27-12-2018 12:29 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Chcę wymienić dysk HDD na SSD MICRON model MTFDDAK256TBN w laptopie NP310E5C-A01PL. Dałem laptop do servisu komputerowego ale panowie nie poradzili sobie z wymianą. Tłumaczyli że system WIN10 w tym przypadku nie uruchamia się. Rzekomo kombinowali na różne sposoby i nic to nie dało. Jestem laikiem w tych sprawach dlatego mam prośbę o instrukcję co jak mam zrobić a może zawstydzę tych fachmanów z servisu.
27-12-2018 12:50 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
@ANDRZEJBLOCHZobacz na jakich laptopach można zainstalować Windows 10 https://www.samsung.com/pl/support/windows10-update/
27-12-2018 02:32 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
27-12-2018 10:56 PM — edytowano 28-12-2018 09:39 AM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
@ANDRZEJBLOCHNa tym laptopie może być zainstalowany Windows 7 czy 8.1, ale nie ma wsparcia dla Windows 10, ale jak chcesz, już na siłę zainstalować Windows 10 to trzeba zrobić czystą instalację, a potem doinstalować brakujące sterowniki ręcznie lub posłużyć się programem driver booster dla tego masz takie info jak tutaj. https://eu.community.samsung.com/t5/Sprzęt-Komputerowy/Aktualizacje-sterownikow-za-pomocą-Samsung-Up...
08-01-2019 03:20 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
@ANDRZEJBLOCHCzy udało Ci się zainstalować Windows 10 na nowym dysku SSD ?
08-01-2019 10:00 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
@ANDRZEJBLOCH napisał(a):
W servisie sklonowali dysk HDD na SSD ale system nie odpala na nim.
Być może tutaj popełnili błąd. Próbowałeś wykonywać czystą instalację z płyty lub USB ?
Nośnik instalacyjny systemu Windows 10 możesz utworzyć korzystając z tego narzędzia:
https://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=691209
22-08-2024 04:57 PM — edytowano 22-08-2024 05:01 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Odkopie po latach dla potomnych, bo dalej niektórzy próbują przywrócić do żywych te zabytki za pomocą SSD.
Nie słuchaj tych magicznych "Samsung Star Memberów" i Samsungowego supportu, bo oni sami o tym nie mają pojęcia ;D
Na tych lapkach nie idzie nic praktycznie zrobić z SSD, bo oczywiście cudowna firma Samsung, musieli po swojemu zepsuć najprostszą rzecz.
Większość NP310 po zmianie HDD na SSD nawet Ci nie odpali, będzie bootloopowało na logo Samsunga.
Ba, co więcej, te laptopy najczęściej wcale nie odpalają nawet bez żadnego podpiętego dysku, co jest nienormalne. Chyba żaden inny producent nie wpadł na tak skrajnie głupie rozwiązania.
Najprawdopodobniej odpowiedzialny jest za to firmware + wykastrowane złącze SATA w tych lapkach. Samsung przyoszczędził na metalu i na wtyku zasilania SATA zostawili tylko piny 5V, a 3.3V oraz 12V nie dali wcale.
Ps. Tych bzdur o listach kompatybilnych laptopów z Windowsem 10 też nie słuchajcie. Win10 możecie zainstalować praktycznie na każdym laptopie z ostatnich 20 lat. Zresztą nawet Win11 zainstalujecie bez problemu na wszystkim od CoreDuo+.
22-08-2024 05:01 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
@Vedizi Ja miałem laptop model NP 300V5A i po wymianie dysku z HDD na SSD wszystko pięknie działało:)
22-08-2024 10:59 PM
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
@Vedizi napisał(a):
Ps. Tych bzdur o listach kompatybilnych laptopów z Windowsem 10 też nie słuchajcie. Win10 możecie zainstalować praktycznie na każdym laptopie z ostatnich 20 lat. Zresztą nawet Win11 zainstalujecie bez problemu na wszystkim od CoreDuo+.
To raczej nie masz zielonego pojęcia że W11 da się zainstalować na starszych komputerach/laptopach?