Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z wymianą dysku HDD na SSD w NP310E5C-A01PL

(Temat utworzony: 27-12-2018 12:29 PM)
2905 Wyświetlenia
ANDRZEJBLOCH
Student
Opcje

Chcę wymienić dysk HDD na SSD  MICRON model MTFDDAK256TBN w laptopie NP310E5C-A01PL. Dałem laptop do servisu komputerowego ale panowie nie poradzili sobie z wymianą. Tłumaczyli że system WIN10 w tym przypadku nie uruchamia się. Rzekomo kombinowali na różne sposoby i nic to nie dało. Jestem laikiem w tych sprawach dlatego mam prośbę o instrukcję co jak mam zrobić a może zawstydzę tych fachmanów z servisu.

0 Like
8 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@ANDRZEJBLOCHZobacz na jakich laptopach można zainstalować Windows 10 https://www.samsung.com/pl/support/windows10-update/

ANDRZEJBLOCH
Student
Opcje
Na dysku HDD jest jest zainstalowany WIN10 HOME i działa sprawnie. Z linku który podałeś wynika że można instalować ten system na tym laptopie. Zresztą jest zainstalowany i jest OK. W servisie sklonowali dysk HDD na SSD ale system nie odpala na nim. Tłumaczyli że to taki problem z SAMSUNGAMI. Nie wiem czy im wierzyć czy po prostu nie mają pojęcia jak to zrobić. Może ktoś spotkał się z takim problemem i zna rozwiązanie.
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@ANDRZEJBLOCHNa tym laptopie może być zainstalowany Windows 7 czy 8.1, ale nie ma wsparcia dla Windows 10, ale jak chcesz, już na siłę zainstalować Windows 10 to trzeba zrobić czystą instalację, a potem doinstalować brakujące sterowniki ręcznie lub posłużyć się programem driver booster dla tego masz takie info jak tutaj. https://eu.community.samsung.com/t5/Sprzęt-Komputerowy/Aktualizacje-sterownikow-za-pomocą-Samsung-Up...

Przechwytywanie.PNG

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@ANDRZEJBLOCHCzy udało Ci się zainstalować Windows 10 na nowym dysku SSD ?

0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@ANDRZEJBLOCH  napisał(a):
W servisie sklonowali dysk HDD na SSD ale system nie odpala na nim.

Być może tutaj popełnili błąd. Próbowałeś wykonywać czystą instalację z płyty lub USB ?

Nośnik instalacyjny systemu Windows 10 możesz utworzyć korzystając z tego narzędzia:

https://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=691209

0 Like
Vedizi
First Poster
Opcje

Odkopie po latach dla potomnych, bo dalej niektórzy próbują przywrócić do żywych te zabytki za pomocą SSD.
Nie słuchaj tych magicznych "Samsung Star Memberów" i Samsungowego supportu, bo oni sami o tym nie mają pojęcia ;D
Na tych lapkach nie idzie nic praktycznie zrobić z SSD, bo oczywiście cudowna firma Samsung, musieli po swojemu zepsuć najprostszą rzecz.
Większość NP310 po zmianie HDD na SSD nawet Ci nie odpali, będzie bootloopowało na logo Samsunga.
Ba, co więcej, te laptopy najczęściej wcale nie odpalają nawet bez żadnego podpiętego dysku, co jest nienormalne. Chyba żaden inny producent nie wpadł na tak skrajnie głupie rozwiązania.
Najprawdopodobniej odpowiedzialny jest za to firmware + wykastrowane złącze SATA w tych lapkach. Samsung przyoszczędził na metalu i na wtyku zasilania SATA zostawili tylko piny 5V, a 3.3V oraz 12V nie dali wcale.

Ps. Tych bzdur o listach kompatybilnych laptopów z Windowsem 10 też nie słuchajcie. Win10 możecie zainstalować praktycznie na każdym laptopie z ostatnich 20 lat. Zresztą nawet Win11 zainstalujecie bez problemu na wszystkim od CoreDuo+.

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Vedizi  Ja miałem laptop model NP 300V5A i po wymianie dysku z HDD na SSD wszystko pięknie działało:)

vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Vedizi  napisał(a):

Ps. Tych bzdur o listach kompatybilnych laptopów z Windowsem 10 też nie słuchajcie. Win10 możecie zainstalować praktycznie na każdym laptopie z ostatnich 20 lat. Zresztą nawet Win11 zainstalujecie bez problemu na wszystkim od CoreDuo+.

To raczej nie masz zielonego pojęcia że W11 da się zainstalować na starszych komputerach/laptopach?