28-11-2022 03:59 PM
Witam mam problem z soundbar hw-q800b dodam że infolinia samsung to totalna niewiedza pracowników. Pomijam kwestie że po 2 dniach od wyjecia soundbaru z kartonu zaczęła odklejać się okleina z subwoofera. No ale przejdźmy do tematu. Mam tv philips pus7956 i soundbar hw-q800b w tv jest arc hdmi 2.0 a w soundbarze earc 2.1 wszystko jest spięte kablem hdmi z zestawu od soundbara czyli pewnie hdmi 2.0 lub 2.1 w tv wybrany tryb dźwięku Dolby Digital Plus i wszytko ładnie pięknie jest gra ok problem zaczyna się później kiedy chce odpalić Dolby Atmos mianowicie do portu hdmi 2 jest podpięty Xbox Series X odpalamy konsole w ustawieniach konsoli wybieramy tryb Dolby Atmos wszystko ładnie piknie na tv pojawia się napis Dolby Atmos na soundbarze tez ok odpalamy byle jaka grę z dźwiękiem Dolby Atmos np forza Horizon i dźwięk jest zniekształcony trzeszczacy. Konsole zostawiamy włączona ale robimy restart tv i soundbara odpalamy hdmi 2 i jest git dźwięk nie trzeczy nie jest zniekształcony. Wyłączamy konsole i z menu tv wybieramy np yt odpalamy yt i dźwięk znowu jest zniekształcony o trzeszczy wybieramy na pilocie przycisk info a soundbar pokazuje nam Dolby Atmos choć powinien przejść w Dolby Digital Plus dopiero restart tv i soundbara daje efekt czyli dźwięk wraca i informacja o trybie Dolby Digital Plus pojawia się na soundbarze. Tv ma nowa aktualizacje soundbar też hard reset tv i soundbara nie dał efektu. Ma ktoś pomyśl co i jak???
28-11-2022 05:53 PM
29-11-2022 07:37 AM
Yyy nie. Podczas korzystania z konsoli tryb Game Pro a podczas normalnego użytkowania tryb surround.
29-11-2022 07:48 AM
29-11-2022 08:40 AM
Wiem wiem że tryb standard to oryginalny dźwięk a reszta to retusz ale tu bardziej jest problem to że z trybu Dolby Atmos po przełączeniu źródła nie zmienia się na inny tryb np Dolby Digital Plus.
29-11-2022 08:56 AM
29-11-2022 12:09 PM
Widzę że nie przeczytałeś uważnie tego problemu z 1 postu. Nie ważne czy mam standard czy adaptive czy Game nie ma różnicy bo nie o to chodzi. Chodzi o to iż gdy podaje sygnał do soundbara Dolby Atmos odpala się na wyświetlaczu napis Dolby Atmos No i git ale gdy przestanę używać źródła które podaje dźwięk Dolby Atmos to soundbar dalej pozostaje w trybie Dolby Atmos i nie przełącza się na zwykły Dolby Digital czy DTS czy stereo tylko dalej pozostaje w Dolby Atmos i dźwięk jest zniekształcony bez znaczenia na tryb standard Game adaptive.
29-11-2022 12:29 PM
29-11-2022 01:32 PM
Ja mam wszystkie konsole wpięte do tv a do soundbara tylko kanał zwrotny. Coś mi się wydaje że to będzie winna po stronie soundbara że coś nieprawidłowlo rozpoznaje i przez to się tak dzieje. No bo myślę że skoro np pod hdmi 2 mam konsole z Dolby Atmos a pod hdmi 4 Dolby Digital Plus No to zmieniając źródło soundbar powinien sam zmienić obsługiwany tryb dźwięku a on tak jakby wieszał się na Dolby Atmos.
29-11-2022 01:35 PM
Dodam że mam drugi soundbar w drugim pokoju tylko philips i na tych samych kablach na tych samych ustawieniach normalnie sam działa sam się przełącza między Dolby Digital Dolby Atmos czy tam innymi trybami.