Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Samsung Recovery Solution 4 - data restore

(Temat utworzony: 04-01-2020 06:10 PM)
3158 Wyświetlenia
puzzle
Apprentice
Opcje

Witam serdecznie.

3 lat temu w laptopie padła mi karta graficzna. Nie można było uruchomić komputera - wyskakiwał blue screen.

Za pomocą SRS4 zrobiłem kopię danych tak jak na tym filmiku https://www.youtube.com/watch?v=WV_bpXyYL9I

i przywróciłem system do stanu początkowego. Jak odłączę kartę graficzną to można uruchomić lapka w trybie normalnym. 

Po wykonianu kopii danych, na dysku D pojawił się folder "SamsungRecovery" z plikami user.w01 do user.w09, user.woo i user.wcl. Problem jest w momencie kiedy za pomocą SRS chcę przywrócić dane (przywracanie -> przywracanie danych), ponieważ wyskakuje informacja, że "nie można odnaleźć informacji dotyczących pliku kopii zapasowej". Widzę, że komentarz pod filmikiem na yt dotyczy tego samego problemu.

W jaki sposób przywrócić dane?

0 Like
8 Odpowiedzi
PrzemysławK
Voyager
Opcje

Cześć @puzzle,

jesteś w stanie uruchomić SRS z poziomu BIOS, czy dane chcesz przywracać z aplikacji Windows? Na jakim nośniku znajdowała się kopia systemu?

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@puzzle  Nie napisałeś, jaki masz model laptopa i jaki system jak nic nie było, robione z dyskiem powinno Ci przywrócić z ukrytej partycji Recovery  lub zrobionych dyskach DVD. Ale to, co napisałeś widać, że coś poszło nie tak po twojej stronie i nie ma już możliwości przywrócenia. Jak użyłeś narzędzia z pamięci USB Samsung Recovery Solution Admin Tool 

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@puzzle  Jeszcze jedno co zapomniałem, napisać jak zaktualizowałeś, Samsung Recovery Solution 4 do wyższej wersji to straciłeś, możliwość przywracania z ukrytej partycji recovery można to cofnąć, ale jest, trochę zabawy sam z tym sobie nie poradzisz. Jak masz system Windows 7 to po 14 stycznia 2020  nie będzie już wsparcia https://www.microsoft.com/pl-pl/windows/windows-7-end-of-life-support-information

0 Like
puzzle
Apprentice
Opcje

Jest to Samsung R522 (dokładny model NP-R522H).

Komputer został dostarczony z preinstalowanym windowsem 7 – nie było płyty z Windowsem.

Pamiętam, że po pierwszym uruchomieniu poprosiło o zrobienie jakiejś kopii, więc zrobiłem to na 2 płytach. Na 1 DVD są foldery boot, efi, sources, winclon i pliki autorun, bootmgr i user1.wcl. Na 2 DVD jest tylko plik user1.w01.

SRS jestem w stanie uruchomić zarówno z poziomu BIOS, jak i z windowsa.

Przywracanie systemu do stanu początkowego robiłem z partycji recovery, która zajmuje na dysku ok 15 GB. Dysku nie formatowałem.

Czy aktualizowałem SRS do wyższej wersji przed awarią karty graficznej? Szczerze to nie pamiętam. Wydaje mi się, że nie. Jakby co, to jak klikam F4 przy starcie to pojawia się wersja SRS4 :face-with-stuck-out-tongue-and-winking-eye:

W tym linku są jakieś odnośniki do pobrania (admin tool itp.) , ale nie za bardzo wiem jak się do tego zabrać. http://forum.notebookreview.com/threads/deleted-recovery-partition-but-have-a-hdd-backup.758403/page...

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@puzzle  Tu nie wstawiamy takich linków czy nie lepiej zainstalować czysty system Windows potem wrzucić sterowniki jakby mam obraz Windows 7 64 Bit recovery, jaki był dodawany z laptopem. Jak chcesz odezwij się przez PW 

0 Like
puzzle
Apprentice
Opcje

Dziękuję za pomoc i przepraszam za link.

Czy jest potrzeba ponownego wgrywania windowsa i sterowników? Ja myślę, że wina leży gdzieś na poziomie SRS, który nie może odnaleźć ścieżki (?) do folderu "SamsungRecovery" na dysku D w których są moje skopiowane zdjęcia i dokumenty. Zależy mi tylko na wypakowaniu tych plików "user" w których są dokumenty sprzed kilku lat.

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@puzzle  Tak jak napisał, wcześniej coś jest uszkodzone na ukrytej partycji i trzeba, naprawić dostęp do niej zajrzyj do wiadomości prywatnych. Pamiętaj, że przywrócenie z partycji Recovery też usuwa dane z dysku. 

puzzle
Apprentice
Opcje

Niestety w żadnym w linków nie znalezłem odpowiedzi na mój problem. Dlatego postanowiłem zadziałać na własną rękę...

1. Pomyślałem, że jak wtedy zrobiłem kopię zapasową danych i SRS nie widzi do niej ścieżki to zrobię teraz jakąś tam malutką kopię dokumentów z dysku C na pendrive. Co się okazało  - program zrobił kopię normalnych plików, a nie pod postacią dziwnych plików "user1.w01" itd.

2. Zrozumiałem, że kilka lat temu musiałem skorzystać z tej drugiej opcji czyli "complete backup" i zrobiłem obraz systemu. Dlatego zapisało w postaci tych dziwnych plików. Zrobiłem ponownie obraz, zapisując go na pendrivie.

3. Usunąłem powstałe pliki z pendrive, a w ich miejsce skopiowałem te które wykonałem kilka lat temu.

4. SRS teraz zobaczył scieżkę do pendrive. Zrobiłem przywracanie tych plików. Poszło ok.

5. Niestety po ponownym uruchomieniu wyskoczył komunikat - nie do końca wiem jaki, ponieważ artefakty skutecznie wszystko utrudniają. Chyba to było "bootmgr is missing" i żeby kliknąć ctrl alt del żeby uruchomić ponownie.

6. Nie bawiłem się w naprawianie tego problemu. Teraz wykonałem to co powinienem zrobić kiedyś - data backup i zaznaczyłem co chcę przywrócić i zapisałem na usb. Sukces!!! Pliki na, którch mi zależało zostały przywrócone na pena.

Mam nadzieję, że wyjaśniłem jak do tego doszedłem. Przepraszam jeżeli pomyliłem pewne pojęcia. 

Dziękuję za poświęcony czas :smiling-face: Temat do zamknięcia.