Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Soundbar Samsung Q700B domyślne źródło HDMI 2

(Temat utworzony: 06-01-2023 04:27 PM)
785 Wyświetlenia
tomahawk5000
Navigator
Opcje
Witam, 
kupiłem sobie ten soundbar jest super szczególnie że mam stary TV a w połączeniu z przystawką firestick 4k max (gdy podłącze ją do HDMI 2 w soundbar) mam Dolby Atmos. Niestety za każdym razem gdy włączę TV soundbar to wykrywa i sam zmienia źródło z HDMI na TV (czyli to pierwsze HDMI w soundbar, soundbar ma dwa gniazda HDMI główne i dodatkowe chcę mieć zawsze to dodatkowe). Czy istnieje opcja by soundbar nie zmieniał źródła sam?
Jeżeli nie ma takiej możliwości to może za pomocą Amazon Alexa oraz Smart Things dało by się to obejść?
Wiem że gdy się wszystko włączy a źródło się zmieni na TV (czyli na to złe) to mam dwie opcje 1 kliknąć na przycisk domka na pilocie firestick 2 powiedzieć do alexy 'turn on TV' wtedy źródło zmienia się na HDMI

Z góry dzięki
Tomek
16 Odpowiedzi
MagdaB
Expert
Opcje

Cześć @tomahawk5000 :smiling-face: Instalacja aktualizacji nie resetu urządzenia. Testowałam reset przez + i - na tej serii soundbarów i pełny sukces. Także i u Ciebie powinno zadziałać. Pamiętaj, że należy jednocześnie naciskać + i - na WŁĄCZONEJ listwie przez około 5-10 sekund.

0 Like
tomahawk5000
Navigator
Opcje
Trzymałem z 20 sekund gdy listwa działała. Chyba nic się nie stało -z akładam że soundbar powinien się wyłączyć i włączyć a ustawienia w Smart Things wrócić do oryginalnych? Ustawienie były bez zmian w apce
0 Like
tomahawk5000
Navigator
Opcje
Ok zmieniłem źródło dźwięku i zaskoczyło
Dzięki
0 Like
ttarsinski
First Poster
Opcje

Również mam taki problem. soundbar jest podlaczony gniazdem hdmi arc (hdmi2 ). dekoder kablowy podlaczony do tv pod hdmi1. tv po wlaczeniu po kilku sekundach przełącza automatycznie na hdmi2 i trzeba za każdym razem go ręcznie zmienić na hdmi1.

Da się to jakoś rozwiązać lub obejść podłączając soundbar w inny sposób?

0 Like
MatiJ
Expert
Opcje

Czołem,

@ttarsinski Spróbuj może na początek zresetować Soundbar przez wciśnięcie i przytrzymanie "+" oraz "-" do momentu pokazania na wyświetlaczu napisu "INIT". Przyciski znajdziesz na Soundbarze, który powinien być włączony  w momencie takiego resetu. 

ttarsinski
First Poster
Opcje

Tak. Resetowałem w ten sposób kierując się wskazówkami z podobnych wątków na forum. Reset wykonuje się ale problem nadal występuje.

0 Like
NikodemK
Expert
Opcje

Hej @ttarsinski,

Telewizor może mieć priorytet nad innymi urządzeniami, a w samym soundbarze możliwości zmiany domyślnego źródła nie ma, w takiej sytuacji optymalnym rozwiązaniem byłoby podłączenie zarówno dekodera, jak i soundbara bezpośrednio do telewizora w takiej konfiguracji jak na diagramie poniżej, oczywiście pod warunkiem, że obsługuje on złącze ARC.

NikodemK_0-1707134586170.png

W takim ustawieniu telewizor przekazuje dźwięk z dekodera do soundbara, więc odpada potrzeba ręcznej zmiany źródła, bo to TV będzie decydować o tym, co na soundbarze jest odtwarzane.

Jeżeli takiej możliwości nie masz, to pozostaje chyba wyłącznie ręczna zmiana źródła przy każdym włączeniu urządzenia 😔

0 Like