Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

HDR Na YT Netflix itp jak właczyć

(Temat utworzony: 05-06-2020 12:18 PM)
6447 Wyświetlenia
bratmateo28
Apprentice
Opcje

Witajcie mam tv Samsung NU8072, moje pytanie jest następujące czy HDR w tym modelu jest włączony na stałe? . Brak jakichkolwiek komunikatów czy został włączony na Netflixie czy YT. Oczywiście Netflix pokazuje w informacji o materiale że jest obsługiwany w HDR. Jednak żadnego komunikatu nie ma. U znajomego na smart tv LG jest komunikat o właczeniu HDR. Wiem że można właczyć np HDR+,ale to zupełnie coś innego. Czy HDR w tym modelu jest właczony z "automatu"?. Pozdrawiam ciepło i z góry dzięki za pomoc

0 Like

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@bratmateo28  Jeśli chodzi o HDR czy HDR+ będzie, on widoczny jak na zdjęciu zależy od materiału.

20200218_185945.jpg

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

20 Odpowiedzi
Rozwiązanie
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@bratmateo28  Jeśli chodzi o HDR czy HDR+ będzie, on widoczny jak na zdjęciu zależy od materiału.

20200218_185945.jpg

bratmateo28
Apprentice
Opcje

Właśnie włączyłem jakiś przykładowy serial na Netflix i wygląda to tak jak na zdjęciu, czyli jest ok ?. Jeszcze mam drugie pytanie, zauważyłem że obraz jest ciemniejszy niż na klatce suwaka Netflixa czy to normalne w HDR.? Można to jakoś zniwelować ?. Widziałem podobne tematy na forum u mnie nie jest to takie tragiczne ale jest. Chociaż może to być moja subiektywna ocena, lub zależeć od materiału bo w niektórych materiałach praktycznie tego nie widać ._images_24.jpg_images_14.jpg

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@bratmateo28  Wszystko masz ok Co do obrazu masz tu Ciemny obraz Hdr netflix

0 Like
bratmateo28
Apprentice
Opcje
Ok dzięki, pokombinowałem z ustawieniami jest lepiej :).
bratmateo28
Apprentice
Opcje

Ogólnie jest dobrze bez porównania lepiej niż w linku, który podałeś wcześniej. Może to też wynika z tego, że w SDR podświetlenie też mam na maxa i nie widać tak róźnicy. Jednak ja ogólnie średnio widzę rezultaty tego HDR na Netflix na YT o wiele lepiej. Zmienia mi ta gammę i nie da się jej przestawić. Znalazłem serial Marco Polo na YT z HDR co prawda w DV https://www.youtube.com/watch?v=N4AdP_8JbL0&t=70s, efekt jest mega u mnie może coś tam minimalnie, aż taka była by przepaść  między DV, a HDR 10?

0 Like
pivozlob
First Poster
Opcje

Witam zauważyłem że bardzo zadko w YT na aplikacji tv S95b wyświetla materiały w HDR , powinien być a go tam nie ma , pokopałem trochę głębiej i zauważyłem że hdr działa tylko na codecu av1 a nie na vp9 (którego jest najwięcej na yt ) da się to jakoś uruchomić żeby hdr działa też na vp9 

0 Like
Baxter102
First Poster
Opcje
To zależy od tego w jakiej rozdzielczości ktoś dodał materiały na YouTube
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@pivozlob  A czy podasz link lub nazwę do przykładowy materiałów gdzie nie HDR u ciebie?