Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

W jaki sposób włączyć lub wyłączyć "blokadę rodzicielską" w pralce?

(Temat utworzony: 12-10-2016 11:05 AM)
42838 Wyświetlenia
MarcinR
Journeyman
Opcje

Aby włączyć funkcję blokady rodzicielskiej, należy nacisnąć jednocześnie przyciski Temp. i Wirowanie i przytrzymać je przez 3 sekundy.

13 Odpowiedzi
NEJTIRI40
First Poster
Opcje
Tak, ale żeby uaktywnić funkcje trzeba dodatkowo przycisnąć przycisk start/pauza. Uważam że blokada rodzicielska jest do niczego. Co z tego ze blokuje przyciski, nie blokuje wł/wył i kiedy przypadkowo kot, dziecko czy ktokolwiek naciśnie ten przycisk pralka resetuje cały cykl prania i trzeba ją ustawiać na nowo, łącznie z detergentami. Tracimy czas i pieniądze. W mojej zmywarce jest tak ze po odłączeniu zasilania pamięta aktualny program i nic nie trzeba robić, poprostu kontynuuje prace .
0 Like
Opcje

Cześć @NEJTIRI40 ,

Dzięki za uwagi. Blokada rodzicielska ma za zadanie zablokować możliwość zmiany cyklu w trakcie prania. Przycisk wł/wył musi pozostać aktywny, dla bezpieczeństwa użytkownika pralki.

0 Like
wilczynski_pm
First Poster
Opcje

Zgadzam się z poprzednikami że taka blokada rodzicielska to żadna blokada rodzicielska. Dzieci podchodzą i wyłączają pralkę, mało tego...jest ustawiona w takim miejscu że sam często przechodząc ją wyłączam (właśnie zrobiłem to po raz kolejny i sfrustrowany zacząłem szukać informacji w internecie trafiając na to forum). Ktoś powie to ustaw ja inaczej. Pewnie tak bym zrobił gdyby moja łazienka była większa niż obecne 2m2. 

Miałem pralki innych firm i nigdzie nie spotkałem się z taka blokada rodzicielska. Nie kupuje uzasadnienia związanego z bezpieczeństwem. Są inne sprzęty które mam w domu i uważam za bardziej niebezpieczne (piekarnik) które mają blokadę rodzicielska która uniemożliwia wszystko (z wyłączeniem piekarnika włącznie). O jakim bezpieczeństwie piszesz?

Wszystko można rozwiązać w inny sposób, choćby właśnie wspomniane tutaj ponowne włączenie urządzenia z możliwością powrotu do nieukończonego prania. Albo choćby wyłączenie urządzenia w trybie blokady rodzicielskiej po przytrzymaniu przycisku np 3sek.

Pralkę mam od roku, ale frustracja z tym związana dyskwalifikuje ją. Nigdy nikomu nie polecę Samsunga właśnie z tego błahego powodu. Takie zwykłe potrzeby zwykłych ludzi. 

0 Like
fabek
First Poster
Opcje

Mam ten sam problem ze swoją pralką Samsung. Wielokrotnie dziecko już pomimo "Blokady rodzicielskiej" wyłączyło pralkę, przez co cały cykl prania poszedł "w kosz". Wszystko trzeba było zaczynać od początku. Marnotrawstwo wody, proszku, prądu, czasu i oczywiście pieniędzy. Co to za blokada rodzicielska, która nie potrafi blokować pralki przed dziećmi?!

Tłumaczenie, że ta blokada ma za zadanie zablokować możliwość zmiany cyklu w trakcie prania jest trochę naciągane, bo bez blokady też nie można zmienić programu, ani temperatury, ani funkcji dodatkowych. Można tylko zmienić ilość cykli płukania i prędkość wirowania (i to nie zawsze). Wiec tak na prawdę powinno to się nazywać "blokada przycisków (niektórych)".

Dla mnie koncepcja tej blokady jest zupełnie nieprzemyślana i nie spełnia w ogóle funkcji do której miała zostać stworzona. Zgadzam się z poprzednikiem, sposób wyłączenia pralki przy włączonej blokadzie rodzicielskiej można było zupełnie inaczej zaprogramować, np dłuższe wciśnięcie przycisku zasilania.

Szczerze bardzo się zawiodłem takim podejściem Samsunga do tego tematu (nie wspominając, że z płytą indukcyjną też mam problemy, choć nie dotyczą blokady rodzicielskiej).

Pozdrawiam

0 Like
Draxterix
First Poster
Opcje

Ktoś to projektował ta blokadę rodzicielska chyba nie miał nigdy dzieci. Pierwsze co naciska to power. Jestem w takim akcie desperacji że zaraz rozbiore ta plalke i zablokuje ten przycisk. Samsung naprawdę nie dało się zrobić wyłączenia pralki przez przytrzymaj przycisk power przez kilka sekund? Lub kontynuuj program po przypadkowym wyłączeniu? Takie to trudne dla was? 

0 Like
Iwona555
First Poster
Opcje
Mam problem z suszarka nie mogę zdjąć ,blokady rodzicielskiej" przez co nie mogę włączyć suszarki . Wyłączałam ją z produ , trzymałam dwa przyciski przez 3 sek ale niestety nic nie działa
0 Like
JolaŁ
Expert
Opcje

@Iwona555 

Możesz podać model sprzętu (widoczny po otwarciu drzwi)?

0 Like
Iwona555
First Poster
Opcje
Suszarka SAMSUNG DV90M5200QW/EO
0 Like
JolaŁ
Expert
Opcje

@Iwona555 

W tym modelu wystarczy przytrzymać ponad 3 sekundy guziki: bez zagnieceń i poziom wysuszenia, do czasu zniknięcia blokady 😊

0 Like