-12-2023 11:41 AM
Też zastanawiam sie czy powłoka antyrefleksyjna na telewizorach Samsung jest tak delikatna i nietrwała czy tylko mój egzemplarz jest w taką wyposażony. Posiadam OLED S92C i chcąc wyczyścić ekran wziąłem mikrofibre i próbowałem usunąć zabrudzenie po dotknięciu ekranu. Zabrudzenie jeszcze bardziej się rozmazało, więc zwilżyłem ścierkę wodą i prawdopodobnie powłoka antyrefleksyjna zeszła po czyszczeniu. Zastanawiam się jak w takiej sytuacji wyczyścić ekran nie uszkadzając telewizora? Podsyłam zdjęcie jak to wygląda.
11-12-2023 02:11 PM
Hej @Piona1,
Tak jak powyżej w instrukcjach załączył Kamil, zalecane jest tylko i wyłącznie delikatne przetarcie ścierką z mikrofibry, a jeżeli zabrudzenie nie schodzi, to dodatkowo jej lekkie zwilżenie, sama powłoka faktycznie jest dość delikatna, i za mocne przetarcie może ją uszkodzić 😔.
https://www.samsung.com/pl/support/tv-audio-video/wskazowki-dotyczace-czyszczenia-ekranu-telewizora/
11-12-2023 05:54 PM
Niestety nie jest to tylko mój przypadek. Na forum w innym temacie wypowiadają się użytkownicy, którym ta sama sytuacja przytrafiła się co mnie.
Jeżeli Samsung podaje metodę do czyszczenia ekranu zarówno na sucho jak i na mokro, a po takiej czynności zostaje uszkodzona warstwa antyrefleksyjna to sam sobie zaprzecza. Niestety firma odcina się od klientów nie uznając tego w ramach reklamacji mimo, że sama zaleca ten sposób czyszczenia.
11-12-2023 09:25 PM
16-01-2024 12:07 AM — edytowano 16-01-2024 12:10 AM
jestem już nieszczęśliwym posiadaczem samsung s95b i mam identyczny problem wczoraj chciałem pierwszy raz umyć ekran. Oczywiście pojechałem po nowa mikrofibrę. Na sucho nic z osadów które powstały jakieś tłuste plamki nie chciały zejść. To wilgotna mikrofibra delikatnie później sucha. Brudne miejsca zeszły. Po czym po chwili ukazały się niebieskie wytarcia które są widoczne w odbiciu identycznie jak u pana. Jestem załamany. Nowy telewizor a wyglada gorzej niż stary 10 letni tv. Nie wiem co z tym robić widziałem wiele tematów ludzi którzy maja tez ten problem. Widziałem bardziej wytarte. Mam to szczęście ze mamy ciemny pokój i tak bardzo to nie przeszkadza. Tylko nie wiem w jaki sposób mam pielęgnować ten telewizor jak tak wyglada po 1 umyciu. Mam go przez pare lat nie dotykać? To jest absurd.
16-01-2024 03:32 PM
@Adisen, Z tą powłoką trzeba obchodzić się bardzo delikatnie. Posiadam S90C i przecieram go jedynie z kurzu mikrofibrą na sucho. Inne zabrudzenia, np. odciski palców czyszczę za pomocą bardzo delikatnie zwilżonej mikrofibry do okularów.
20-01-2024 09:51 AM
Cześć.
Ja również jestem "szczęśliwym" posiadaczem usuniętej powłoki, powiem Wam, że gdybm wcześniej o tym problemie wiedział, mocno bym się zastanowił nad ponownym wyborem Samsunga. Mimo delikatnego czyszczenia nową mikrofibrą i tak został ślad, no nie wygląda to fajnie a najlepsze w tym wszystki, że kupując tv za nie małe pieniądze Samsung ma na nas teraz wywalone.
04-02-2024 01:51 PM — edytowano 04-02-2024 01:52 PM
Jakiś czas temu pisałem z forumowiczem w wiadomości prywatnej właśnie o zabrudzeniu na matrycy. On polecił mi chuchnąć na ekran i przetrzeć wtedy mikrofibrą, gdyż ta metoda u niego zadziałała i zanieczyszczenie zeszło. Spróbowałem ja również u siebie. Tylko u mnie stało się to samo co w przypadku zwilżonej ściereczki - powłoka zeszła.
Na ten moment wystawiłem 2 gwiazdki i dodałem opis pod telewizorem telewizora na stronie Samsunga. Opisałem dlaczego tak niską ocenę wystawiłem. Przedstawiciel Samsunga odpisał w komentarzu, żeby zgłosić ten problem przez stronę internetową dokładnie opisując, w które zakładki mam wejść, żeby dotarło to bezpośrednio do działu reklamacyjnego.
Zgłoszę im to w tym tygodniu i zobaczę co odpiszą.