Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dolby Digital a połączenie tv ue55mu7002 + soundbar q90r + ps4 (playstation 4)

(Temat utworzony: 02-05-2020 08:13 PM)
1521 Wyświetlenia
roszu
Journeyman
Opcje

Cześć,

pytanie mam :smiling-face: Podłaczyłem pod telewizor Samsung UE55MU7002 za pomocą portu hdmi (arc) i kabla HDMI 2.0 (Unitek) Soundbar Q90R. Bezośrednio do Soundbara (hdmi 1) podłączyłem PlayStation 4. W ustawieniach PS4 wybrałem Bitstream (Dolby) oraz 7.1 kanałów.95217318_829089760912388_9065476772627218432_n.jpg

W telewizorze niestety nie mogę wybrać Dolby Digital, a jedynie PCM:

96241381_2709385219290072_8656123160472584192_n.jpg

95328127_232799441324550_3524005414939131904_n.jpg

Troche mnie to zmartwiło, bo wszystkie inne urządzenie podłączone do listwy one conect dają możliwość wyboru z w/w menu opcji Dolby. Postanowiłem odłączyć konsolę PS4 od listwy soundbar i wpiąc ją w one connecta bezpośrenio, jak inne urządzenia.
Teraz w konsoli PS4 nadal mogę wybrać Bitstream (Dolby), ale już opcja 7 czy 5 kanałów jest niedostępna. Popatrzcie:

95535059_275565323480200_5452053376990707712_n.jpg

W samym telewizorze pojawiła się możliwość aktywowania Dolby Digital:

u.jpg

I tu pytanie. Co jest lepsze? Połączenie konsoli bezpośrednio pod Soundbar daje możliwość odsłuchu w Atmos jeśli gry i filmy mają taki zapis. Ale zostaje w TV na wyjściu jedynie PCM... Czy to nie jest gorsze niż słuchanie w Dolby Digital? Czy zostawić konsolę podpiętą pod Soundbar, czy przełączyć na listwę one connect? Mam wrażenie, że Dolby Digital jest bardziej przestrzenny niż PCM. Pomożecie?

0 Like
8 Odpowiedzi
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

@roszu  TV nie obsługuje Dolby Atoms dlatego przy podłączonej konsoli ((Dolby) oraz 7.1 kanałów) do TV nie ma wyboru DD. PCM to jest stereo (dwa kanały) a DD 5.1 dźwięk przestrzenny.

0 Like
roszu
Journeyman
Opcje

Właśnie kiedy podłączę bezpośrednio konsolę do TV (do hdmi w one connect) to mam wybór w menu TV Dolby Digital. PCM jest tylko wtedy gdy konsola podłączona jest do hdmi w Soundbarze...

Wychodzi na to, że połączenie pod hdmi telewizoira jest lepsze niż podłączenie konsola + soundbar??
Dlaczego w drugim przypadku w TV mam Dolby Digital, a w pierwszym nie? Poniżej schemat.

polaczenie.jpg

0 Like
vdsl2
Samsung Members Star ★★
Opcje

Może coś więcej ci napisze @MagdaB 

MagdaB
Expert
Opcje

Cześć @roszu :smiling-face: Podczas połączenia numer 1 DD nie jest dostępne w menu, ponieważ dźwięk z konsoli zatrzymuje się na soundbarze i nie jest przekazanywany na TV (telewizor otrzymuje tylko obraz).

roszu
Journeyman
Opcje

Dzień dobry @MagdaB. Serdecznie dziękuję za zabranie głosu.
Ok, czyli w przypadku podłączenia urządzeń do hdmi soundbara, to soundbar przejmuje kontrolę nad dźwiękiem i to czy w menu TV jest PCM, czy aktywne DD nie ma znaczenia dla dźwięku?

Czyli  jest to najlepsze wyjście do "wyciągnięcia" finalnego brzmienia jakie może dać urządzenie podłączone pod soundbar (w tym przypadku konsola ps4)?

Czy sugerujesz pozostać z konsoląi podpiętą pod soundbar? Odniosłem wrażenie, że opcja gdy konsola była podłączona pod one connecta bezpośrednio i wybrane DD z menu TV to dźwięk był lepszy.

0 Like
CzarekSz
Pioneer
Opcje

Osobiście polecałbym połączenie bezpośrednie wszystkich urządzeńdo One connect w telewizorze (z zaznaczeniem, że soundbar podłączamy do HDMI ARC). Tym bardzoej, jeżeli sam zauważyłeś, że jakość dźwięku jest wtedy lepsza :winking-face:

0 Like
roszu
Journeyman
Opcje

No właśnie ciekawe dlaczego tak jest, że wrażenie "lepszego odboioru dźwięku" jest z one connecta...

Chciałem zostawić ps4 i wiiu pod soundbarem, bo czasami oglądamy filmy na konsoli i według tej instukcji (https://www.samsung.com/pl/support/tv-audio-video/dolby-atmos-dts-ustawienia-x-surround-sound-soundb...) atmos odpala się tylko w przypadku podłączenia urządzenia odtwarzającego film do soundbara. Jednak jak napisała @MagdaB oraz w tym wątku (pan Staszek M): https://eu.community.samsung.com/t5/Sprz%C4%99t-audio-i-wideo/Telewizor-i-soundbar-pod%C5%82%C4%85cz...

całym dźwiękiem atmso zajmuje sie soundbar, a TV dostaje jedynie obraz.

0 Like
MagdaB
Expert
Opcje

@roszuostatecznie podłącz tak, aby było Ci wygodnie i jak najlepiej dla Twojego ucha :smiling-face:

0 Like