Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Suszarka DV90T5240AE głośny dźwięk pompy odpływu

(Temat utworzony: 26-11-2024 09:41 AM)
75 Wyświetlenia
Kamil931207
First Poster
Opcje

Problem z dźwiękiem podczas pracy pompy odpływu, dźwięk bardzo dziwny jakby gwizd, który zmienia się przy dociśnięciu węża. Nie występuje zawsze. Wąż drożny, nie rozkręcałem tacy/pompy (suszarka klika miesięcy po gwarancji...)

0 Like
4 Odpowiedzi
OliwiaB
Expert
Opcje

Cześć @Kamil931207

Brzmi jakby była jakaś nieszczelność na przyłączu węża i powietrze się rozchodziło po prążkach tworząc taki gwizd. Przy sile docisku niknie, więc tam bym szukała przyczyny. Możesz spróbować zmienić odprowadzenie do pojemnika zamiast do odpływu lub wezwać technika, który sprawdzi przyłącze i ewentualnie je bezpiecznie wymieni. 

Kamil931207
First Poster
Opcje

Przy odpiętym wężu dźwięk również się pojawił, wygląda jakby samo gniazdo przyłącza miało nieszczelność. Jak się domyślam, jest to element integralny samej pompy?
Jak można zmienić odprowadzenie do pojemnika? Czy wówczas pomija się działanie pompy?

0 Like
OliwiaB
Expert
Opcje

@Kamil931207 

Jeśli się pojawia dźwięk przy odpiętym wężu, to faktycznie jest to już kwestia przyłącza i tak, jest to część integralna. Przy zmianie odprowadzania do pojemnika, nie pominiemy działania pompy, więc dźwięk może się niestety pojawiać bez znaczenia, w jaki sposób będzie odprowadzana woda. 😞 Dobrze by było wezwać technika.

Kamil931207
First Poster
Opcje

Dziękuje za odpowiedzi! 
Zdemontowałem pompę i podpiąłem "na krótko", wszystko działa prawidłowo, żadnych niepokojących dźwięków nie było (bez i z wężem). Nie dostrzegłem żadnych uszkodzeń czy pęknięć. Dźwięk ten pojawia się zazwyczaj pod koniec cyklu suszenia, być może to kwestia temperatury.

0 Like