Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak czyścić telewizor, aby nie dopuścić do uszkodzenia? To proste!

(Temat utworzony: 07-06-2019 02:46 PM)
16201 Wyświetlenia
StaszekM
Helping Hand
Opcje

Cześć!

Zapewne wielu z Was zamierza spędzać weekend, oglądając filmy wspólnie z rodziną lub znajomymi. Przed tym, jak przejdziemy do pełnego relaksu, warto zadbać o lśniąco czystą matrycę! W toku sobotnich porządków nie możemy zapomnieć o sprzętach RTV :smiling-face:

Na rynku znajdziecie bardzo wiele produktów dedykowanych do czyszczenia ekranów telewizyjnych, jednak pod żadnym pozorem ich nie stosujcie.

Nie używajcie też mokrych ściereczek, gąbeczek i innych wynalazków. Stosowanie środków chemicznych może doprowadzić do powstania smug, a z doświadczenia wiem, że są też częstą przyczyną uszkodzenia matrycy. Proponuję przekazać tę informację domownikom, aby z rozpędu nie przeciągnęli ociekającą wodą szmatką po telewizorze! 😊

Do czyszczenia telewizorów Samsung wystarczy sucha ściereczka z mikrofibry, którą znajdziecie w każdym markecie. Warto przed rozpoczęciem czyszczenia matrycy wyłączyć tv z zasilania.

Trzeba bardzo delikatnie przetrzeć matrycę z kurzu, ruchami z prawej do lewej, a potem z góry na dół.

how-do-i-clean-my-samsung-55-q6f-4k-smart-qled-tv_01.jpg

Życzę udanego seansu filmowego 😊.

mateusz1807
Pioneer
Opcje
Cześć
Jak czyścicie swoje ekrany? Nie wiem czym ten panel jest pokryty, ale czego bym nie próbował to nie da się tego doczyścić. Sprawdzałem różne rodzaje szmatek, i cienkie mikrofibry, i grube i takie specjalne do ekranów, tak samo z preparatami do ekranów czy nawet zwykła wodę i zawsze zostają jakieś smugi, plamy, kropki i inne syfy. Z żadnym innym ekranem nie miałem takich problemów jak z tym. 
0 Like
Piona1
Pioneer
Opcje

Też zastanawiam sie czy powłoka antyrefleksyjna na telewizorach Samsung jest tak delikatna i nietrwała czy tylko mój egzemplarz jest w taką wyposażony. Posiadam OLED S92C i chcąc wyczyścić ekran wziąłem mikrofibre i próbowałem usunąć zabrudzenie po dotknięciu ekranu. Zabrudzenie jeszcze bardziej się rozmazało, więc zwilżyłem ścierkę wodą i prawdopodobnie powłoka antyrefleksyjna zeszła po czyszczeniu. Zastanawiam się jak w takiej sytuacji wyczyścić ekran nie uszkadzając telewizora? Podsyłam zdjęcie jak to wygląda.

IMG20231207205546.jpg

0 Like
NikodemK
Expert
Opcje

Hej @Piona1,

Tak jak powyżej w instrukcjach załączył Kamil, zalecane jest tylko i wyłącznie delikatne przetarcie ścierką z mikrofibry, a jeżeli zabrudzenie nie schodzi, to dodatkowo jej lekkie zwilżenie, sama powłoka faktycznie jest dość delikatna, i za mocne przetarcie może ją uszkodzić 😔.

https://www.samsung.com/pl/support/tv-audio-video/wskazowki-dotyczace-czyszczenia-ekranu-telewizora/

Piona1
Pioneer
Opcje

Niestety nie jest to tylko mój przypadek. Na forum w innym temacie wypowiadają się użytkownicy, którym ta sama sytuacja przytrafiła się co mnie.

Jeżeli Samsung podaje metodę do czyszczenia ekranu zarówno na sucho jak i na mokro, a po takiej czynności zostaje uszkodzona warstwa antyrefleksyjna to sam sobie zaprzecza. Niestety firma odcina się od klientów nie uznając tego w ramach reklamacji mimo, że sama zaleca ten sposób czyszczenia. 

JohnMusic
Explorer
Opcje
Potwierdzam, jest problem. Firma zaleca takie czyszczenie po czym jak tak sie zrobi to informuje, że jest to uszkodzenie mechaniczne :smiling-face: proponują serwis na wlasny koszt. Brawo samsung!
0 Like
Adisen
First Poster
Opcje

jestem już nieszczęśliwym posiadaczem samsung s95b i mam identyczny problem wczoraj chciałem pierwszy raz umyć ekran. Oczywiście pojechałem po nowa mikrofibrę. Na sucho nic z osadów które powstały jakieś tłuste plamki nie chciały zejść. To wilgotna mikrofibra delikatnie później sucha. Brudne miejsca zeszły. Po czym po chwili ukazały się niebieskie wytarcia które są widoczne w odbiciu identycznie jak u pana. Jestem załamany. Nowy telewizor a wyglada gorzej niż stary 10 letni tv. Nie wiem co z tym robić widziałem wiele tematów ludzi którzy maja tez ten problem. Widziałem bardziej wytarte. Mam to szczęście ze mamy ciemny pokój i tak bardzo to nie przeszkadza. Tylko nie wiem w jaki sposób mam pielęgnować ten telewizor jak tak wyglada po 1 umyciu. Mam go przez pare lat nie dotykać?  To jest absurd.

0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Adisen, Z tą powłoką trzeba obchodzić się bardzo delikatnie. Posiadam S90C i przecieram go jedynie z kurzu mikrofibrą na sucho. Inne zabrudzenia, np. odciski palców czyszczę za pomocą bardzo delikatnie zwilżonej mikrofibry do okularów.

kuku83
First Poster
Opcje

Cześć.

Ja również jestem "szczęśliwym" posiadaczem usuniętej powłoki, powiem Wam, że gdybm wcześniej o tym problemie wiedział, mocno bym się zastanowił nad ponownym wyborem Samsunga. Mimo delikatnego czyszczenia nową mikrofibrą i tak został ślad, no nie wygląda to fajnie a najlepsze w tym wszystki, że kupując tv za nie małe pieniądze Samsung ma na nas teraz wywalone.

0 Like
Piona1
Pioneer
Opcje

Jakiś czas temu pisałem z forumowiczem w wiadomości prywatnej właśnie o zabrudzeniu na matrycy. On polecił mi chuchnąć na ekran i przetrzeć wtedy mikrofibrą, gdyż ta metoda u niego zadziałała i zanieczyszczenie zeszło. Spróbowałem ja również u siebie. Tylko u mnie stało się to samo co w przypadku zwilżonej ściereczki - powłoka zeszła. 

Na ten moment wystawiłem 2 gwiazdki i dodałem opis pod telewizorem telewizora na stronie Samsunga. Opisałem dlaczego tak niską ocenę wystawiłem. Przedstawiciel Samsunga odpisał w komentarzu, żeby zgłosić ten problem przez stronę internetową dokładnie opisując, w które zakładki mam wejść, żeby dotarło to bezpośrednio do działu reklamacyjnego. 

Zgłoszę im to w tym tygodniu i zobaczę co odpiszą.

0 Like