15-10-2021 11:30 PM — edytowano 15-10-2021 11:31 PM
Pacjenci:
- Soundbar Samsung HW-Q70R
- TV Samsung QE55Q70RAT
Choroba: Mimo właściwego podłączenia do portu ARC (4), włączonej funkcji Anynet, aktualnego softu, od ok. 2 miesięcy pojawia sie komunikat jak ze zdjęcia. Ale... czasami zadziała i odtwarza "po kablu". Po ponownym włączeniu zestawu znowu nie widzi soundbara. Sprawdzałem na innym kablu - to samo. Po WiFi jest ok (jak na zdjęciu). Przeważnie "po kablu" soundbar jest widziany jako Odbiornik (HDMI), ale czasami widzi go jako Soundbar Q70R - tak jak na zdjęciu widzi go po WiFi.
Podejrzewam błąd po aktualizacji TV, ale nie pamietam, czy to się zaczeło dziać właśnie po aktualizacji.
Jeszcze nie przywracałem TV do ustawien fabrycznych, ale:
- czy przywracanie z poziomu menu jest tym właściwym, czy można przywrócić go "bardziej".
- nie bardzo wiem jak przywrócić ustawienia fabryczne w soundbarze
Oczywiście najbardziej zależy mi na "dźwięku po kablu" bez przywracania ustawień do zera
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
23-11-2023 03:59 PM — edytowano 23-11-2023 04:00 PM
Hej!
Dzięki za odpowiedź Wszystkie kroki jak najbardziej były wykonywane - efekt? Po restarcie/podłączeniu do prądu i włączeniu urządzeń dźwięk jest - do pierwszego wyłączenia guzikiem na pilocie. Po włączeniu (tym samym guzikiem tego samego pilota) znów nie działa do momentu wybrania inneg źródła w soundbarze, poczekaniu chwile i wróceniu do D. IN lub przez wyjęcie i włożenie spowrotem kabla HDMI
PS. Chyba źle podpięło mój temat - bo u mnie telewizor widzi soundbar w gnieździe - jest nawet wybrany jako źródło dźwięku, na soundbarze jest komunikat eARC a zmiana głośności pilotem od telewizora jest widoczna na soundbarze (zwiększa lub zmniejsza się głośność) tylko po prostu nie ma dźwięku.
23-11-2023 04:13 PM
@wodeczka94 Być może problem leże po HDMI CEC w TV? Masz coś takiego napisane w instrukcji od TV.
Uwaga: Funkcje CEC są zależne od podłączonych urządzeń i możliwe jest, że niektóre urządzenia, po podłączeniu do tego telewizora, mogą nie współdziałać właściwie. W sprawie urządzeń stwarzających problemy należy się odnieść do ich podręcznika użytkowania lub skonsultować z ich producentem.
23-11-2023 05:43 PM
Właśnie problem w tym, że urządzenie działa bardzo dobrze, do czasu wyłączenia i ponownego włączenia. Musze zmienic na chwile źródło, i wrócić do D. IN żeby dźwięk leciał, mimo, że jak zmieniam głośność to na soundbarze zmienia się głośność bo widzę zmieniające się cyferki na wyświetlaczu + poprawnie wyświetla eARC i TV również widzi soundbar
23-11-2023 05:58 PM
@wodeczka94 Czy kabel HDMI był wymieniony na inny?
Jak uważasz że problem jest po stronie soundbar a nie TV to pozostaje udać się do serwisu aby sprawdzili jak zachowuje się z TV Samsung.
Autoryzowane Centra Serwisowe
https://www.samsung.com/pl/support/service-center/
24-11-2023 12:05 AM
Kabel HDMI zmieniałem 3 razy. Na tym dołączonym do soundbara nie wyświetłał się nawet eARC tylko D. IN.
Ogółem działa dobrze, wszystko z nim w porządku itp Tylko, że Gdy wyłączam TV (a razem z nim wyłącza się Soundbar bo eARC - na wywietlaczu jest najpierw MUTE potem BYE) To po włączeniu TV (soundbar włącza się razem, bo eARC - na wyświetlaczu jest od razu D. IN i eARC) nie ma dźwięku. Na zmianę głośności w TV soundbar reaguje bo widze na wyswietlaczu jak wartosci sie zmieniają ale dźwięku nie ma. Muszę zmienić źródło dzwięku w soundbarze na inne na doslownie 2/3 sekundy, wrócić do D. IN i jest dobrze...
24-11-2023 11:44 AM — edytowano 24-11-2023 11:44 AM
Hej, @wodeczka94
Zachowanie brzmi tak, jakby to TV po restarcie nie przesyłał dźwięku do głośnika, masz może możliwość podłączyć do soundbara jakieś inne urządzenie (inny TV/konsola) i zobaczyć czy z nim również tak się dzieje?
Ewentualnie właśnie tak jak @vdsl2 pisze, skontaktuj się z serwisem, oni mogą mieć możliwość sprawdzić, czy zachowanie występuje z innymi Samsungami 😉
24-11-2023 05:17 PM — edytowano 24-11-2023 05:18 PM
To nawet nie chodzi o restart, tylko po prostu wyłączam i włączam TV guzikiem z pilota 😕
Jak zgłosić się do centrum serwisowego? musze wypełniać jakis formularz, czy po prostu biore soundbar pod pache, ide, prosze zeby sprawdzili i robią to bezpłatnie?
24-11-2023 05:24 PM
@wodeczka94, Najlepiej będzie to zrobić przez infolinię Samsung.
03-12-2023 08:23 PM