06-06-2019 09:11 AM
Posiadam telewizor Samsung KS7000, a niedawno zakupiłem do niego Soundbar N650.
Chciałbym dostosować wszystkie ustawienia audio na TV do swoich preferencji, jednak mam problem z dwiema opcjami, których znaczenie jest dla mnie tajemnicą. Próbowałem poszukać informacji dotyczących przedmiotowych opcji w internecie, ale znalazłem tylko wyjaśnienia, kótre w większości były bardzo chaotycznie przedstawione lub były ze sobą sprzeczne. W związku z powyższym, prosiłbym, osoby bardziej zorientowane w tematyce audio ode mnie, o objaśnienie następujących kwestii.
Chcodzi mi o dwie opcje znajdujące sie w TV, a mianowicie "Format Audio HDMI" oraz "Format Audio".
Pod pierwszą opcją, tj. "Format Audio HDMI" mam do wyboru "Bitstream" oraz "PCM" - czym różną się te dwie opcje, i którą najlepiej wybrać?
Pod drugą opcją, tj. "Format Audio" mam do wyboru PCM, DolbyDigital, a czasem DTS Neo 2:5 - to samo pytanie, czym różnią się te opcje i która najlepiej wybrać?
Dodatkowo chciałbym sie zapytać czym różną sie od siecbie powyższe ustawienia, tj. "Format Audio HDMI" oraz "Format Audio". Do czego używany jest forma dzwięku wybrany pod pierwszym ustawieniem, a do czego używany jest format dzwięku wybrany pod drugim ustawieniem?
Dodam, że ustawiłem na soundbarze dzwięk przestrzenny, a sam saoundbar podlączony jest z TV przez HDMI (ARC). Na telewizorze oglądam głównie filmy z podłączonego dysku zewnętrznego no i telewizje.
06-06-2019 06:18 PM
@stawik w skrócie, to opcje dotyczące wejścia i wyjścia dęwieku.
Wejście ustaw na Bitstream, bo PCM - to zwykłe stereo. TV będzie odbierał taki sygnał jaki poda mu urządzenie wejściowe.
Wyjście zależy od tego jaki sygnał audio dostanie TV. Najlepiej w twoim przypadku ustawić DolbyDigital lub DTS Neo 2:5. Sprawdź który częściej pojawia się u ciebie i taki ustaw na wyjściu.
08-06-2019 10:44 AM
Po kilkudniowych testach udało mi się ustawić zarówno telewizor jak i soundbar w najbardziej optymalny dla mnie sposób.
Poniżej przesyłam moje ustawienia, które mogą się komuś przydać.
Soundbar podłączony jest do telewizora za pomocą kabla HDMI (ARC), dzięki czemu jakość sygnału audio przesyłana do soundbara jest najlepsza oraz dzięki czemu mogę korzystać z funkcji CEC, tj. mam możliwość sterowania soundbarem za pomocą pilota TV.
Na telewizorze ustawiłem oczywiście przestrzenny tryb dźwięku, co muszę zaznaczyć, jest bardzo dobrze słyszalne.
Jako format dźwięku HDMI ustawiłem Bitstream (dźwięk przesyłany z TV do soundbara nie jest w żaden sposób przetwarzany, a obróbką dźwięku zajmuje się soundbar, który na pewno robi to lepiej niż TV), a jako format dźwięku wybrałem DTS neo 2:5. Dźwięk w tym formacie jest dużo bardziej wyraźny i czystszy niż w formacie PCM i moim zdaniem jest tez formatem lepiej brzmiącym niż Dolby Digital. Format Dolby Digital nie jest także dostępny na wszystkich stacjach telewizyjnych.
Jeśli chodzi o ustawienia Soundbara (które dzięki funkcji CEC można ustawić również z poziomu korektora dźwięku znajdującego się w ustawieniach telewizora) to ustawiłem głośność subwoofera na 5 i wzmocniłem niskie tony do wartości 1. Pozostałe pasma częstotliwości pozostawiłem na 0, w celu zachowania jak najwierniejszego dźwięku.
Powyższe ustawienia wydają mi się najlepsze, cały zestaw brzmi dużo lepiej niż na domyślnych ustawieniach, które miałem po podłączeniu subwoofera, ale chętnie poznam ustawienia innych osób, które mogą okazać się jeszcze lepsze.
09-06-2019 12:31 PM — edytowano 09-06-2019 12:33 PM
Hej @stawik!
Bardzo dziękuje za podzielenie się Twoimi ustawieniami. Z pewnością pomoże to innym użytkownikom borykających się z tą samą tematyką.
Kto wie, może ktoś jeszcze podzieli się swoimi spostrzeżeniami?
Zachęcam do dyskusji!
31-01-2020 12:56 PM
31-01-2020 03:44 PM
@WOJ1TOM nie masz bitstream'a w ustawieniach wejścia sygnału audio?
31-01-2020 04:27 PM
31-01-2020 10:42 PM
@WOJ1TOM a czy pod tv masz podłączony jakikolwiek odbiornik zewnętrzny, który dosyła obraz i dźwięk?
06-06-2020 02:13 PM — edytowano 06-06-2020 02:14 PM
Wita, mam podobny probelm, co uzytkownik powyżej. Posiadm model 65q70r. Do telewizora podłączony jest modul CI+ UPC. Do niedawna mogłęm wybrać wyjscie dźwięku pmiędzy PCM a Dolby Digital. Natomiat od niedawna domyslnie sygnał audio jest tylko PCM, pozostałę są szare, brak możliwosci wyboru
06-06-2020 02:32 PM
@GetToTheChoopa Zaglądałeś do instrukcji obsługi na stronę 112 ?