Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
Przejdź do rozwiązania ROZWIĄZANE

Telewizor nie widzi soundbara w gnieździe ARC

(Temat utworzony: 15-10-2021 11:30 PM)
10714 Wyświetlenia
JamPaweł
Pioneer
Opcje

Pacjenci:
- Soundbar Samsung HW-Q70R
- TV Samsung QE55Q70RAT
Choroba: Mimo właściwego podłączenia do portu ARC (4), włączonej funkcji Anynet, aktualnego softu, od ok. 2 miesięcy pojawia sie komunikat jak ze zdjęcia. Ale... czasami zadziała i odtwarza "po kablu". Po ponownym włączeniu zestawu znowu nie widzi soundbara. Sprawdzałem na innym kablu - to samo. Po WiFi jest ok (jak na zdjęciu). Przeważnie "po kablu" soundbar jest widziany jako Odbiornik (HDMI), ale czasami widzi go jako Soundbar Q70R - tak jak na zdjęciu widzi go po WiFi.
Podejrzewam błąd po aktualizacji TV, ale nie pamietam, czy to się zaczeło dziać właśnie po aktualizacji.
Jeszcze nie przywracałem TV do ustawien fabrycznych, ale:
- czy przywracanie z poziomu menu jest tym właściwym, czy można przywrócić go "bardziej".
- nie bardzo wiem jak przywrócić ustawienia fabryczne w soundbarze

Oczywiście najbardziej zależy mi na "dźwięku po kablu" bez przywracania ustawień do zera :smiling-face:aaabbb.jpgsdsdsdsd.jpg

0 Like

1 Rozwiązanie

Zaakceptowane rozwiązania
Rozwiązanie
stiwid
Pioneer
Opcje

Przetestowałem to z wczoraj na dziś i tak jest. Wczoraj wieczorem wyłączyłem TV oraz Denona nic innego nie było podpięte do TV. Dziś rano włączam TV i Denona i normalnie sie widzą i bez problemu uzyskuje dźwięk przestrzenny na amplitunerze.

Zaś jeśli wepnę inne urządzenie, które przesyła dźwięk przestrzenny to psuje mi połączenie tv-amplituner.

Testowane z dekoderem oraz Xiaomi Mi Box S.

Ludzie maja problem z tym od 2018 i jak widać nic nie zostało z tym zrobione w starszych modelach tv dla przykładu mój UE65RU8002 ma ten problem na fw: 1835.

Mógłby ktoś ze speców tutaj to sprawdzić i podpiąć taki temat tego problemu i zgłosić go do Samsunga bo zaraz będą się sypać telefony do serwisu.

Jak by nie patrzeć jest to wada i przez nią można dociekać odstąpienia od umowy sprzedaży.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

0 Like
38 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Masz poniżej instrukcje jak przywróci TV do ustawień fabrycznych i zapoznaj się z Ważne. Nie ma potrzeby dzwonienia na infolinie Samsung.

Reset flash:

Włącz TV
Naciśnij i przytrzymaj przez 5 sek. przycisk Power na TV
Następnie naciśnij i przytrzymaj przez 5 sek. przycisk Power na pilocie
Odczekaj 30 sek. - 1 min. Logo startowe TV pokaże się na chwile i zniknie
Odczekaj następnie 30 sek. - 1 min. TV uruchomi się automatycznie pokazując stronę startową
Ważne. Sposób ten zalecany jest dla TV podłączonych do Internetu, gdyż po resecie część ustawień przywracana jest poprzez sieć. Może on przywrócić ustawienia fabryczne całego telewizora, więc ważne jest spisanie dotychczasowych ustawień. Jeśli TV nie ma połączenia z siecią- nie wolno go wykonywać.

Ważne: Podczas wykonywania resetu, nie odłączaj kabla zasilającego. Gdy TV nie odpowiada przez 3 min, należy włączyć TV za pomocą pilota I spróbować wykonać reset ponownie.

[PORADNIK] Rozwiązywanie problemów z HDMI

https://eu.community.samsung.com/t5/telewizory/poradnik-rozwi%C4%85zywanie-problem%C3%B3w-z-hdmi/m-p...

Reset listwy

Spróbuj zresetować listwę , wyłączając ją, a następnie naciskając i przytrzymując przycisk STOP, aż wyświetli się „INIT OK”. Włącz listwę , a następnie ponownie spróbuj sparować listwę z telewizorem.

