Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Samsung Data Migration i klonowanie dysku

(Temat utworzony: 11-08-2021 04:39 PM)
8974 Wyświetlenia
srpts
First Poster
Opcje

Dzień dobry. 

Posiadam laptopa NP-300V5A-S03PL z wgranym systemem Windows 7 Home Premium. Dokupiłem ostatnio dysk SSD 870 QVO 1Tb, żeby podmienić. Próbując sklonować system na nowy dysk Samsung Data Migration zawiesza się od razu w momencie podłączenia dysku SSD przez kieszeń USB i kliknieciu odświeżania. I nic się nie da zrobić. Jeśli najpierw podłącze dysk i dopiero uruchomię program - ten nawet nie startuje. Co mogę zrobić? Dodam, że system i BIOS widzą dysk, jest sformatowany

0 Like
Przejdź do rozwiązania
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Marcin197722  Dzień dobry 

Tak, Samsung Migration powinien wszystko sklonować.

0 Like
Marcin197722
Apprentice
Opcje
Czy trzeba je potem zamienić miejscami ?
0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Marcin197722, Teoretycznie nie. W BIOS-ie powinieneś być w stanie wybrać dysk, z którego ma uruchamiać się komputer.

Rogal
Explorer
Opcje
Dzień dobry społeczności.

Edit: problem rozwiązany! Rozwiązaniem było wyłączenie Bitlockera w ustawieniach systemu Windows 11. Pamiętajcie, przed klonowaniem dysku koniecznie wyłączccie Bitlockera! W necie znajdziecie poradniki jak to zrobić!

Gdy ktoś miał podobny problem, lub zna rozwiązanie na poprawne sklononowanie dysku? Używam programu Samsung data migration, aby sklonować dane z dysku w laptopie na nowy dysk nvme m.2 1T. Oba dyski są dyskami Samsunga. Nowy jest podłączony przez kabel USB (dysk znajduje się w kieszeni). 
Wszystko jest ok, do czasu kliknięcia start. Proces niby się rozpoczyna, ale procent postępu stoi w miejscu nawet po pół godzinie. Na zdjęciu minęło 16 min. 

Co robić? Co jest nie tak?

Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam 🫡
0 Like
Rogal
Explorer
Opcje
Słyszę tylko pracujące wentylator w laptopie, ale nic się nie dzieje 🙄20231118_181747_1000101951_1700327910.jpg
0 Like
Donin28
First Poster
Opcje

Dzień dobry 

Chciałbym wymienić dysk na którym jest system (250gb Sata ssd 870 evo) na większy (500gb m.2 980 lub Sata 870 evo ) i teraz pytanie jak to zrobić żeby nie utracić danych na innych dyskach HDD i drugim SSD m.2 a dodatkowo żeby wszystko działało poprawnie? Mam aktualnie problemy z restartującym się komputerem i/lub blue screenem (jak na zdjęciu). Więc szukam rozwiązania ale nie pomaga fakt, że z powodu braku miejsca nie mogę zaktualizować systemu stąd chęć zmiany dysku.

IMG_20231224_101925.jpg

0 Like
Matinek
Troubleshooter
Opcje
Nic nie musisz robić przecież nie utracisz danych z innych dysków bo ich nie zmieniasz. Wkładasz nowy dysk zamiast starego gdzie był system i instalujesz sobie system na nowo lub poprzez program klonujesz dysk z systemem na nowy dysk. Chodź jeżeli masz jakieś błędy już w systemie to klonowanie może być gorszy wyborem.
A nie lepiej zgrać niektóre rzeczy na ten inny dysk hdd lub ssd i spokojnie sobie zaktualizować system ? Jeżeli masz kilka dyskow to tym bardziej nie zapełniał bym dysku z systemem zbędnymi rzeczami a na system i programy 256 to wystarczająco. Ale każdy robi jak chce.
0 Like
Donin28
First Poster
Opcje

Dziękuje za odpowiedz. Niestety problem w tym że to co zgrać mogłem juz dawno jest na innych dyskach a miejsca i tak zostało jak na lekarstwo, od samego początku nie instalowałem nic na dysku z systemem a mimo to jest on zapełniony.

0 Like
Matinek
Troubleshooter
Opcje
Dziwne że masz zajęty dysk cały i tylko system na nim jest. Przecież system to maks 20GB
problem gdzieś musi być. A nie możesz zrobić ponownej instalacji systemu z usunięciem wszystkiego z instalacją z chmury Microsoft ? Jaki to windows ? Jeżeli dysk jest sprawny to da się odzyskać całą pojemność minus system po instalacji.
0 Like
nowan2020
Troubleshooter
Opcje
Dysk systemowy jest zapełniony chociażby miejscem na pliki przywracania systemu czy outlooka, oraz twoich dokumentów, widzę wywalony system , sprawdzałeś możliwość przywrócenia systemu do działającego ? Jeśli jest problem nie warto klonować dysku, jaki to Windows ? Wyjmij dysk pokopiuj swoje pliki i postaw nowy system na nowym dysku, na dyskach talerzowych wszystko powinno zostać bez zmian , oczywiście bez zainstalowanych wcześniej programów , dyski klonujemy jak wszystko działa dlatego proponowałem przywracanie , jak się uda klonuj mały na duży , potem zwiększ partycję
0 Like