Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dysk zewnetrzny do Telewizora The Frame 2021

(Temat utworzony: 30-11-2021 01:55 PM)
3092 Wyświetlenia
Kamil933
Apprentice
Opcje
Witam!

Chciałem zakupić dysk zewnetrzny do telewizora the frame 2021. I czy mogę prosić was o radę jaki najlepiej się sprawdzi ? 

Na dysku planuje zrobić sobie małe archiwum zdjęć z wakacji i telefonu z kilku lat, film np. Ze ślubu i co ok rok dorzucać tam nowe zdjęcia z telefonu. 

I na drugiej części nagrywać od czasu do czasu jakiś film z TV. I moje pytania się nasuwaja:

-Czy odczuje różnice zwykłego HDD przy ssd ? Prędkość zgrywania z innego nośnika jest mi obojętna - robię to raz na rok i może to potrwać dłużej. Ale myślę czy będzie różnica w sprawnym otwieraniu zdjęć czy przeglądaniu folderów na dysku. 

- Czy jest jakaś maksymalna pojememnośc ktora TV obsłuży? Lub maksymalna ilość plików? (Zdjęć mam kilkadziesiąt tysięcy) 

- Może jakiś sprawdzony model polecice. Myślę o wydatku ok 500zł na dysk. I HDD będzie ok 3-4TB, SSD 1TB 

Z góry dziękuję za pomoc ! 
0 Like
18 Odpowiedzi
Alex9152
Troubleshooter
Opcje
Ssd bierz na usb sa drogie ale beda ok i wytrzymają na pewno dłużej niż zwykłe hdd
Aro17
Voyager
Opcje
Sprawdź w specyfikacji tv jakie dyski obsłuży. Jak podepniesz zbyt duży dysk może się okazać, że tv będzie go widział, ale mogą się pojawić problemy z płynnością odtwarzania filmów I fotek. I trzeba będzie często formatować dysk HDD. Ja mam hdd 500GB i jest ok. Tv to UE40MU6472
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Aro17  napisał(a):
Sprawdź w specyfikacji tv jakie dyski obsłuży. Jak podepniesz zbyt duży dysk może się okazać, że tv będzie go widział, ale mogą się pojawić problemy z płynnością odtwarzania filmów I fotek. I trzeba będzie często formatować dysk HDD. Ja mam hdd 500GB i jest ok. Tv to UE40MU6472

@Aro17 Samsung nie podaje jakie duże dyski można podłączyć do TV 

@Kamil933  Jak do swoich z 2019 (RU,QLED) podłączałem 2TB SSD i działa bez problemu.

Kamil933
Apprentice
Opcje
Dziękuję za odpowiedź, chyba wybrałem dysk ssd samsung t7 1TB. Z USB 3.2. Czy wie może ktoś czy będzie działał z telewizorem the frame 2021?
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Kamil933  Nie powinno być problemu ale i taki nie wykorzystasz w 100% możliwości tego dysku USB 3.2 Gen.2 (10Gbps) bo w TV masz USB 2.0

Kamil933
Apprentice
Opcje
Dziękuję za odpowiedź, siedzę i czytam o tym wszystkim i na 153 stronie instrukcji wyczytałem: W przypadku nagrywania na urządzeniu USB zaleca się używanie dysku twardego USB, który obsługuje standard
USB 2.0 lub nowszy i prędkość obrotową 5400 obr./min lub wyższą. Dyski twarde USB typu RAID nie są
obsługiwane.
• Pamięci USB lub dyski flash nie są obsługiwane.
----

SSD jest dyskiem flash wiec zgodnie z tym co pisze wyżej nie będzie go czytał? Wiec inspirując się tylko instrukcja obsługi trzeba kupić mały dysk HDD aby wystarczyło na nagrywanie filmów bo znowu dalej w instrukcji pisze:

Listy treści multimedialnych, które telewizor może wyświetlić, są ograniczone do 1 000 plików na folder. Jeśli
jednak urządzenie USB zawiera ponad 8 000 plików i folderów, niektóre pliki i foldery mogą nie być dostępne.

----

I z tego rozumiem jak przekroczę 8000 zdjęć to mi wszystkiego nie wczyta. Więc nie mogę sobie na tym samym dysku zrobić archiwum zdjęć.🥲
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Kamil933  A ta pamięć USB jak na zdjęciu to nie dysk flash?
20211201_003630_118_1638315418.jpg

0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@Kamil933, moim zdaniem dobrze kminisz, jeśli kupisz dysk zgodny z tym, co jest napisane w instrukcji, to dodatkowo uchroni Cię to przed możliwymi problemami z kompatybilnością. Widziałem przypadki, kiedy użytkownikom TV po czasie przestawał wykrywać, na przykład pamięć flash.

Ale może też być tak, jak mówi @vdsl2. Kupisz SSD na 1 TB i prędzej wymienisz TV na nowy, niż ten obecny będzie miał problem z wykrywaniem tego dysku.

Wnioski: decyzja pozostaje po Twojej stronie. :winking-face:

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

Kamil933
Apprentice
Opcje
W celu informacji dla osób które w przyszłości będą miały podobne pytanie napisze czego się dowiedziałem i jaką podjąłem decyzję - może komuś ułatwi życie.
Zadzwoniłem na infolinię samsunga i Pan obsługujący rozjaśnił mi trochę sprawę. Dysk SSD mógłby działać ale nie musi w instrukcji wyraźne wytyczne aby był to dysk HDD.
Co do liczby 8000 tys. zdjęć która podawałem wyżej jest to ilość jaką możemy zmieścić w pamięci wewnętrzej telewizora ( około 6GB). Maksymalna wielkość dysku zewnętrznego nie jest określana. Ja obecnie zakupiłem 2TB i będzie tylko na potrzeby TV. A dodatkowo zakupie sobie SSD na inne moje potrzeby - tylko żona jeszcze nie wie 🤣.

Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za dyskusje. Pozdrawiam !