03-02-2023 04:39 PM — edytowano 04-02-2023 02:38 AM
Dzień dobry,
piszę by podzielić się rozczarowaniem, jakie spotkało mnie za sprawą suszarki Samsung DV90N62632W.
Suszarkę tę, model wcale nie z najniższej wtedy serii, zakupiłem w październiku 2018 roku, czyli obecnie ma nieco ponad 4 lata. Była używana standardowo jak w 4-osobowej rodzinie, czyli 3-4x w tygodniu, z zachowaniem wszystkich zasad konserwacji i czyszczenia sprzętu, zaleconych w instrukcji użytkowania. Pierwsza awarię suszarka zaliczyła po 2,5 roku użytkowania (czyli już po ustaniu gwarancji producenta), ale wtedy z pomocą serwisu udało się doprowadzić ją do ponownej używalności, bez ponoszenia znaczących kosztów. Przed 2 miesiącami przestała działać ponownie - tym razem padła sprężarka, co wymaga jej wymiany. Koszt tej naprawy to, bagatela, 1470 PLN + robocizna (wymianie podlega cały blok silnik+sprężarka+wymiennik ciepła). Szok. Co z tego, że na silnik jest osobna 10-letnia gwarancja, kiedy sprężarka nie jest jego częścią (ale wymiana i tak dotyczy całego bloku napędowego). Poczytałem trochę opinii w sieci i, jak się okazuje, jest to bardzo częsty problem tego modelu oraz pokrewnych serii suszarek firmy Samsung. Niestety. Tym sposobem ta, poza tym całkiem fajna i funkcjonalna suszarka pojedzie na złom, a ja jestem zmuszony do zakupu nowej. Z całą pewnością wybiorę sprzęt innego producenta.
Hesp