Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Soundbar HW-Q950A w małym pomieszczeniu, z odsłuchem pod ścianą

(Temat utworzony: 14-01-2022 03:27 PM)
1052 Wyświetlenia
likemandrake
First Poster
Opcje

Dzień dobry,

Jestem nabywcą soundbara HW-Q950A. Zastanawiam się jak ustawić satelity, aby w pełni cieszyć się jakością przestrzeni tego zestawu. Dla zobrazowania sytuacji przesyłam projekt prezentujący aktualne ustawienie zestawu oraz moje mieszkaniowe możliwości. Mieszkanie jest wysokości 2,35m.

Soundbar w mieszkaniu.png

Jak widać miejsce odsłuchu mam pod ścianą. Niestety, przy tym ustawieniu dźwięki, które powinny dobiegać z tyłu, są słyszalne raczej po bokach.

Zastanawia mnie, czy istnieje możliwość zamiany głośników miejscami i skierowaniem ich czoła do ściany, pod kątem, aby w miejscu odsłuchu było słuchać dźwięku odbitego od tylnej ściany. Przy takim ustawieniu przestrzeń z tyłu głowy powinna sprawiać wrażenie bardziej wypełnionej, a głośniki boczne, nadal zgodnie z założeniem, emitowały by dźwięk w kierunku ścian bocznych (choć również odbitych od tylnej ściany). Poza tym głośniki Atmos, które z tego co wiem są wmontowane pod kątem do kolumny, również mogłyby lepiej wypełniać górną przestrzeń tylnej ściany.

Jeśli takiej możliwości nie ma, to gdzie można by zgłosić zapotrzebowanie na taką funkcję?

Pozdrawiam
Piotr

0 Like
18 Odpowiedzi
strusiu
Pathfinder
Opcje
Zastanawiam się nad kupnem tego soundbara ale właśnie mam podobny układ do roztawienia tylnych głośników co u Ciebie .
Daj znać czy udało Ci się coś wykombinować i czy warto zainwestować w ten sprzęt przy takim rozstawieniu.
0 Like
MatiW
Pathfinder
Opcje

@likemandrake w ustawieniach soundbara/głośników nie można ich zamienić. Jeżeli chcesz zaś spróbować  odtwarzać je w kierunku ściany, to nie widzę przeciwkazań :winking-face:

0 Like
likemandrake
First Poster
Opcje

@MatiW  Samo obrócenie kolumn moim zdaniem jest niewystarczające. W takiej sytuacji głośniki boczne zamiast emitować dźwięk w stronę ściany, emitują go bezpośrednio w stronę uszu. Z tego co mnie ucho nie myli, to grają one głośniej niż głośniki na frontach kolumn. Szkoda, że nie ma możliwości programowej zamiany miejscami kolumny prawej i lewej. Może dałoby się zgłosić do Samsunga takie zapotrzebowanie?

0 Like
likemandrake
First Poster
Opcje

@strusiu Nie znalazłem jeszcze aplikacji, która pozwoliłaby mi w pełni przetestować Dolby Atmos, aby móc coś więcej powiedzieć. Szukałem czegoś, co pozwoliłoby mi dowolnie ustawić obiekt w przestrzeni 3D, względem słuchacza.

Miałem jedynie możliwość potestować surround w grze, np. Horizon Zero Dawn. Tam, z tego co widzę, to obsługiwane jest jedynie 7.1. W sumie nie wiem jeszcze od czego to zależy, ale jeśli obiekt emitujący dźwięk znajuje się tuż za kamerą, to go nie słychać.

Soundbar mam dopiero od kilku dni, więc dokładniejsze testy jeszcze przede mną.

0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@likemandrake, taką sugestię najlepiej zgłosić przez formularz kontaktowy TU.

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

0 Like
likemandrake
First Poster
Opcje

@OleksiiA Dziękuję za linka. Spróbuję zgłosić sugestię do wsparcia.

PS: Dlaczego nie działa funkcja @mention? Piszę z przeglądarki Chrome.

0 Like
OleksiiA
Moderator
Moderator
Opcje

@likemandrake, a nie wiem, co się u Ciebie dzieje, też właśnie siedzę na Chromie i działa. Możesz zrobić, na przykład, jakieś krótkie nagranie, jak to u Ciebie wygląda, kiedy próbujesz kogoś oznaczyć, wrzucić na YT i podesłać do mnie na priv, spróbujemy dojść, co jest nie tak z oznaczaniem użytkowników?

Witaj na Forum Samsung!
Pamiętaj o zapoznaniu się z Zasadami Społeczności Samsung oraz Regulaminem.
Doceniaj i bądź doceniany. Doceniaj innych, klikając przycisk Like lub Zaakceptuj jako rozwiązanie.

0 Like
Members_qAubp57
First Poster
Opcje

Witam

Chciałbym poprosić o pomoc w zakresie doboru soundbara do pomieszczenia. Wydaje mi się że kształt pomieszczenia ma znaczenie i na tej podstawie chciałbym wybrać odpowiedni model. Soundbar chciałbym podłączyć do projektora najlepiej bezprzewodowo i będzie używany zarówno z TV Samsung, projektorem a także służył do odtwarzania muzyki.

Chciałbym prosić o pomoc dot. tego na co zwracać uwagę przed zakupem, czy jeśli dostarczyłbym rysunek, zdjęcie pomieszczenia z wymiarami pomogłoby to w doborze modelu ? Czy ewentualnie z inne strony istnieje możliwość przetestowania konkretnego modelu przed zakupem ?

0 Like