Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Gwarancja na telewizor Samsung - wszystko co musisz widzieć

(Temat utworzony: 05-07-2019 10:46 PM)
87730 Wyświetlenia
MagdaB
Expert
Opcje

Cześć!

W tym poradniku udzielę wskazówek jak szybko i sprawnie zgłosić telewizor do naprawy w ramach gwarancji.

Okres standardowej gwarancji producenta na telewizory obejmuje 24 miesiące licząc od daty zakupu. W karcie gwarancyjnej podany jest również termin 36 miesięcy, dotyczy on tylko monitorów.

Naprawa gwarancyjna telewizorów odbywa się na zasadzie Door to Door.  W celu złożenia zgłoszenia należy skontaktować się z Konsultantem Samsung w dowolny sposób, czyli telefon, live czat formularz zgłoszeniowy: https://www.samsung.com/pl/support/contact/. Jeżeli wybierzecie rozmowę telefoniczną lub live czat ważne, aby być w pobliżu telewizora. Dzięki temu Konsultant od razu przeprowadzi diagnostykę sprzętu i w razie potrzeby umówi serwis.

Zanim wykręcisz numer naszej infolinii przygotuj takie informacje jak:

1)    Model kod oraz numer seryjny telewizora – dane odnajdziesz na tablice znamionowej telewizora, która znajduje się z tyłu urządzenia oraz w jego menu:
(Ustawienia – Pomoc Techniczna – O telewizorze/Kontakt z firmą Samsung). Polecam artykuł @StaszekM

„Informacje o telewizorze – gdzie znaleźć?”:
https://eu.community.samsung.com/t5/Telewizory/Informacje-o-telewizorze-gdzie-znale%C5%BA%C4%87/td-p...

2)     Datę zakupu urządzenia

Jedynym dokumentem jaki będzie potrzebny do zgłoszenia naprawy jest dowód zakupu (faktura lub paragon).

Co z telewizorami z dystrybucji UE?

Telewizory z dystrybucji zagranicznej, czyli kupione lub pochodzące z rynku Unii Europejskiej objęte są gwarancją. Sposób zgłoszenia naprawy niczym się nie różni. Produkty z rynku zagranicznego są serwisowane w ramach naprawy bezpłatnej, natomiast występują pewne ograniczenia:

- wymiania sprzętu na nowy oraz zwrotu gotówki za zakup nie jest możliwa,

- serwis może odmówić naprawy np. ze względu na brak dostępności części, wtedy pozostaje kontakt ze sprzedawcą.

Gwarancja na Pilot:

Nieodłącznym akcesorium telewizora jest pilot, który również jest objęty 24 miesięcznym okresem bezpłatnej naprawy gwarancyjnej. Aby zgłosić pilot do naprawy, wystarczy podobnie jak w przypadku telewizora skontaktować się z Konsultantem firmy Samsung. Analogicznie będzie potrzebny kod modelu telewizora, numer seryjny oraz data zakupu urządzenia. 

81 Odpowiedzi
MagdaB
Expert
Opcje

@DJuliax jeżeli mechaniczne uszkodzenie naprawa jest odpłatna. Jeżeli nie, korzystasz normalnie z prawa gwarancji :smiling-face:

DJuliax
First Poster
Opcje
Mechaniczne, ale nie z mojej winy, wiart dmuchnął i okno uderzyło w ekran, nie ma dziur, tylko rozlana matryca.
0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@DJuliax  to naprawa będzie odpłatna 

Statham339
First Poster
Opcje

Witam,

Chciałbym się poradzić... Miesiac po gwarancji zauwazylismy uszkodzenie ekranu (jakby struga światła w donym rogu). Mąż zgłosił usterkę ale bok nas odprawił z kwitkiem ponieważ było po gwarancji. Nie było nawet weryfikacji usterki, nie dostaliśmy wsparcia ani porady co mamy dalej zrobić. Czy jest jakiś dział lub osoba która mogłaby ocenić usterkę,  dokonać wyceny lub rozpatrzec ją na niestandardowych warunkach? Będę wdzieczna za odpowiedź. 

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Statham339  Taka naprawa może, być wykona tylko odpłatnie.

Zgodnie z art. 578 kc jeżeli w gwarancji inaczej nie zastrzeżono, odpowiedzialność z tytułu gwarancji obejmuje tylko wady powstałe z przyczyn tkwiących w sprzedanej rzeczy.

Czas, na który udzielono, gwarancji jest okresem, podczas którego mogłyby się ujawnić ewentualne fabryczne wady produktu. Dotyczy to jednak tylko wad tkwiących w rzeczy. Jest to właśnie ograniczenie odpowiedzialności gwaranta. Nie odpowiada on bowiem za wszelkie inne wady powstałe wskutek różnych uszkodzeń

Jogurt
Student
Opcje

Czarny migajacy pionowy pas szerokość 10 cm zostanie uznany za wadę . Telewizor kupiony pinad rok temu. Ile czasu standardowo trwa naprawa ?

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Jogurt  Po oględzinach TV przez serwis zostanie podjęta decyzja czy naprawa będzie, w ramach gwarancji czas naprawy masz podany warunkach gwarancji.

Jogurt
Student
Opcje

OK. Czyli mam rozumieć ze wina moze okazac sie "moja" w tym przypadku , skoro TV dzialal ponad rok bez problemów 🤔

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Jogurt  Nie widząc zdjęcia czy fizycznie TV to jaką chcesz otrzymać, odpowiedzieć ? Możesz wysłać zdjęcia lub film przez E-mail.

0 Like
Dawid12
First Poster
Opcje

Witam,

Trzy miesiące temu skończyła mi się gwarancja na TV a kilka dni temu zauważyłem, kilka czarnych pasków na dole ekranu przez całą szerokosc ekranu (prawdopodobnie usterka matrycy) Napisałem do BOK i otrzymałem odpowiedz, że nie moga mi pomóc a jedynie co mogą to wskazać adres serwisu. Rozumiem, że okres gwarancji się skończył i gdyby TV dzialał poprawie rok po gwarancji to nie było by tematu, ale decydując się na Samsunga na tle tańszej konkurencji sądziłem, że niezawodność sprzętu będzie odrobinę dłuższa niż 27 miesięcy użytkowania. Czy w takich sytuacjach samsung ma przewidziana jakąś niestandardowa procedura rozpatrywania takich zgłoszeń? Czy po 24miesiacach +1 dzień klienci są  pozostawiani sami sobie?

0 Like