Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zmywarka DW60M5060BB - ukryty panel sterowania a obsługa zmywarki

(Temat utworzony: 18-12-2017 09:25 AM)
10327 Wyświetlenia
flasiu
Journeyman
Opcje

Zgodnie z instrukcją zmywarki do zabudowy Samsung DW60M5060BB, aby zmienić ustawienia twardości wody, należy zamknąć drzwi a następnie za pomocą odpowiednich przycisków na panelu sterowania zmienić ustawienia. Niestety ze względu na fakt, iż zmywarka jest zabudowana, panel sterowania po zamknięciu drzwi jest oczywiście ukryty, więc nie da się zmienić ustawień zgodnie z instrukcją.  Mimo kontaktu z infolinią Samsung, nie udało się problemu rozwiązać - przy otwartych drzwiach nie da się w ogóle zmienić tych ustawień. 

Co więcej instrukcja mówi o tym, iż aby np. uruchomić dowolny program zmywania, nalezy również najpierw zamknąć drzwi a dopiero następnie nacisnąć przycisk "Start" - co oczywiście jest niemożliwe. Mimo, że zmywarka się uruchamia po 10 sekundach od zamknięcia, to nie da się podgląnąć np. czasu który pozostał do końca zmywania, ponieważ po otwarciu drzwi pokazuje się oczywiście błąd "dC"...

Bardzo prosiłbym o pomoc!

13 Odpowiedzi
Opcje

Cześć flasiu,

Instrukcja obsługi tego modelu jest dość rozbudowana. Postaram się w skrócie odpowiedzieć na Twoje wątpliwości.

Pierwsza rzecz  - aby zmienić ustawienia twardości wody możesz wysunąć sprzęt i ustawić twardość. Jest to jednorazowa czynność, więc jak już ustawisz to potem można wsunąć sprzęt i cieszyć się z korzystania.

Druga sprawa - do wyświetlania czasu do końca to ten model takiej opcji nie posiada, owszem są zmywarki które mają tę opcję ale wtedy czas do końca jest wyświetlany za pomocą rzutnika na podłodze pod urządzeniem.

Z użytkowaniem sprzętu na co dzień też problemu nie będzie. Zmywarki do zabudowy same startują program po zamknięciu. Jeśli zaś masz możliwość modyfikowania i wybierania programów to nie pozostaje nic innego jak rozpocząć przygodę ze sprzętem!

flasiu
Journeyman
Opcje

Dziękuję za wyjaśnienie, ale nie do końca mnie ono satysfakcjonuje. 

W instrukcji wyraźnie podane jest wiele różnych scenariuszy, w których wymagane jest zamknięcie drzwi przed naciśnięciem różnych przycisków, np.: strona 12 instrukcji: http://downloadcenter.samsung.com/content/UM/201705/20170519110608574/DD81_02171D_DW5000MM_User_Manu... :

"Zamknij drzwi zmywarki i wybierz opcję, gdy zmywarka jest podłączona do zasilania. Naciśnij przycisk , aby rozpocząć cykl. Aby zatrzymać pracę działającej zmywarki, naciśnij przycisk i upewnij się, że drzwi będą otwierane wolno i w uważny sposób."

Opcje

Cześć flasiu,

Słuszna uwaga, informacje w instrukcji nie są jednoznaczne. Sprawdzamy to. Jak tylko ustalę w czym rzecz, wrócę do Ciebie z tą wiedzą.

Opcje

Cześć flasiu,

Ustaliłam już wszystkie informacje z technikami. Sprzęt jest do pełnej zabudowy z wyświetlaczem wewnętrzym. Można sterować zmywarką kiedy drzwi są otwarte i ustawić żądany program. Sprawa została już zgłoszona, aby poprawić błędne dane w instrukcji. Dzięki za czujność!

flasiu
Journeyman
Opcje
Zgodnie z radą wysunąłem zmywarkę. Niestety nie pomogło to - nadal nie da się ustawić twardości wody, mimo że postępuję zgodnie z instrukcją. Mimo zamkniętych drzwi i wysunięcia zmywarki tak, że panel sterowania jest widoczny. Zmywarka nie wchodzi w tryb ustawiania twardości wody.

Co gorsza zmywarka za każdym razem, niezależnie od ustawienia poziomu nabłyszczania, brudzi naczynia i samą zmywarkę mazistym osadem.  W załączeniu zdjęcia. Próbowałem ustawiać poziom nabłyszczania na minimum, niestety to nie też nie pomaga. Sól jest uzupełniona, próbowałem roznych tabletek do zmywarki - zarówno typu all in one jak i zwykłych. Podejrzewam, że uszkodzony jest dozownik nabłyszczacza.  Myślałem, że to moze problem z twardością wody - ale też nie, sąsiedzi mają zmywarki i nie mają takich zacieków.

IMG_20171230_190442.jpgIMG_20171230_190435.jpg
0 Like
Opcje

Przycisk opóźnienie + start przytrzymane przez 5 sekund nie reagują? Nie pojawia się na wyświetlaczu litera H? Próbowałeś na otwartej jak i zamkniętej zmywarce? Co do zacieków pojawiać się one mogą przy zbyt miękkiej wodzie więc wraca tu sprawa dozowania soli. Czy inne przyciski jak i te dwa konkretne reagują po przycisnięciu? Na jakim programie wykonujesz zmywanie? Sprawdzałeś twardość wody w instalacji? 

0 Like
flasiu
Journeyman
Opcje

To może po kolei:

Przycisk opóźnienie + start przytrzymane przez 5 sekund nie reagują? Nie pojawia się na wyświetlaczu litera H?

Nie reagują, nie reaguje również przytrzymanie "Higiena" i "Start". Litera H się nie pojawia - pojawia się tylko wartość opóźnienia (ze względu na naciśnięcie przycisku "Opóźnienie" - w zakresie od 1H do 24H - w zależności od momentu, na który akurat się trafi).

Próbowałeś na otwartej jak i zamkniętej zmywarce?

Tak.

Co do zacieków pojawiać się one mogą przy zbyt miękkiej wodzie więc wraca tu sprawa dozowania soli. Czy inne przyciski jak i te dwa konkretne reagują po przycisnięciu?

Wszystkie przyciski reagują po przyciśnięciu.

Na jakim programie wykonujesz zmywanie? Sprawdzałeś twardość wody w instalacji? 

Zmywanie wykonywałem na wielu programach :smiling-face: Zarówno Automatyczny jak i Intensywny. Probowałem też parokrotnie program "Płukanie", żeby wyczyścić zmywarkę.

Woda w instalacji została sprawdzona - jest twarda, więc woda na pewno nie jest za miękka.

0 Like
Opcje

Cześć @flasiu

Jeśli urządzenie nie działa prawidłowo a na to wygląda skontaktuj się proszę z infolinią Samsung. Konsultanci napewno pomogą i wezwą specjalistę. 

pychotek13
Apprentice
Opcje

Witam.czy problem został rozwiązany? Ja również nie mogę ustawić poziomu twardości wody w zmywarce Samsung DW60M5060BB.proszę i pomoc.

0 Like