Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Ciemny HDR na ps5

(Temat utworzony: miesiąc temu)
171 Wyświetlenia
m4tekt
Voyager
Opcje
Dzień dobry. Na swoje nieszczęście kupiłem qleda samsunga (qnx1d), bo widocznie za mało miałem problemów w życiu... pominę fakt, że jakościowo jest to typowy średniak za sporą cenę (ale już wystąpiłem o zwrot i czekam na odpowiedź), jednak do czasu zwrotu muszę się męczyć z tym złomem. Problem jest taki, że w trybie gry tv włącza z automatu taką opcję contrast enhancer, który rujnuje obraz w grze. Wyłączenie go sprawia, że obraz jest tak ciemny, że nie da się grać. Na xboxie ten problem nie występuje. Czy ktoś może spotkał się z takim problemem? Na poprzednim tv było wszystko dobrze. 
0 Like

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
m4tekt
Voyager
Opcje
Gdyby ktoś miał podobny problem to trzeba wejść w ustawienia trybu gry, tam jest opcja z hdr i hdr gaming. Któryś z nich to standard hgig, który ustawia wartości hdr, takie jakie powinny być.
Trzeba ustawić na zaawansowane i wtedy wyłącza się contrast enhancer, a obraz jest taki jaki powinien.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

9 Odpowiedzi
AdamW
Expert
Opcje

Próbowałeś te bardziej standardowe kroki typu:

Wymiana kabla HDMI i weryfikacja ustawień po stronie konsoli? Obraz się ściemnia na PS5 podczas grania, czy nawet w samym menu?

Zerknij jeszcze w ustawienia trybu gry poprzez wejście w menu:

Ustawienia -> Połączenia -> Ustawienia trybu gry.

m4tekt
Voyager
Opcje
Tak, wymieniłem kable itp. Ten telewizor to złom. Nie radzi sobie w żadnej grze z hdr. Kolory są szare, czerń jest albo typowo czarna albo szara. Jeszcze nigdy nie miałem do czynienia z tak beznadziejnym tv. Ktoś wie ile trwa proces zwrotu?
0 Like
mcbseb
Troubleshooter
Opcje
Cześć! Próbowałeś dostosować HDR z menu konsoli? Każda gra obsługująca tę funkcję ma własne ustawienia.
0 Like
m4tekt
Voyager
Opcje
Tak, ale nic się z tym nie zrobi. Ten badziewny contrast enhancer musi zostać. Tv nie jest tragiczny, ale spodziewałem się czegoś lepszego.
0 Like
mcbseb
Troubleshooter
Opcje
Polecam spróbować OLEDa.
0 Like
m4tekt
Voyager
Opcje
Miałem oleda, który ma aktualnie 6 lat i jest z pewnością lepszy niż ten. Nastepny tv będzie z pewnością znów oled.
Rozwiązanie
m4tekt
Voyager
Opcje
Gdyby ktoś miał podobny problem to trzeba wejść w ustawienia trybu gry, tam jest opcja z hdr i hdr gaming. Któryś z nich to standard hgig, który ustawia wartości hdr, takie jakie powinny być.
Trzeba ustawić na zaawansowane i wtedy wyłącza się contrast enhancer, a obraz jest taki jaki powinien.
Kris552
First Poster
Opcje

Mam to samo, kupilem Samsung 43 c cu7100 crystal led . Ten telewizor to jakas porazka. I zadna zmuana ustawien nie pomaga jedynie pogarsza obraz

m4tekt
Voyager
Opcje
Sprawdź to co napisałem o zmianie w menu ustawień obrazu trybu gry. Po zmianie jestem zadowolony.
0 Like