Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

TV Samsung QE55Q7FAM + soundbar HW-Q800A + głośniki 9500s

(Temat utworzony: 05-09-2022 10:20 AM)
539 Wyświetlenia
Gattaca
Apprentice
Opcje

Witam, posiadam TV Samsung QE55Q7FAM, do którego dokupiłem soundbar HW-Q800A + głośniki 9500s.

Wiem że telewizor nie obsługuje Dolby Atmos'a, a soundbar tak.

I moje pytanie: czy po podłączeniu TV-soundbar WE/WY HDMI Arc będzie działał Atmos np. z Netflixa czy HBO?

W opcjach telewizora po podłączeniu soundbara nie wyświetla się żadna nowa opcja dotycząca Atmos'a.

I przy okazji dodatkowe pytanie: na jakiej wysokości powinny wisieć satelitki, żeby efekt był zadowalający?

2 Rozwiązania

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
patyczak
Black Belt 
Opcje
Nie będzie dźwięku DA, bo jak sam zauważyłeś, TV nie obsługuje DA. Jedynie możesz podłączyć do soundbara jakieś zewnętrzne urządzenie, które obsługuje takie aplikacje i dekoduje DA czy, jak w przypadku streamingu, DD+.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

Rozwiązanie
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Gattaca  Żeby uzyskać Dolby Atoms  na soundbar to tylko po podłączeniu konsoli.

Nie ma możliwości uzyskania z TV.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

11 Odpowiedzi
Rozwiązanie
patyczak
Black Belt 
Opcje
Nie będzie dźwięku DA, bo jak sam zauważyłeś, TV nie obsługuje DA. Jedynie możesz podłączyć do soundbara jakieś zewnętrzne urządzenie, które obsługuje takie aplikacje i dekoduje DA czy, jak w przypadku streamingu, DD+.
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Gattaca  Witam

Tak, jeżeli soundbar obsługuje ten format dźwięku, to po podłączeniu przez HDMI, Atmos będzie działał.

Jeżeli chodzi o umiejscowienie głośników, to odbiór dźwięku jest subiektywną kwestią, także nie mamy konkretnych zaleceń dotyczących wysokości :smiling-face:

0 Like
Gattaca
Apprentice
Opcje

Dzięki za szybkie odpowiedzi...

Ale w sumie teraz to nadal nie wiem jak jest, dwie rozbieżne odpowiedzi 😉

Może jakaś 3 opinia?

0 Like
patyczak
Black Belt 
Opcje
@PrzemekM, TV nie obsługuje DA, a ma być źródłem dźwięku, więc jakim cudem soundbar go odtworzy?
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

Dobrze, to poprosimy jeszcze o wypowiedź kolegi @vdsl2  :smiling-face:

0 Like
Rozwiązanie
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@Gattaca  Żeby uzyskać Dolby Atoms  na soundbar to tylko po podłączeniu konsoli.

Nie ma możliwości uzyskania z TV.

PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@vdsl2  Dzięki za informacje

0 Like
Gattaca
Apprentice
Opcje

Dzięki wielkie na info

0 Like
pamieta
First Poster
Opcje

Hej, mam do ciebie pytanie czy zadziała taki manewr. Czy jeśli ściągnę i skonfiguruję na komputerze Dolby Access to streamingując/przesyłając hdmi obraz z laptopa(np. netflix) na telewizor dźwięk będzie działał w atmosie? Nie mam konsoli, żeby działać według poprzednich zaleceń. Ba ja nawet jeszcze nie mam Q800A, bo się zastanawiam, czy to ma sens nie mając możliwości uruchomienia DA.  @vdsl2 

0 Like