14-02-2019 09:43 AM
Witam,
Po przeczytaniu licznych wątków na temat PCM i DD zostałem z mętlikiem w głowie. Wychodzi na to że wszystko zależy od urządzenia końcowego jakim w moim przypadku jest powyższy soundbar. Nie potrafię nigdzie znależć czy ten soundbar bez problemu radzi (dekoduje) sobie z dźwiękiem przesyłanym w formacie PCM. Do soundbara podlaczony jest TV (Samsung 7472) po HDMI ARC a do TV dekoder UPC Horizon i PS4 PRO. Do tego używam netflixa i youtube z poziomu TV. Ja, jako laik, zauważylem narazie że gdy używany jest DD to dźwięk jest głośniejszy na tym samym poziomie volume co przy PCM.
Co o tym myslicie? Zostawić DD tam gdzie on jest możliwy czy przestawić wszystko na PCM?
I jeszcze jedno pytanie, ten TV gdy dostaje sygnał DTS to konwertuje go do obsługiwanego formatu czy po prostu nie usłysze nic?
15-02-2019 10:22 AM — edytowano 15-02-2019 10:23 AM
Poproszę jakiś link na udokumentowanie Twojej tezy, bo na razie to puste gadanie. Mnie uczono czegoś innego
Nieskompresowane to jest bitstream, a pcm? Pierwsze słyszę
15-02-2019 11:21 AM — edytowano 15-02-2019 11:35 AM
prosze bardzo:
https://hdtvpolska.com/forum/topic/6198-por%C3%B3wnanie-d%C5%BAwi%C4%99ku-pcm-51-i-dd-51/
Bitstream jest skompresowane i zakodowane chyba ze mowimy o nowszych formatach jak Dolby True HD cz DTS HD. PCM jest nieskompresowane i to ampli/soundbar musi go sobie rozlozyc na kanaly.
EDIT: wystarczy wpisac PCM vs DD w google i jest milion tematow. Niestety ARC i optic ogranicza mozliwosci. Dlatego pytalem sie czy ten soundbar potrafi dobrze rozkladac PCM na 2.1 skoro ARC daje tylko PCM 2.0
EDIT 2: co i tak w sumie nie ma znaczenia bo jak PS4 wysle nie zakodowany sygnal PCM 5.1 albo 7.1 to potem TV przerobi to na 2.0 i potem soundbar na 2.1. Za duzo urzadzen po drodze i konwersji. PS4 nie podlacze przez HDMI passthrough bo soundbar w takim przedziale cenowym nie ma mozliwosci przeslania obrazu 4k + HDR
15-02-2019 12:10 PM — edytowano 15-02-2019 12:12 PM
Mam sounbar HW N850
Jak ustawię dźwięk na PCM, to w głośnikach mam tylko stereo
Jesli ustawię na bitstream, to dźwięk jest wielo kanalowy łącznie z Dolby Atmos i DTS X
Telewizor podłączony do sounbara po HDMI Arc
U mnie to działa, a Ty zrobisz jak zechcesz
15-02-2019 12:19 PM
Tak jak pisalem ARC nie obsluguje PCM wiecej niz 2.0