Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Połączenie Soundbar HW-Q80R, dekodera NC+ ultrabox 4K, TV QE65Q6FN

(Temat utworzony: 04-01-2021 11:24 AM)
3911 Wyświetlenia
D4rek
First Poster
Opcje

Witam,

mam następujący problem z dźwiękiem. Po podłączeniu soundbara do TV poprzez złącze ARC ("świeże włączenie") telewizor wykrywa soundbara i wszystko działa prawidłowo. Po podłączeniu dekodera i po jego skonfigurowaniu wszystko działa prawidłowo do momentu wyłączenia i ponownego włączenia TV. Podczas regulacji dźwięku pojawia się dźwięk HDMI (wcześniej było soundbar Q80R) i niestety nic nie słychać, po przełączeniu dźwięku na dźwięk TV dźwięk jest. 

Prób zmian w ustawieniach dźwięku na PCM i Bitstream niestety nie przynoszą żadnych rezultatów.  Ponowne odłączenie i podłączenie HDMI ARC nic nie zmienia. Aby ponownie zadziałało muszę odłączyć od zasilania TV i soundbar (świeże włączenie) i połączyć HDMI ARC ponownie wówczas działa do ponownego podłączenia dekodera i wyłączenia TV. 

Po podłączeniu Soundbar przez BT działa wszystko poprawnie ale niestety po po BT nie ma jakość Dolby i Atmos tylko po HDMI ARC.  Poza tym dlaczego miałbym korzystać z gorszych rodzajów połączenia jakim jest BT. 

Na starym dekoderze NC+ przy podłączeniu przez HDMI ARC również działało prawidłowo.

Czy ktoś miał może taki problem i wie jak prawidłowo to podłączyć skonfigurować byłbym wdzięczny. 

Z góry dziękuję za pomoc.

0 Like
11 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje
0 Like
kamil40013
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@D4rek, Jaki dekoder posiadasz ? Próbowałeś go podłączać na dwa sposoby, czyli bezpośrednio do telewizora oraz przez soundbar ?

0 Like
D4rek
First Poster
Opcje
dekoder to 4k ultrabox https://pl.canalplus.com/dekodery/4k-ultrabox Bezpośrednio do soundbar wogole nie wykrywa mi dekodera
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Czy soundbar wybierasz, odpowiednie HDMI gdzie jest podłączony dekoder ?

0 Like
D4rek
First Poster
Opcje
Dekoder pod HDMI 1, soundbar pod ARC.
0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

soundbar masz wybrany na HDMI 1, żeby dźwięk był z soundbar, a nie TV

Poczytaj instrukcję od strony 85 i 92

https://downloadcenter.samsung.com/content/EM/201906/20190626124712967/AH81-09909A-00_HW-Q80R-EN1_RO...

0 Like
Lvlaniek
First Poster
Opcje

Kolego proszę pomóż mi mam ten sam problem mam tv lg jak podłącze hdmi arc to wszystko działa ale jak podepnę hmdi od nc to jak później wyłączę tv i znowu włączę to soundbar nie działa jest szansa by to ogarnąć bez wypinania hdmi non stop by dziallao 

0 Like
MatiJ
Expert
Opcje

Cześć,

@D4rek  i @Lvlaniek 

Czy soundbar działa prawidłowo za każdym razem po ARC, gdy dekoder jest całkowicie odłączony?

0 Like
D4rek
First Poster
Opcje
Tak
0 Like