23-12-2021 11:34 AM
Dzień dobry,
Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z Was korzysta z tych głośników i mógłby podzielić się opinią jak one grają z najnowszymi soundbarami Samsunga (w moim przypadku HW-Q800A)? Zastanawiam się nad zakupem, więc każda opinia będzie bardzo przydatna.
No i mam jeszcze kilka pytań:
1. Jakiej długości są kable zasilające, którymi podłącza się głośniki do kontaktu?
2. Czy oprócz tych kabli podłącza się je jeszcze dodatkowymi kablami do dołączonego modułu? (z tego co wiem są bezprzewodowe, ale chciałbym się upewnić na 100%)
3. Na jaką maksymalną odległość można odsunąć głośniki od dołączonego modułu, aby łączyły się z nim bez problemu, a co za tym idzie, aby bez przeszkód był przesyłany sygnał do soundbaru?
Z góry dzięki.
27-03-2023 10:04 AM
Zakupiliśmy w zeszłym tyg. te kolumny SWA-9500S i podłączamy je pod Soundbar Ultra Slim HW-S800B i jest masakra. Dzwięki z kolumn jest taki jakby był emitowany z głośników wbudowanych w telefonie komórkowym. Musze przytykać uszy, by coś usłyszeć. Za to z soundbara jest mega głośno. Generalnie dzwiek z soundbara jest super i stąd chcieliśmy pójść o krok dalej i mieć też fajne doznania dzięki kolumnom.
Soundbar podłączony przez wifi z telefonem
Kolumny podlączone z sondbarem poprzez bluetooth
Sterujemy ustawianiami przez aplikację SmartThings. Generalnie testujemy dwa ustawianie środkowy i przednie górne na +6 tak jak tylnie lub przednie i środkowe między 0 a 2 a tylnie +6.
Czy wy tez tak macie że ten dźwięk z kolumn jest taki bardzo towarzyszący, a nie tak jak to widać na zdjęciach i sobie wyobrażałem, że jest wręcz otaczający.
27-03-2023 10:40 AM
A próbowaliście zwiększyć głośność tylnych głośników, bo jest możliwość regulacji ich głośności za pomocą pilota dołączonego do soundbara? Kilka stron wcześnie o tym pisałem:
"W opcjach soundbara masz możliwość regulacji ich głośności. Wchodzisz w ustawienia na pilocie i tam masz Rear Level, Rear Top Level - i tam możesz regulować poziom od -6 do +6.
p.s. oczywiście, wiadoma sprawa, musisz mieć je wcześniej sparowane z soundbarem, no i oczywiście grają tylko przy dźwięku przestrzennym a nie przy stereo (tutaj jest dźwięk bardzo cichy lub w ogóle go nie ma)"
27-03-2023 05:55 PM — edytowano 27-03-2023 05:56 PM
Nie ma masakry, tylko trzeba umieć go ustawić. Po pierwsze ustawcie go w tryb AVA ( lub jego odpowiednik), wtedy dźwięk stereo będzie rozłożony na wszystkie kolumny, taki sourrund dla ubogich. Mi on odpowiada i HS-Q800A dobrze sobie z tym radzi. Komórka wypuszcza Wam czyste stereo, a belka w stereo gra już tak sobie, nie mówiąc o tym, że nie ma sygnału dla tylnych głośników. Nie testowałem u siebie czy np Tidal wysyła po wifi sygnał Dolby Atmos.
Kończąc, pobawcie się nie głośnością, a trybami dźwięku. Jeżeli głośniki sa rozstawione w miarę proporcjonalnie (na planie trójkąta, bez przeszkód typu kanapa, regał to nie ma co się bawić w różne poziomy głośności dla poszczególnych kanałów. W tym wątku podałem namiary na dźwięki testowe, można w przybliżeniu stwierdzić, czy zestaw gra "równo".
27-03-2023 11:09 PM
Zarządzamy dżwiękiem za pomocą aplikacji Smart Things i tam jak wrzucałem wyżej są wylistowane 4 głośniki i na wszystkich daliśmy +6 i z przodu tak wali, że jest aż za głośno, a z tyłu jest za cicho. Dlatego dajemy na przód tak +2 max +3 a z tyłu +6
Którym klawiszem na pilocie ustawiasz głośność kolumn?
Głośniki są sparowane na 100% z soundbarem, bo wychodzi z nich dźwięk. W ustawieniach mamy rodzaj dxwięku przestrzenny, a nawet włączamy filmy na Disney+ z Dolby Atmos.
27-03-2023 11:22 PM
Dokładnie mamy problem z ich ustawianiami, stąd tutaj szukam porady.
AVA czyli Wzmacniacz Aktywnego Głosu mamy włączony. Tak to wygląda
My nie oglądamy filmów po komórce, więc nie wiem do końca o czym ty piszesz. Włączamy np. Disney+ z dolby atmos i tu niestety ale czuję niedosyt.
Tryb dżwięku najczęściej dajemy przestrzenny.
Na tych pokazowych filmikach dostepnych na YT coś drgnęło jak się pobawiłem ustawieniami i zaczeło lepiej grać. Wg mnie przydałby się tutorial jak tym zarządzać, jak to konfigurować itp. Ja jako laik nie wiem co daje +6 a co -6.
28-03-2023 01:19 PM
Cześć @Piotr i Edyta Wartość od +6 do -6 to regulacja skali tonów głośnika niskotonowego. Czyli ustawiasz jak głośno chcesz słyszeć basy. To też będzie różnie słyszalne na poszczególnych materiałach audio. Oczywiście wrażliwość ucha odbiorcy też ma znaczenie. Zwróć również uwagę, że soundbar będzie prezentował dźwięk z Dolby Atmos tylko wtedy, jak taki materiał audio otrzyma.
Dołączam link do instrukcji obsługi:
17-01-2025 01:47 PM — edytowano 17-01-2025 02:17 PM
Witam
Posiadam soundbar HW-Q800D i zamierzam zakupić SWA-9500S. Mam pytania jak po podłączeniu głośników SWA-9500S zachowuje się zestaw HW-Q800D z SWA-9500S?
1) test kanałów Dolby Digital 5.1 - czy głośniki w soundbarze wydają dźwięk kanałów tylnych w bocznych głośnikach czy przekierowany jest dźwięk tych kanałów do SWA-9500S a soundbarze boczne są wyciszone - po prostu które głośniki w sondbarze i SWA-9500S działają podczas testów kanałów Dolby Digital 5.1
2) włączony efekt Surround dla sygnału wejściowego dźwięku 2.0 - jakie głośniki w soundbarze i SWA-9500S dają efekt surrond
Podsumowując czy Q800D z zestawem SWA jako 7.1.2 przy teście dolby digital 5.1 daje efekt na soundbarze 3.1 i SWA 2.0 czy na soundbarze 5.1 i SWA 2.0 ?
Ewentualnie prosiłbym o odpowiedź użytkowników wersji poprzednich soundbarów Q800C, Q800B, Q800A
Dziękuje
17-01-2025 03:26 PM
Cześć @krzysgg Niezmiennie zestaw SWA wspiera dźwięk przestrzenny i jest uzupełnieniem soundbara w tym zakresie. Natomiast test dźwięku będzie wykonywał odtwarzanie tonu dźwięku w następującej kolejności:
lewy, środkowy, prawy, tylny prawy, tylny lewy i subwoofer.
17-01-2025 04:05 PM