18-02-2019 11:21 AM
Dzień dobry.
Zauważyłem ostatnio, że na dnie lodówki RB36J8799S4 w części chłodziarkowej pod dolną szufladą zebrało się całkiem sporo wody. Wskazywało to ewidentnie na niedrożny przewód odprowadzający skropliny. Po dostaniu się do odpływu skroplin na tylnej, wewnętrznej ścianie chłodziarki (pod wentylatorem cyrkulacyjnym) stwierdziłem, że woda stoi w odpływie. Odessałem więc wodę z przewodu strzykawką i wlewając nieco ciepłej i powtarzając tą procedurę kilkakrotnie, nagle woda zaczęła pięknie odpływać do tacki umieszczonej z tyłu lodówki nad kompresorem. Wniosek z tego, że przewód odprowadzający był po prostu zamarznięty.
Pytanie jak to możliwe i jaka mogła być przyczyna wystąpienia takiego zjawiska? Co zrobić, żeby problem się nie powtórzył?
31-08-2023 06:57 PM
Dzień dobry wszystkim,
u mnie identyczny problem wystąpił w lodówce Kitchen Fit RB36R8899SR. Dziś zauważyłam wodę na brzegu lodówki pod szufladą. Było jej całe mnóstwo, z duszą na ramieniu ją ściągałam, bo prąd i woda to niezbyt sympatyczne połączenie. Właśnie wysłałam zgłoszenie reklamacyjne jak sugerował @OleksiiA . Za lodówkę w maju 2020 r. dałam 3700 zł z groszami (a i to tylko dlatego, że kupowałam ją w promocji zmniejszającej cenę z każdym zakupionym przedmiotem, wyjściowo kosztowała 4299 zł), jeszcze miałam o rok przedłużoną gwarancję, a tu taki psikus. Tymczasem zmieniłam temperaturę w zamrażarniku z -18 do -15 zgodnie z sugestią MieszkoM i czekam na odzew z serwisu. Miło by było, gdyby i u nas zrobiono bezpłatną naprawę wady fabrycznej, bo przy takiej cenie to powinien być standard obsługi klienta.
31-08-2023 07:01 PM — edytowano 31-08-2023 07:02 PM
@bazia Dzień dobry
Rozumiem że lodówka jest nadal na gwarancji?
To pierwszy raz Kiedy Pani zauważyła wodę w lodówce? Czy wcześniej coś się działo?
31-08-2023 07:13 PM
31-08-2023 07:14 PM
Witam,
U mnie naprawa serwisowa wykonana została w połowie marca tego roku. Polegała na montażu zestawu grzałki wraz ze sterowaniem od nowszego modelu. Po 5 miesiącach mogę potwierdzić, że rozwiązanie działa, choć jest pewien warunek. Nowa płyta sterująca prawdopodobnie nie podaje temperatur zgodnie z nastawami. U mnie po wymianie zbieranie wody pod szufladą zamieniło się w skutą lodem tylna ścianę, która nie nadążała się rozmrażać. Podniesienie temperatur pracy podziałało: pod szufladą od 5 miesięcy całkowicie sucho, a rozmrażanie tylnej ściany działa. To taka wskazówka dla osób których naprawa zaskoczyła nowym problemem.
31-08-2023 07:19 PM
31-08-2023 07:23 PM
31-08-2023 07:25 PM — edytowano 31-08-2023 07:25 PM
31-08-2023 07:53 PM
U mnie niestety nie udało się naprawić lodówki bezpłatnie. Serwis nic przez telefon nie pomógł a podał tylko koszt i termin kiedy mogą przyjechać, żeby sprawdzić co się stało (miesiąc czasu czekania). Dział reklamacji nie uznał reklamacji. Dziękuję za pomoc Panu @OleksiiA. Niestety ale w moim przypadku "pozostaje jedynie wezwanie serwisanta i naprawa odpłatna zgodnie z informacjami, które otrzymałam ze Wsparcia Technicznego".
31-08-2023 08:16 PM
Nie wiem jakie koszty podał serwis, ale serwisant podając ceny z głowy wyliczył grzałkę na ok.400, płytę na ok.900 no i oczywiście dochodzi jeszcze robocizna czyli +/- daje to pewnie coś koło 1,5k - osobiście szukałabym nowego sprzętu, a odmowa naprawy z jakiegokolwiek powodu modelu świadomie produkowanego przez lata z wadą jest ...!🤬
01-09-2023 02:42 PM
@Members_lgURsau, możesz zacząć od wysłania pisemnej reklamacji do wsparcia technicznego poprzez formularz mailowy: https://samsung-webform.sprinklr.com/?token=eyJhbGciOiJSUzI1NiJ9.eyJmb3JtSWQiOiI1ZWFlYzBlYTc2ZmU5NTl... (wyraźnie zaznacz, że jest to reklamacja i poproś o jej przekazanie do Działu Reklamacji), opisz dokładnie sprawę, podaj swoje dane do kontaktu zwrotnego oraz dane urządzenia (najważniejsze są kod modelu oraz numer seryjny), dołącz również zdjęcie lub skan dowodu zakupu.
Wtedy sprawa powinna trafić do Działu Reklamacji, który indywidualnie decyduje co do każdego przypadku.