Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Lodówka RB34T635EBN pobór prądu.

(Temat utworzony: 27-11-2024 09:20 PM)
114 Wyświetlenia
lala91
Explorer
Opcje
Czy wam też lodówki pobierają po 150w? Podczas takiego poboru jest cisza, nie pracuje. 
Mam wrażenie, że od jakieś czasu lodówka za dużo prądu pobiera i ma momenty w których nie chce się wyłączyć a myślę że już powinna. W specyfikacjach mowa o 254kwh na rok a tu po obliczeniach wychodzi mi raz tyle ile powinno być. 

image

0 Like
5 Odpowiedzi
OliwiaB
Expert
Opcje

Cześć @lala91

Wskazywane przez producenta pomiary są liczone w specjalnych komorach, a samo zużycie prądu jest zależne od wielu czynników. Dla przykładu częstotliwość otwierania drzwi, ilość produktów w środku, zasłonięte żywnością nawiewy, zachowane odległości montażowe. Postaraj się zmierzyć pobór, przy dłuższym czasie nieotwierania drzwi i odsunięciu produktów od tylnej ścianki - jeśli wyniki będą takie same, to serwis musiałby zerknąć do niej. 

Myszorek
Pioneer
Opcje
Polecam włożyć termometr do lodówki i zobaczyć czy trzyma zadana temperaturę. Miałem podobnie z poprzednią lodówka (inna firma). Nie wyłączała się prawie wcale. Wyszli na to, że nie chłodziła jak trzeba.
0 Like
lala91
Explorer
Opcje
Jakiś specjalny termometr zakupić do tego? Podczas 37 godzin pracy łącznie zużyła ponad 1,7 KWh
0 Like
lala91
Explorer
Opcje
Lodówka pracuje w trybie 45-50min pracy (tak że ją słychać jak pracuje) i 20-25min bez pracy (tzn pobiera wtedy na poziomie 1,5 wata) wydaje mi się że za częste te cykle
0 Like
OliwiaB
Expert
Opcje

Cześć @lala91!

W teorii silniki inwerterowe tak działają, tzn. przeskakują między trybami. Przy częstszym otwieraniu drzwi - załączy się wyższy tryb, później w momencie wyciszania niższy i tak ciągle. Z termometrem może być różnie, bo temperatura wskaże inny pomiar przy wywietrznikach, inny na krawędzi półki. Sugerowałabym jednak kontakt z serwisem, żeby sprawdzili i pobór i odczytali dane temperatur.