Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z Waterwall - Nie działa waterwall

(Temat utworzony: 08-01-2020 02:53 PM)
21213 Wyświetlenia
zimnyyy
Journeyman
Opcje

Drodzy,

mam problem ze zmywarką Samsung Waterwall. Szukałem rozwiązania w sieci, na forach itd. Kupiłem zmywarkę Samsung Waterwall 4 lata temu. Od około roku nie zmywa naczyń w dolnym koszu. Ewidentnie jest problem z waterwall. W środkowym koszu naczynia są domyte i sztućce również. 

Temat już przerabiałem kilka miesięcy temu ale się poddałem. Wracam do niego teraz ponownie. 

Sytuacja wygląda tak:

Zmywarka nie komunikuje żadnych błędów, żadnych sygnałów itp. Normalnie działa ale nie myje w ogóle naczyń w dolnym koszu. 

Zmywarkę czyściłem sprawdzałem węże z wodą. Nawet wymusiłem uruchomienie zmywarki z otwartymi drzwiami, żeby sprawdzić czy dolny panel waterwall się porusza i na początku się porusza. Testy wykonałem tylko kilka minut z wiaodmych względów nie chciałem zalać mieszkania. 

Wszystko sprawdziłem co byłem w stanie i co jest w poradnikach Samsunga. 

Dolny panel podczas przesuwania wydaje dość dziwne głośne dźwięki, których kiedyś nie słyszałem. Mam wrażenie, że na początku na chwile się poruszy, a później się blokuje, bo w trakcie zmywania już tego dźwięku nie słychać. 

Co może być przyczyną? Gdzieś na forum serwisantów AGD wyczytałem, że problem jest znany i dotyczy napędu.

Jeżeli to jest napęd wiecie jaki jest orientacyjny koszt naprawy? Czy jest to w ogóle opłacalne?

0 Like
147 Odpowiedzi
badamczuk
Explorer
Opcje

mam dokładnie tę samą zmywarkę i ten sam problem 
bardzo dużo ludzi pisze o awaryjności waterwalla
Niestety Samsung ma fatalnie działający serwis... nie chcą wymieniać sprzętu tylko naprawiają do ostatniego dnia gwarancji a potem kliencie radź sobie sam 

Dobrze, że przekopałam internet - dowiedziałam się, że takich jak ja jest dużo... i nie odpuszczę Samsungowi za nic na świecie! 

0 Like
Taszi92
First Poster
Opcje

Problem waterwalla dotknął i moją zmywarkę DW60M9550BB/EO. Po włączeniu dowolnego programu słychać jak waterwall przesuwa się (strasznie zgrzyta - wcześniej nie było takich dźwięków), po około minucie zatrzymuje się i zmywarka przerywa program beż żadnego błędu. Czytałem tu, że trzeba wymienić silnik lub cały mechanizm waterwall jednak nie wiem jak to zdemontować, doszedłem do etapu gdzie zostały dysze waterwall i nie mogę ich wyciągnąc, z tyłu zdjąłem ten wąż ale dalej nie mogę wyjąć tej dyszy gdzie pod spodem jest ten silnik. Co radzicie? Da się to naprawić ? Ktoś wcześniej pisał, że zmywarka z taką usterką tylko do wyrzucenia. Dzieki

IMG_5706.jpegIMG_5708.jpeg

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@Taszi92  Dzień Dobry

W tej sytuacji pozostaje kontakt z autoryzowanym serwisem:

https://www.samsung.com/pl/support/service-center/ 

0 Like
badamczuk
Explorer
Opcje

Wypowiem się bo mam ten sam model zmywarki i firma Samsung naprawia mi ją przez 2 lata. Najpierw wymieniono moduł główny czyli dość ważną rzecz, następnie pompę myjącą, następnie wymieniono silnik waterwall , który już w kilka minut po wymianie się spalił.

Czytając liczne wypowiedzi w internecie odnośnie tego modelu łatwo wyciągnąć wniosek iż jest to bardzo nieudany i awaryjny model i gdy waterwall zaczyna się psuć cała zmywarka nadaje się do śmieci. Stoi sobie więc taki oto model u mnie w garażu i czeka aż Samsung go zabierze. 

0 Like
bearabarbara
First Poster
Opcje
Mam to samo, 4 lata użytkuje zmywarka Samsung najnowsza i najdroższa z tym bajeranckim napędem. Od pół roku nie myje kompletnie na dole, nawet nie płucze.
Nigdy więcej Samsunga chociaż wszystko mam Samsung w domu, łącznie z tel fold.
Bardzo jestem zawiedziona.
Nie będę się użerać, kupię nową zmywarkę, innej firmy oczywiście
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@bearabarbara  Jak najbardziej może Pani wybrać zmywarkę innych producentów, natomiast jeżeli obecna jest na gwarancji to warto z tego skorzystać.

0 Like
Adrianotron
Student
Opcje

Też posiadam zmywarkę Samsunga DW60J9960US waterwall zepsuł się po prawie trzech latach dość rzadkiego użytkowania zmywarki. Następnie błędy o zbyt wysokim poziomie wody to usunąłem i wyszły jakieś kolejne usterki. Przestałem używać soli do mysia ponieważ zaczęła wyciekać rdza zza ścianek korpusu. Podczas moich rozmów z użytkownikami z podobnymi problemami nie napotkałem żadnego który uzyskał realną pomoc od serwisu Samsunga. Przestrzegam nie warto inwestować w naprawę tego sprzętu złamanego grosza ponieważ to bezsensowne i usterki będą powracały wszyscy związani z serwisem w Samsungu to wiedzą lecz "palą jana" tak jak to ma miejsce tutaj na forum. Polecam jako ładny mebel, który dobrze myje naczyni choć bardzo niedługo, a następnie już tylko jako mebel.

Roziu
Explorer
Opcje

Witam Panie Przemysławie,

Dobrze Pan wie, że w tych modelach zmywarek gwarancja na najważniejsze części w tym waterwall nie obejmuje okresu 5 lat. W tym jest właśnie problem. Jedynie plasticzki i inne mało ważne rzeczy.

Jestem z Legnicy i chcę Was poinformować, że żaden serwis autoryzowany do 50 km nawet nie raczył odebrać telefonu, ani odpisać na maila. Niestety albo serwisy nie są zaktualizowane, albo to oszustwo.

Obecnie używam nowej zmywarki LG z klasy Premium, a Samsung stoi w garażu. 

Waterwall naprawiłem sam (cz e sci z north), ale teraz nie odpompowuje wody - może pompa, może panel sterujący... nikt nie wie. Trzeba wymieniać cześć, po części, co mija się całkowicie z celem.

Pozdrawiam.

Tadimir
First Poster
Opcje

Witam czy udało się rozwiązać Pana problem? mam tak samo że dochodzi do przodu i staje i trajkocze.

badamczuk
Explorer
Opcje

Waterwall jest NIENAPRAWIALNY. Nie da się go SKUTECZNIE naprawić. Proszę się domagać wymiany sprzętu na inny model (bez waterwall, zresztą takich i tak już nie mają bo nie produkują) lub zwrotu pieniędzy. W moim przypadku była to droga przez mękę. Wiele miesięcy nie miałam w domu zmywarki. Korespondencja z Samsungiem to jakieś nieporozumienie... jakby nie umieli czytać ze zrozumieniem. Technicy od napraw zamiast od razu napisać opinię, że sprzęt jest nienaprawialny (dobrze o tym wiedzą), to cudują z naprawami bo Samsung im tak każe i rozlicza ich z tego. BARDZO NIE POLECAM.

0 Like