05-07-2019
10:46 PM
– ostatnio edytowany
12-09-2023
03:34 PM
przez
JustynaM
Cześć!
W tym poradniku udzielę wskazówek jak szybko i sprawnie zgłosić telewizor do naprawy w ramach gwarancji.
Okres standardowej gwarancji producenta na telewizory obejmuje 24 miesiące licząc od daty zakupu. W karcie gwarancyjnej podany jest również termin 36 miesięcy, dotyczy on tylko monitorów.
Naprawa gwarancyjna telewizorów odbywa się na zasadzie Door to Door. W celu złożenia zgłoszenia należy skontaktować się z Konsultantem Samsung w dowolny sposób, czyli telefon, live czat formularz zgłoszeniowy: https://www.samsung.com/pl/support/contact/. Jeżeli wybierzecie rozmowę telefoniczną lub live czat ważne, aby być w pobliżu telewizora. Dzięki temu Konsultant od razu przeprowadzi diagnostykę sprzętu i w razie potrzeby umówi serwis.
Zanim wykręcisz numer naszej infolinii przygotuj takie informacje jak:
1) Model kod oraz numer seryjny telewizora – dane odnajdziesz na tablice znamionowej telewizora, która znajduje się z tyłu urządzenia oraz w jego menu:
(Ustawienia – Pomoc Techniczna – O telewizorze/Kontakt z firmą Samsung). Polecam artykuł @StaszekM
„Informacje o telewizorze – gdzie znaleźć?”:
https://eu.community.samsung.com/t5/Telewizory/Informacje-o-telewizorze-gdzie-znale%C5%BA%C4%87/td-p...
2) Datę zakupu urządzenia
Jedynym dokumentem jaki będzie potrzebny do zgłoszenia naprawy jest dowód zakupu (faktura lub paragon).
Co z telewizorami z dystrybucji UE?
Telewizory z dystrybucji zagranicznej, czyli kupione lub pochodzące z rynku Unii Europejskiej objęte są gwarancją. Sposób zgłoszenia naprawy niczym się nie różni. Produkty z rynku zagranicznego są serwisowane w ramach naprawy bezpłatnej, natomiast występują pewne ograniczenia:
- wymiania sprzętu na nowy oraz zwrotu gotówki za zakup nie jest możliwa,
- serwis może odmówić naprawy np. ze względu na brak dostępności części, wtedy pozostaje kontakt ze sprzedawcą.
Gwarancja na Pilot:
Nieodłącznym akcesorium telewizora jest pilot, który również jest objęty 24 miesięcznym okresem bezpłatnej naprawy gwarancyjnej. Aby zgłosić pilot do naprawy, wystarczy podobnie jak w przypadku telewizora skontaktować się z Konsultantem firmy Samsung. Analogicznie będzie potrzebny kod modelu telewizora, numer seryjny oraz data zakupu urządzenia.
02-11-2020 07:49 AM
Zgodnie z art. 578 kc jeżeli w gwarancji inaczej nie zastrzeżono, odpowiedzialność z tytułu gwarancji obejmuje tylko wady powstałe z przyczyn tkwiących w sprzedanej rzeczy.
Czas, na który udzielono, gwarancji jest okresem, podczas którego mogłyby się ujawnić ewentualne fabryczne wady produktu. Dotyczy to jednak tylko wad tkwiących w rzeczy. Jest to właśnie ograniczenie odpowiedzialności gwaranta. Nie odpowiada on bowiem za wszelkie inne wady powstałe wskutek różnych uszkodzeń
03-11-2020 11:21 AM
Czy klient ma możliwość zweryfikowania czy telewizor pochodzi z polskiej dystrybucji ?.
Pytam ponieważ mam problem z telewizorem którego serwis nie jest w stanie naprawić, wymieniono płytę główną, one connect, problem nadal istnieje (prawdopodobnie problem z oprogramowaniem) . Serwis powiedział że wymieniliby telewizor na nowy, ale nie mogą tego zrobić, ponieważ tv nie jest z polskiej dystrybucji.
Byłem dość mocno zaskoczony, ponieważ TV kupiłem w sklepie Sferis, więc w Polsce.
Rozmawiałem także z konsultantem na czasie i otrzymałem informację że TV pochodzi z polskiej dystrybucji, niestety serwis twierdzi co innego. Pytanie jak to sprawdzić ? no i co robić z takim problemem, jeśli serwis nie jest w stanie usunąć usterki.
03-11-2020 03:03 PM
03-11-2020 03:54 PM
Sferis może nie jest oficjalnym dystrybutorem ale za to Action S.A. już jest, a Sferis należy do Action. Dodatkowo pamiętam że na kartonie od TV była naklejka że pochodzi z dystrybucji Action S.A., niestety nie mam już tego opakowania, po prostu wyrzuciłem, a pamiętam naklejkę ponieważ zdziwiło mnie że kupiłem w Sferis a na opakowaniu Action S.A.
Niemniej jednak napisałem na czacie do pomocy technicznej Samsung i otrzymałem odpowiedź że telewizor jest z polskiej dystrybucji.
Więc mam małą rozbieżność, serwis twierdzi że tv nie jest z polskiej dystrybucji z kolei pomoc techniczna że jest.
Kolejna kwestia, załóżmy że Tv pochodzi z dystrybucji z UK, to pewnie niemiałbym takich aplikacji jak Player czy też IPLA, miałbym zapewne BBC Player ?
03-11-2020 08:47 PM
Cześć @KenyBDg
Telewizory Samsung produkowane są pod konkretny rynek sprzedaży, co wiąże się z licencjami na poszczególne aplikacje. Telewizor rozpoznaje kraj, z którego nawiązywane jest połączenie internetowe. Dlatego też telewizor kupiony w za granicą, a użytkowany w Polsce może nie mieć dostępu do wszystkich podstawowych aplikacji.
03-11-2020 10:57 PM
@KenyBDg Czy naprawę zgłaszałeś w ramach gwarancji, czy rękojmi ? Jeśli serwis nie jest, w stanie naprawić urządzenia to sklep powinie ci wymienić na nowy.
11-11-2020 02:30 PM
Spotkał się ktoś z przypadłością polegającą na tym, że na ekranie jest wąski poziomy pasek na dole, na którym widać fragment obrazu z górnej części?
11-11-2020 02:52 PM
Może wrzucisz jakieś zdjęcie ?
11-11-2020 03:12 PM
11-11-2020 03:15 PM
Dobrze widać na pierwszym zdjęciu. Na dole widać to rozjaśnienie na włosach na górze.
Na drugim zdjęciu ręka przecięta jest jasnym paskiem.
Na trzecim zdjęciu wadliwy pasek w powiększeniu.