02-06-2024 09:56 PM
Cześć wszystkim!
Od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem tego soundbara, już dość mocno pod siebie go skonfigurowałem natomiast nierozumiem kilku ustawień, także prosiłbym o wytłumaczenie expertów od soundbarów
1. Ustawienia w telewizorze, jedyne ustawienia w TV jakie mam to wybrany Q-Symphony, oraz tryb dźwięku - dopasowujący się dźwięk+. Czy coś więcej trzeba robić? Czy takie ustawienia są ok? przy Q symphony trochę mnie irytuje czasami efekt "echa" podczas oglądania filmów, gdy wybieram sam soundbar, nie ma tego efektu, ale ogólnie wydaje mi się, że na Q-Symphony gra trochę przyjemniej.
2. Firmware, jest sens aktualizować soundbar? Zaszły jakieś zmiany, ulepszenia, cokolwiek?
3. Ustawienia Sound Mode, ustawiłem adaptive sound, jest jakaś różnica między surround?
4. Ustawienia (ikona zębatki na pilocie), space fit - on, AVA - on (chociaż nie działa to tak dobrze, jak na samym telewizorze bez soundbara), voice enhance - off (wydaje mi się, że głos wtedy za mocno się wybija mimo, że jest czystszy, virtual - off - nie mam pojęcia co to, i co to robi?
5. CH LEVEL, ustawiłem boki i górę na +2,a centrum zostało na 0. Mam wrażenie, że boki i góra właśnie grają za cicho do centrum, też tak uważacie?
To z grubsza tyle, jeżeli ktoś zna odpowiedź na te pytania będę wdzięczny!
06-06-2024 12:33 PM — edytowano 06-06-2024 12:36 PM
Cześć @Emenens,
Zgodnie ze specyfikacją, cały zestaw głośników ma 11 więc odejmując subwoofer, będziesz mieć ich 10 lub 12, jeżeli do zestawu dodasz zestaw głośników tylnych.
5.1.2 to lista kanałów, gdzie 5 to klasyczne głośniki satelitarne w samej belce, 1 to zewnętrzny subwoofer, a 2 to głośniki listwy skierowane w sufit, głośników w samej listwie będzie nieco więcej niż kanałów, bo kilka z nich może odpowiadać za ten sam kanał 😉.
W kwestii różnic między adaptive mode a trybem surround, ten drugi w przypadku dźwięku stereo próbuje go "rozszerzyć" (angielskim odpowiednikiem byłoby "upscale") do dźwięku przestrzennego niezależnie od odtwarzanej treści, adaptive za to bierze ją pod uwagę i lepiej poradzi sobie na przykład z odtwarzaniem muzyki, ja u siebie wykorzystuję głównie tryb standardowy, bo ten odtwarza oryginalną ścieżkę w taki sposób, w jaki była do odtworzenia przeznaczona.
@kamil40013 Nie zauważyłem Twojego wywołania mnie, więc już odpowiadam, oficjalnego opisu funkcji virtual chyba nigdzie nie ma, z moich własnych doświadczeń, to próbuje ona "symulować" właśnie głośniki przestrzenne, ale tutaj wiele zależy od akustyki pomieszczenia, więc efekt może być różny.
Jeżeli chodzi o to, czy mieć ją aktywną, no to już zależy od tego, czy efekt Ci odpowiada, u mnie jest wyłączona, bo niestety pokój mam tak mały, że ten dźwięk nie ma gdzie się od ścian odbić 😔.
06-06-2024 10:51 PM
Tak widziałem tą specyfikację, ale jak liczyłem pod maskownicą głośniki w belce to wyszło mi ich 7, może pozostałej reszty nie widać
Super dzięki za konkretne wyjaśnienie.
A jak ustawiłeś CH LEVELS? też masz wrażenie ze defaultowo góra i boki na 0 są słabo słyszalne i trzeba je podbić w górę?
08-06-2024 02:17 PM
Ostanie pytanie, spotkał się ktoś z tym, że subwoofer co jakiś czas zeruje się w ustawieniach?
10-06-2024 01:54 PM
Nie spotkałem się z taką sytuacją, możesz zawsze spróbować zaktualizować ręcznie swój soundbar do wersji 1004.
Tutaj jest instrukcja i plik:
https://www.samsung.com/pl/support/model/HW-Q800C/EN/#downloads