Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Easy connection to screen

(Temat utworzony: 13-07-2021 07:08 PM)
45798 Wyświetlenia
Plachon
Pioneer
Opcje

Od kilku dni jestem posiadaczem QN91A. Wertując instrukcję znalazłem porady jak można połączyć się z komputera Windows z wykorzystaniem TV. Jedną z metod jest wykorzystanie programu "Easy connection to screen". Niestety podany w instrukcji link do pobrania smsng.co/PConTV nie działa. W telewizorze jest podany inny link smsng.co/easy ale też nie działa. Czy ktoś w społeczności używał ten program, czy warto? Jeśli tak, to skąd go można pobrać skutecznie?

0 Like
Przejdź do rozwiązania
81 Odpowiedzi
Tyraf
Journeyman
Opcje

Próbuje połączyć laptop z telewizorem QE75QN92CATXXH poprzez opcję Workspace.

Ściągnąłem aplikacje EasyConnect, zalogowałem się na konto Samsunga i ustawiłem numer PIN.

Na telewizorze obecnie wyświetla się mój komputer. Przy próbie połączenia wpisuje swój numer PIN, ale niestety dostaje informacje zwrotną "Nie można połączyć z XXXXXXX. Upewnij się, że komputer jest włączony i połączy z siecią".

Oczywiście komputer jest włączony i połączony z siecią także pytanie brzmi gdzie leży problem?

Mam podejrzenia, ze problem leży w konfiguracji kont i tutaj pojawia się podstawowe pytanie.

Instrukcja sugeruje, że powinienem mieć komputer zalogowany na to samo konto co telewizor. Czy poprzez zalogowanie na komputerze na to samo konto rozumiemy zalogowanie na to samo konto w aplikacji EasyConnect, czy też konto Microsoft służące do logowania również powinno znajdować się na tym samym adresie mailowym?

0 Like
NikodemK
Expert
Opcje

Hej @Tyraf,

Chodzi o to samo konto Samsung zalogowane do aplikacji EasyConnect, jak i na telewizorze, jeżeli na obu będziesz korzystać z tych samych danych, aplikacja bez problemu powinna się połączyć.

Jeżeli urządzenia dalej nie będą chcieć się połączyć, spróbuj też połączyć TV z inną siecią WiFi i wywołać połączenie z komputerem ponownie, czasami problem może leżeć po stronie dostawcy internetu 😉.

SRD1979
Journeyman
Opcje
Po podłączeniu PC do telewizora Samsung Frame za pomocą aplikacji Easy Connection wyświetlany obraz jest zszarzały, przyciemniony. Nie da się nic zmienić w ustawieniach obrazu na telewizorze, bo funkcja ustawień dotyczącą kolorów jest wyłączona w tym trybie. 
Kiedy łjednak łączę się z telewizorem za pomocą trybu bluetooth obraz jest jak żyleta, ale opóźnienie w ruchach myszką są nieakceptowalne.
Czy ktoś ma rozwiązanie na poprawienie obrazu, kolorów w trybie Easy Connection?
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@SRD1979  Czy możesz podać dokladny model TV?

SRD1979
Journeyman
Opcje
QE43LS03AAuXXH
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@SRD1979  Jaką masz wersję firmware w TV?

0 Like
SRD1979
Journeyman
Opcje
T-NKM2DEUC-2210.1, BT - S
0 Like
Noski99
First Poster
Opcje

Zainstaluj sobie wersje 4.7.1 , najnowsza wersja nie działa, dopiero na tej wersji mi wszystko działa.

Mam pytanie, czy wie ktoś może czy da się ustawić rozdzielczość TV, czy tylko monitora podłączonego?

0 Like
MagdaB
Expert
Opcje

Cześć @Noski99 :smiling-face: W TV nie ma opcji ustawienia rozdzielczości. Jedynie trzeba pamiętać, aby włączyć 4K na danym porcie HDMI. W telewizorach z bieżącej sprzedaży jest to funkcja o nazwie "Rozszerzenie sygnału wejściowego":

Ustawienia -> Wszystkie ustawienia -> Połączenie -> Menadżer Urządzeń zewnętrznych. 

W starszych modelach TV Samsung ta sama funkcja miała nazwę "UHD color". 

Noski99
First Poster
Opcje

Ale mi chodzi o obraz przez aplikacje Easy connect

0 Like