Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Woda w lodówce RB36J8799S4

(Temat utworzony: 18-02-2019 11:21 AM)
45244 Wyświetlenia
kalwin
Journeyman
Opcje

Dzień dobry. 

Zauważyłem ostatnio, że na dnie lodówki RB36J8799S4 w części chłodziarkowej pod dolną szufladą zebrało się całkiem sporo wody. Wskazywało to ewidentnie na niedrożny przewód odprowadzający skropliny. Po dostaniu się do odpływu skroplin na tylnej, wewnętrznej ścianie chłodziarki (pod wentylatorem cyrkulacyjnym) stwierdziłem, że woda stoi w odpływie. Odessałem więc wodę z przewodu strzykawką i wlewając nieco ciepłej i powtarzając tą procedurę kilkakrotnie, nagle woda zaczęła pięknie odpływać do tacki umieszczonej z tyłu lodówki nad kompresorem.  Wniosek z tego, że przewód odprowadzający był po prostu zamarznięty.

Pytanie jak to możliwe i jaka mogła być przyczyna wystąpienia takiego zjawiska?  Co zrobić, żeby problem się nie powtórzył?

264 Odpowiedzi
Krzysztof77788
Apprentice
Opcje
Zestaw
1. nie ma indeksu przynajmniej o nim nie słyszałem i nie widziałem ale sklada sie z nowego panelu sterowniczego dla rb36j natomiast dla rb36r ponoć można w zdalny sposób przeprogramować lodówkę
Plus wspomniana grzałka jak na fotach .
2. Grzałka nie ma żadnych indeksów, kodów paskowych ale jeśli jej temp według słów fachowca wynosi max 40 stopni a pewnie takiej nie osiąga bo by się lodówka mogła zapalić to zuzycie dodatkowe prądu jest w skali roku na poziomie max 5 zł...
3. Dwa tygodnie po naprawie i zero wody
4. Grzałka jak focie a podłączenia widać na fotach 2 tyg temu 20221223_152107_45381_1671805268.jpg20221223_152057_45380_1671805259.jpg
0 Like
neder6
Explorer
Opcje

To 3mam kciuki i gratuluje:) Rowniez mam miec zamontowany ten zestaw po nowym roku.

0 Like
KrzychuG
Explorer
Opcje

A jak cenowo wyglada zestaw i robocizna? 

0 Like
steephan
Pioneer
Opcje
A ja jestem ciekaw jak to wygląda z poborem energi. Ja rozciołem izolacje żeby zrobić obejście. U mnie była przemoczona więc chyba nie miała odpowiednich własciwości.
0 Like
6-tec
Explorer
Opcje

Długo mnie nie było ale wydaje mi się że moje rozwiązanie jest bardziej przyjazne środowisku i mniej szkodliwe lodówce niż montaż grzałki w środku lodówki.

Ale to tylko moje subiektywne odczucie, na plus że zasilanie podłączone w środku a nie na zewnątrz 😉

0 Like
Aza15
Explorer
Opcje
Dlaczego zbiera sie woda w dolnej szufladzie lodówki .Raz na 2-3 tygodnie muszę wyjac szuflade i zebrac około 0,5 litra wody

0 Like
HubertK
Expert
Opcje

@Aza15 Cześć!

Może mieć to związek z niedrożnymi albo przymrożonymi kanałami skroplin systemu Nofrost. Czy lodówka była rozmrażana?

Aza15
Explorer
Opcje
Dzięki, mysze sprawdzić u siebie czt to jest przyczyną. U mnie woda stoi pod szuflada fresh zone
0 Like
Aza15
Explorer
Opcje
Nie, tylko czyszczona w środku .Moze wylaczyc na kilka godzin i rozmrozi sie
0 Like
tiototamka
Student
Opcje

Mam ten sam problem woda zbiera się pod dolna szufladą. Jakie są wasze doświadczenia z naprawą obecnie? Czy serwis powinien wiedzieć że jest ten zestaw naprawczy czy to nie jest jeszcze ogólnie dostępne?

0 Like