Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Samsung UE55RU8002U - regulacja dźwięku

(Temat utworzony: 28-07-2020 03:37 PM)
773 Wyświetlenia
mjichau
Journeyman
Opcje

Witam. 

Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem owego sprzętu i mam głośniki stereo podłączone przez konwerter na wyjście analogowego. Wyczytałem gdzieś, że przez takie rozwiązanie nie można regulować głośności z pozycji pilota i w moim przypadku tak jest, ponieważ przy próbie wyskakuje tylko ikona 'optyczne' bez rezultatu. Jakie było moje zdziwienie gdy uruchomiłem aplikację youtube przez telefon i gdy na nim regulowałem głośność na telewizorze pojawił się suwak w aplikacji i bez problemu ta czynność się udawała. Zatem skoro aplikacja youtuba może regulować głośność to dlaczego telewizor nie?? Może coś źle robię lub muszę coś zmienić w ustawieniach. Z góry dzięki za pomoc. 

0 Like
16 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@mjichau  Sam aplikacja YouTube umożliwia regulacją głośności. Jeśli chodzi o sam konwerter to raczej nie.

0 Like
mjichau
Journeyman
Opcje

Że umożliwia to zawsze wiedziałem ale w tym przypadku był użyty konwerter. W pierwszej kolejności myślałem, że może były włączone również głośniki telewizyjne ale jednak sterowanie następowało na głośnikach stereo zewnętrznych. Nasuwa się myśl, że Samsung w sofcie blokuję taką możliwość 'zachęcając' do kupna nowszych systemów nagłośnienia. 

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@mjichau  Mam dwa modele UE43RU7472 i 43Q60RAT i przy podłączonym soundbar czy kinie domowym nie widzę problemu ze sterowaniem głośnościom po HDMI, czy optycznym.

0 Like
mjichau
Journeyman
Opcje

A co wtedy reguluje głośność, chyba urządzenie zewnętrzne, pytam poważnie bo szczerze niie znam się na tym za bardzo. Przy podłączeniu przez optyczne wejście wyskakuje konfiguracja wymuszająca wybór urządzenie, oczywiście takiego tam nie ma. Myślałem, że może komus udali się rozwiązanie u siebie taki problem ale chyba niestety nie: B)ez interwencji producenta na którą nie ma co liczyć nic się nie da zrobić. 

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@mjichau  Żaden producent nie daje gwarancji gdy użyjemy konwertera. Możesz zgłosić problem na infolinie tel. 22 607 93 33 i poprosić o przyjechanie serwisu.

0 Like
JERZYKOWIEC
First Poster
Opcje

Witam wszystkich! Od kilku dni mam kłopot ze swoim telewizorkiem. Mianowicie przestał reagować na regulacje głośności przez wyjście optyczne. Nie wiem czy jest to wina pilotów czy też samego telewizorka. Jest połączony przez wyjście optyczne z zestawem soundbar LG i wszystko działało super do momentu zabawy z pilotem mojej pociechy. Poza wyjściem optycznym oba piloty - mam uniwersalny i standardowy - pracują prawidłowo po przełączeniu na głośniki telewizora czy poprzez bluetooth soundbara. Problem jest wyłącznie z wyjściem optycznym. Robiłem już reset do ustawień fabrycznych, wymieniłem też kabel optyczny i nic się nie zmieniło.

Czy ktoś z Was spotkał się już z czymś takim?

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@JERZYKOWIEC  Czy zdradzisz nam jaki masz dokładny model TV?

JERZYKOWIEC
First Poster
Opcje

UE43NU7400 - w sumie od tego trzeba było zacząć.

Przepraszam i naprawiam. 

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Rozumiem że soundbar nie ma też dźwięku po optycznym? Czy tylko jest problem z regulacją głośności?