Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Asystent google nie włącza telewizora Samsung

(Temat utworzony: 16-05-2020 07:35 AM)
5632 Wyświetlenia
Kajtek
Explorer
Opcje

Witam niedawno zakupiłem nowy telewizor Samsung podłączyłem go kablem ethernet do routera i połączyłem go z aplikacją smartthinks. Następnie pomyślnie dodałem go do google home gdzie miałem już inne urządzenia. Jeśli telewizor jest włączony to obsługuje wszystkie komendy bez najmniejszego problemu można ściszć, wyłączać itp. Lecz kiedy chce włączyć telewizor za pomocą asystenta to asystent odpowiada że użdzenie jest niedostępne. Co zrobić?

0 Like
Przejdź do rozwiązania
CzarekSz
Pioneer
Opcje
Jaki jest model Twojego telewizora? Może po prostu Google Home nie jest w pełni kompatybilny z oprogramowaniem telewizora, przez co funkcje w aplikacji są ograniczone.
0 Like
Maszer
Apprentice
Opcje

Wciąż problem jest! Czy ktoś rozwiązał problem sterowania telewizorem przez GHome 

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Maszer  Przed chwilą podłączyłem swoi TV 43Q60RAT z 2019 roku z telefonem A21s do Google HOME postępowałem zgodnie z instrukcją na tej stronie.

https://www.samsung.com/au/support/tv-audio-video/how-to-setup-google-home-on-a-samsung-tv/

Co ciekawe, że komendy wydałem w języku polskim mogę włączyć i wyłączyć TV i wiele innych.

Kris1919
First Poster
Opcje

Witajcie! Przed chwilą także miałem ten sam problem. Poprostu poszukałem w tv- ustawienia sieci- była zakładka ,,włączaj tv przez sieć" oraz ,,wybudzaj ekran przez sieć" zaznaczyłem obydwie opcje i asystent pieknie odpala mój android tv realme. Miłej zabawy i pozdrawiam! 

Maszer
Apprentice
Opcje
Dzięki za wiadomość, sprawdzę i dam znać.
0 Like
Szaniak
First Poster
Opcje

Niestety w Samsung NU7402 pomimo włączenia opcji "włącz za pomocą urządzenia przenośnego" nie reaguje na Google Home/Asystenta Google. Natomiast działa bezproblemu z Smartthings. Problem wygląda następująco:

Google Home jest w stanie sterować telewizorem gdy ten jest włączony. Jest w stanie go włączyć chwilę po wyłączeniu ale po 2-3 min i dłużej po wyłączeniu telewizora Google Home nie jest w stanie go włączyć. Tak jakby telewizor wchodził w stan uśpienia bądź odłączał Wi-Fi.

Smartthings wlacza telewizor zawsze. 

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Szaniak  Czy sprawdzałeś w ustawieniach routera czy twój TV jest widoczny po wyłączeniu po około 5 min?

Prośba do ciebie abyś nie pisał w kilku tematach bo robisz zamieszanie.

0 Like
Szaniak
First Poster
Opcje
Sprawdziłem i wygląda to tak, że po wyłączeniu TV po ok 1 min TV zrywa połączenie z WiFi i łączy się ponownie (trwa to mniej niż sekundę) ale dalej jest połączony i widoczny na routerze. Bezpośrednio po tym zerwaniu połączenia mogę włączyć TV za pomocą Google Home. Natomiast po ok 5 - 10 minutach od wyłączenia telewizor nie reaguje
0 Like
MatiJ
Expert
Opcje

@Szaniak Zastanawiam się, czy dobrą opcją byłoby spróbować z inną siecią. Możesz wykorzystać do tego telefon komórkowy jako router, następnie podpiąć do niego telewizor i Google Home.

0 Like
Szaniak
First Poster
Opcje
Posprawdzałem i z inną siecią jest tak samo ale odkryłem, że to nie problem telewizora ani sieci a leży on gdzieś między aplikacjami Google Home a Samsung SmartThings. Mianowicie po dłuższym czasie kiedy nie mogę włączyć telewizora z poziomu aplikacji Google Home (Asystentem Google) wystarczy, że w Google Home zrobię relink aplikacji SmartThings, wtedy pełna sterowność telewizorem powraca. Tak jakby po chwili SmartThings przestawał reagować na Google Home. Próbowałem resetować SmartHub'a, telewizor, telefon i niestety nic to nie dało. Nie mam pomysłu jak to naprawić. To chyba jakiś bug w Google Home.
0 Like