Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Połączenie Soundbar HW-Q80R, dekodera NC+ ultrabox 4K, TV QE65Q6FN

(Temat utworzony: 04-01-2021 11:24 AM)
3913 Wyświetlenia
D4rek
First Poster
Opcje

Witam,

mam następujący problem z dźwiękiem. Po podłączeniu soundbara do TV poprzez złącze ARC ("świeże włączenie") telewizor wykrywa soundbara i wszystko działa prawidłowo. Po podłączeniu dekodera i po jego skonfigurowaniu wszystko działa prawidłowo do momentu wyłączenia i ponownego włączenia TV. Podczas regulacji dźwięku pojawia się dźwięk HDMI (wcześniej było soundbar Q80R) i niestety nic nie słychać, po przełączeniu dźwięku na dźwięk TV dźwięk jest. 

Prób zmian w ustawieniach dźwięku na PCM i Bitstream niestety nie przynoszą żadnych rezultatów.  Ponowne odłączenie i podłączenie HDMI ARC nic nie zmienia. Aby ponownie zadziałało muszę odłączyć od zasilania TV i soundbar (świeże włączenie) i połączyć HDMI ARC ponownie wówczas działa do ponownego podłączenia dekodera i wyłączenia TV. 

Po podłączeniu Soundbar przez BT działa wszystko poprawnie ale niestety po po BT nie ma jakość Dolby i Atmos tylko po HDMI ARC.  Poza tym dlaczego miałbym korzystać z gorszych rodzajów połączenia jakim jest BT. 

Na starym dekoderze NC+ przy podłączeniu przez HDMI ARC również działało prawidłowo.

Czy ktoś miał może taki problem i wie jak prawidłowo to podłączyć skonfigurować byłbym wdzięczny. 

Z góry dziękuję za pomoc.

0 Like
11 Odpowiedzi
MatiJ
Expert
Opcje

@D4rek Jakiś czas temu miałem dekoder od Canal+ i taki objaw rzeczywiście miał miejsce. Nic takiego się nie działo z dekoderem UPC, czy nawet Polsatu.

Members_rVmgmXY
First Poster
Opcje

znalazłem odpowiedź na elektrodzie - w ustawieniach dekodera (dekoder - sterowanie telewizorem - CEC) trzeba zmienić na TAK i śmiga .

0 Like