Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Samsung Data Migration i klonowanie dysku

(Temat utworzony: 11-08-2021 04:39 PM)
8811 Wyświetlenia
srpts
First Poster
Opcje

Dzień dobry. 

Posiadam laptopa NP-300V5A-S03PL z wgranym systemem Windows 7 Home Premium. Dokupiłem ostatnio dysk SSD 870 QVO 1Tb, żeby podmienić. Próbując sklonować system na nowy dysk Samsung Data Migration zawiesza się od razu w momencie podłączenia dysku SSD przez kieszeń USB i kliknieciu odświeżania. I nic się nie da zrobić. Jeśli najpierw podłącze dysk i dopiero uruchomię program - ten nawet nie startuje. Co mogę zrobić? Dodam, że system i BIOS widzą dysk, jest sformatowany

0 Like

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@srpts  Jaki masz Windows? Napisz do mnie wiadomość prywatną postaram się pomóc.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

22 Odpowiedzi
igorioo
Navigator
Opcje
Może ilość danych ze źródłowego dysku przekracza pojemność docelowego dysku. Patrzyłeś tu https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://eu.community.samsung.com/t5/sprz%25C4%2...

Może nie przez kieszen sprobuj a przez adapter usb/sata
0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@srpts, Winowajcą może być tutaj kieszeń USB. Spróbuj podłączyć dysk SSD używając innego interfejsu.

srpts
First Poster
Opcje

Dziękuję za szybką odpowiedź! Wymieniłem kieszeń, odczekałem godzinę i program załapał. Rozpocząłem klonowanie partycji C:, niestety zatrzymało sie na 86% i ani rusz. Przeanalizowałem dysk w laptopie, znalazł bad sectory... Co mam zrobić w takiej sytuacji? System mi się nie przekopiuje na SSD...

0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@srpts, Wygląda więc na to, że Samsung Data Migration nie poradzi sobie z uszkodzonymi dyskami. W takim przypadku najlepiej będzie skorzystać z innego programu do klonowania dysku, który pominie lub w jakikolwiek inny sposób poradzi sobie z uszkodzonymi sektorami. Na początek spróbowałbym z Acronis True Image. Może @vdsl2 podzieli się też jakimś ciekawym programem do tego typu działań.

vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@srpts  Masz sporo różnych programów do klonowania dysków za Free.

Na przykład Macrium Reflect Free. Ja osobiście korzystam z Clonezilla ale trzeba mieć sporą wiedzę o tym programie.

srpts
First Poster
Opcje

Dzięki chłopaki, sprawdziłem te programy i jeszcze jakieś inne do klonowania. Niestety żaden nie dociąga klonowania do końca... Widocznie zbyt dużo bad sectorów. Jak mogę postawić system na nowym dysku SSD, skoro nie mam płyty bo system był wgrany przez producenta ? Jest jakiś sposób?

0 Like
Rozwiązanie
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@srpts  Jaki masz Windows? Napisz do mnie wiadomość prywatną postaram się pomóc.

nowan2020
Troubleshooter
Opcje
Bez problemu można ściągnąć Windows ISO, wypalić płytę i instalować , numerki licencji powinieneś mieć naklejkę , jeśli nie ma to na starym dysku odpal windows i odczytaj po odpaleniu programu, znajdziesz na www. dobreprogramy.pl , w ostateczności kup system na Allegro, dysk klonuj tylko podłączony do Sata, lub przez USB , robiłem takie klony bez problemu na laptopie Asus , zmiana dysku 1TB na SSD daje lapkowi rakietowe przyspieszenie
0 Like
Marcin197722
Apprentice
Opcje
W nowym laptopie mam miejsce na dodatkowy dysk m2. Dokupiłem m2 980 pro pcie samsung i chciałbym na ten dysk sklonować ten oryginalny bo jest lepszy i szybszy a tamten zostawić na dane. Czy narzędzie samsung migration tool sklonuje wszystko łącznie z partycjami recovery i czy po tym zabuegu muszę zamienić dyski miejscami w laptopie? Czy mogą zostać w tych samych slotach? Laptom to Asus Rog Strix G18.