JamPaweł
Pioneer
Opcje

Dziękuję za podpowiedź "jak zresetować" i za podpowieź by nie dzwonić na infolinię, ale..
Główne pytanie to: co zrobić, żeby działało? Zresetować? To sugestia, czy pewnik?
Wiem, że standardem jest: odłączyć od zasilania, zresetować. Ale może wystarczy zmenić coś w ustawieniach? Bo czasami nie trzeba z armatą na muchę. No i dlaczego przestało działać, a działało aż miło?

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Ja mam dwa modele QLED i RU z 2019 roku i nigdy nie miałem takiego problemu oba TV maja firmware 1385. Jak nie zresetujesz to nie przekonamy się czy problem jest po stronie TV czy listwy.

Reset flash jest to gruntowny reset TV jest lepszy niż z poziomu TV.

patyczak
Black Belt 
Opcje
Mam dokładnie ten sam przypadek, tylko inne modele. Robiłem restart w sposób podany przez @vdsl2, niestety, bez powodzenia. Dałem sobie spokój. Obecnie czasami wyskoczy to okienko, że odbiornik nie obsługuje eARC, klikam OK, że TV ma rację 😀 i elegancko wszystko gra. Nie wiem którego urządzenia jest wina. TV jest z 2020 roku, a soundbar z tego roku. Da się z tym żyć, choć nie powinno tak być, gdy w sprzęt tej samej firmy ładujesz kilkanaście tysięcy złotych.
JamPaweł
Pioneer
Opcje

No niestety, resety nic nie dały. U mnie kliknięcie na OK niczego nie zmienia i przeważnie nie widzi ale czasmi sam z siebie widziec zaczyna i tak do najbliższego wyłączenia sprzętu. Działa po WiFi i teoretycznie jest OK, ale tylko teoretycznie, bo ma działać jak należy. Jest kabel, to ma działać po kablu. Chyba zacznę męczyć serwis, bo gwarancja jest, a sprzęt nie jest w 100% sprawny. Zgodzę się z kolegą Voyager. Kupując sprzęt firmy pretendującej do top chciałbym, żeby działał na 100%, a nie sprawiał problemy. Nie moją rolą jako użytkownika jest przywracanie, szukanie i pisanie na forum. Działał, a nie działa, więc zgłaszam usterkę i tyle, a czas wolę poświęcić na film, a nie na szukanie rozwiązania, bo od tego są ci Panowie z Samsunga. I serio chciałem nabyć coś topowego z tego roku i chyba poczekam jak to się rozwinie. Coś mi przemknęło na innych anglojezycznych forach, że ten problem się pojawia i nie jest to problem sprzętowy a softu, ale to już mnie w sumie nie obchodzi, szkoda mojego czasu. Jak temat rozwiążę dam znać co i jak (a właściwie jak go rozwiążą Panowie lub Panie z serwisu, którzy to przybeędą do mnie do domku :smiling-face:  )

vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@JamPaweł  Czy jesteś pewny ,że masz podłączony kabel do HDMI4?

Tak na szybko sprawdziłem na moim z jednym z TV RU przypiąłem do innego portu HDMI i jak widać na zdjęciu takie same info jak u ciebie, czyli nie jest on podłączony do HDMI 3 ARC

20211017_153834.jpg

JamPaweł
Pioneer
Opcje

Na 100%. Tym bardziej że działało i czasami załapuje "po kablu". Niebieska czwóreczka. No i też robiłem taki test.

.dfdffffffffff.jpg

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@JamPaweł  Proponuje od wymiany kabla HDMI. Moi znajomi mają taki sam jak twój i nie zgłaszali takiego problemu.

patyczak
Black Belt 
Opcje
Ale to raczej o niczym nie świadczy. Przed zakupem soundbara miałem podpięty amplituner i wszystko śmigało. Wypiąłem tylko kabel HDMI z amplitunera i podłączyłem do soundbara. Nie zmieniłem portu w TV, tylko wyjętą końcówkę z amplitunera podłączyłem do portu eARC w soundbarze. Są 3 porty- HDMI 2, HDMI 1 i HDMI eARC. Nie można się pomylić. I ten komunikat pojawia się co jakiś czas, więc to raczej nie jest winą kabla czy portu, a właśnie softu.