21-02-2021 03:12 PM
Witam, od 5ciu lat mam lodówkę jak na zdjęciach, od pewnego czasu wydziela ona dziwny zapach, stojącej zepsutej wody. Lodówkę wyszorowałem kilka razy w każdym miejscu, odkręciłem też te dwie dolne śruby, podniosłem zabudowę kabli i też umyłem to co znalazłem pod spodem. Niestety problem nie zniknął, a z tego co czytam, jest dość powszechny. Pytanie, jak w tym modelu dostać się do odpowiednich elementów, które są za to odpowiedzialne i co z tym dalej zrobić?
18-10-2023 12:24 PM — edytowano 18-10-2023 12:29 PM
Cześć @mirelak!
Tak jak już wyżej wspomniał @PrzemekM, w lodówce nie ma żadnych substancji, które wydzielałyby chemiczny zapach. Problemem może być środek stosowany do czyszczenia lodówki - najlepiej używać bezzapachowych płynów, a najlepiej umyć lodówkę samą wodą, ewentualnie z małą ilością soku z cytryny. Zapach z płynu pozostały w lodówce może z czasem przerodzić się w nieprzyjemny odór. Jeśli jednak zapach przypomina bardziej spaleniznę (zapach palonego plastiku, spalonej elektryki), polecam kontakt z serwisem lokalnym - warto zamówić wizytę technika, który sprawdzi, co powoduje ten zapach.
W linku niżej masz mapę serwisów, możesz znaleźć punkt lokalny po kodzie pocztowym, albo nazwie miejscowości:
http://www.samsung.com/pl/support/servicelocation/
27-11-2023 09:30 AM
Kontaktowałam się z serwisem, oprócz tego pan który naprawia sprzęt agd - wszyscy mnie totalnie ignorują. Serwis odpowiada, że nie powinno nic śmierdzieć, a pan który dzisiaj nam naprawiał pralkę stwierdził, że skoro ona mrozi to on nic nie może pomóc. W przeciągu 2 miesięcy cztery razy myliśmy lodówkę, na 100% nie jest to zapach pochodzący z jedzenia czy też płynu do mycia (była myta płynem do naczyń, cytryną a nawet wodą z octem) . To czysto chemiczny zapach. Dlaczego wszyscy ignorują mój problem ? Nie jestem w stanie nawet przez godzinę przetrzymać w lodówce jedzenia - wszystko śmierdzi jak nie jest w słoiku lub szczelnym pudełku. Tragedia.
27-11-2023 02:30 PM — edytowano 27-11-2023 02:31 PM
Cześć @mirelak,
Tak jak wyżej zostało wspomniane, w samym urządzeniu nie ma takich substancji, które mogłyby chemiczny zapach wydzielać do całej komory. Zapach może być spowodowany przesiąknięciem zapachów ze sztucznych materiałów, jak np. folie, które były umieszczane wewnątrz urządzenia bądź z zapachu intensywnych produktów. Jeśli dokładne czyszczenie delikatnym detergentem nie pomaga, to skutecznym rozwiązaniem może okazać się zakup filtra węglowego do lodówki, który pochłonie nieprzyjemne zapachy :).
20-08-2024 12:01 PM
Dzień dobry od kilku dni (lodówkę posiadam 5 lat) mam nieprzyjemny zgniły zapach w lodówce samsung rf56j9041sr jakby nawiewało "coś śmierdzącego" do środka lodówki. Wszystkie półki i lodówka wyczyszcza 3x nic nie pomogło, została również wysunięta i odkręcona osłona na samym dole i tam też wyczyszczone co się dało (bo dostęp kiepski), żadne pochłaniacze zapachów, kawa nic nie pomaga. Może jakieś wskazówki aby pozbyć się problemu...
20-08-2024 01:02 PM
@monikor75 Dzień dobry
lodówka sama w sobie nie ma żadnych substancji wonnych, które mogłyby generować zapachy. W takiej sytuacji warto po prostu rozmrozić urządzenie i dokładnie umyć wnętrze lodówki.
Proszę się Upewnić , że żywność o intensywnym zapachu jest szczelnie zapakowana.
20-08-2024 01:09 PM
Lodówka była rozmrożona i wszystko było umyte 3 krotnie nie ma szans aby zapach pochodził z żywności. Brzydki zapach jest jakby nadmuchiwany gdyż lodówka np. po nocy jeszcze bardziej śmierdzi. Proszę o podpowiedź jak ustalić przyczynę problemu.
20-08-2024 01:23 PM
@monikor75 Czym Pan czyścił lodówkę? jakimi srodkami?
20-08-2024 01:33 PM
Czyszczone było czystą wodą, wodą z cytryną i wodą z octem potem wywietrzone.
20-08-2024 01:36 PM
@monikor75 Jeśli zapach czuć z otworów wywiewających powietrze, możliwe, że konieczna będzie wizyta serwisu, aby sprawdzili tę przestrzeń. W tej sytuacji jedyne co może Pn zrobić samodzielnie to rozmrożenie urządzenia i wyczyszczenie go, najlepiej samą wodą, ewentualnie z dodatkiem małej ilości soku z cytryny, który neutralizuje przykre zapachy. Jeśli to nie pomoże, najlepiej będzie skontaktować się z serwisem.
20-08-2024 02:18 PM
Dokładnie tak jest że czuć zapach z otworów. W takim razie poszukam serwisu.