Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Jak wyłączyć HDR w Samsung 8042???

(Temat utworzony: 08-11-2019 10:28 PM)
4074 Wyświetlenia
Barkul8811
Journeyman
Opcje

Jak wyłączyć HDR w Samsung 8042 zeby nie odtwarzał HDR wcale tylko HD i 4K

0 Like

2 Rozwiązania

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
EwaK
Hotshot
Opcje
0 Like
Rozwiązanie
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Malcerz  Nie ma możliwości wyłączenia w TV HDR. 

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

17 Odpowiedzi
Rozwiązanie
EwaK
Hotshot
Opcje

@Barkul8811 nie ma takiej możliwości 😞

0 Like
Malcerz
Pioneer
Opcje
Mam tv Q67AAUXXH. Filmy i seriale wyprodukowane z HDR są strasznie ciemne. Czy da się wyłączyć HDR, bo to HDR ściemnia obraz. Mam starego Chromcasta bez obsługi 4k i HDR i ten same sceny są dużo jaśniejsze. Na Chromcascie Ultra który obsługuje HDR jest tak samo jak z aplikacji w TV - ciemno. Problem dotyczy szczególnie ciemnych ujęć w nocy, np sceny z plaży z 1x07 Rodu smoka były totalnie niewidoczne mimo ustawienia wszystkiego co ma związek z jasnością max. A na starym Chromcascie bez problemu dało się oglądać.
Więc jak się pozbyć HDR?
0 Like
Rozwiązanie
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Malcerz  Nie ma możliwości wyłączenia w TV HDR. 

Malcerz
Pioneer
Opcje
Co za bieda;( A tym modelu z niską jasnością HDR to nieporozumienie.
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje
patyczak
Black Belt 
Opcje
Możesz wkleić screen z ustawieniami w chwili, gdy masz włączony serial?
0 Like
Malcerz
Pioneer
Opcje
Nie ma co wklejać. Oszczędzenie energii wyłączone, obraz dynamiczny wyłaczony, jasność max, cienie +2. Takie ustawienie na programie TV z kabla 1080p wypala oczy, a na serialach z HDR w ciemnych scenach nic nie widać. Ewidentna "zasługa" bieda HDRu
0 Like
patyczak
Black Belt 
Opcje
Standard HDR jest jeden, nie ma "bieda HDR" czy "bogatego". U Ciebie problemem może być sam materiał źródłowy, nie TV i FW. Aż włączyłem ten serial i nie widzę nic złego w obrazie.20230611_183204_1000006811_1686501126.jpg
Malcerz
Pioneer
Opcje
Bieda to obsługa HDR przez mój TV. Ma za małą jasnąść. U mnie jak próbowałem zrobić zdjęcie z tego odcinka to wyglądało jakbym robił zdjęcie wyłaczonego TV
BTW, a "standardów" HDR jest pare.
 HDR10 – najczęściej stosowane rozwiązanie z 10-bitowym kodowaniem i statycznymi metadanymi dla całej treści;

·         HDR10+ – nieco unowocześniona wersja technologii HDR, która różni się od niej dynamicznymi metadanymi. Co więcej, jest dostępna bez opłaty licencyjnej, dlatego też nie podwyższa ceny telewizora;

·         Dolby Vision – technologia bardziej zaawansowana niż HDR czy HDR10+. W rezultacie możesz liczyć na lepsze efekty wizualne – jednocześnie będzie się to jednak równać wyższej cenie telewizora;

·         HLG – jego zadaniem jest łatwa transmisja audycji telewizyjnych w technologii HDR na żywo. Za jego twórców uważa się dwóch nadawców telewizyjnych – brytyjskie BBC oraz japońskie NHK.
0 Like