Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z Waterwall - Nie działa waterwall

(Temat utworzony: 24-06-2020 06:05 PM)
6495 Wyświetlenia
zimnyyy
Journeyman
Opcje

Drodzy,

mam problem ze zmywarką Samsung Waterwall. Szukałem rozwiązania w sieci, na forach itd. Kupiłem zmywarkę Samsung Waterwall 4 lata temu. Od około roku nie zmywa naczyń w dolnym koszu. Ewidentnie jest problem z waterwall. W środkowym koszu naczynia są domyte i sztućce również. 

Temat już przerabiałem kilka miesięcy temu ale się poddałem. Wracam do niego teraz ponownie. 

Sytuacja wygląda tak:

Zmywarka nie komunikuje żadnych błędów, żadnych sygnałów itp. Normalnie działa ale nie myje w ogóle naczyń w dolnym koszu. 

Zmywarkę czyściłem sprawdzałem węże z wodą. Nawet wymusiłem uruchomienie zmywarki z otwartymi drzwiami, żeby sprawdzić czy dolny panel waterwall się porusza i na początku się porusza. Testy wykonałem tylko kilka minut z wiaodmych względów nie chciałem zalać mieszkania. 

Wszystko sprawdziłem co byłem w stanie i co jest w poradnikach Samsunga. 

Dolny panel podczas przesuwania wydaje dość dziwne głośne dźwięki, których kiedyś nie słyszałem. Mam wrażenie, że na początku na chwile się poruszy, a później się blokuje, bo w trakcie zmywania już tego dźwięku nie słychać. 

Co może być przyczyną? Gdzieś na forum serwisantów AGD wyczytałem, że problem jest znany i dotyczy napędu.

Jeżeli to jest napęd wiecie jaki jest orientacyjny koszt naprawy? Czy jest to w ogóle opłacalne?

0 Like
141 Odpowiedzi
Opcje

Cześć @zimnyyy ,

Zacznijmy od modelu urządzenia. Podaj go proszę. Nie wiem czy wiesz, ale niektóre modele zmywarek mają dodatkową ochronę 5 lat na kilka elementów Water Wall.

Sprawdzę czy u Ciebie jest ta ochrona i ewnetualnie podpowiem co dalej z tym zrobić :smiling-face:

0 Like
zimnyyy
Journeyman
Opcje

Dziękuję za odpowiedź. To jest zmywarka Samsung  DW60H9950FS. 

Nie wiem jak wygląda sytuacja z gwarancją, ponieważ zmywarkę zakupiłem w sklepie Ole Ole z małym upustem w związku z niewielkim wgnieceniem z boku obudowy zmywarki, które mi w ogóle nie przeszkadzało.

Nie wiem czy w tej sytuacji nadal obejmuje moją zmywarkę gwarancja 5-letnia...

0 Like
Opcje

@zimnyyy,

Jeśli urządzenie działało 4 lata, to raczej nie mogło być to znaczące wgniecenie :smiling-face:

Twoje urządzenie jest na liście modeli z 5-letnią ochroną na niektóre części Water Wall.

W związku z tym możesz skontaktować się z infolinią i poprosić o zgłoszenie na ten system.

Z ważnych informacji:

- musisz mieć dowód zakupu urządzenia z dokładną datą zakupu;

- potrzebujesz numeru seryjnego urządzenia (znajduje się na nalepce znamionowej);

- gwarancja obejmuje tylko niektóre części. Oznacza to, że za dojazd i usługę płacisz Ty. Jeśli okaże się, że to jedna z części WaterWall dostaniesz ją w ramach gwarancji.

Jeśli się zdecydujesz, kontaktuj się śmiało z infolinią.

Pozdrawiam,

Aleksandra_S_W

0 Like
zimnyyy
Journeyman
Opcje

Pani Aleksandro dziękuję za zaangażowanie. Dopiero teraz po uspokojeniu sytuacji zwiazanej z koronawirusem wróciłem do tematu naprawy zmywarki. 

Po kontakcie z Samsungiem został umówiony serwis. Przed serwisem zadzwonił technik i poinformował mnie, że koszt samej diagnostyki zmywarki to 250zł. Za samo stwierdzenie co uległo awarii i czy jest to objęte gwarancją czy nie. 

To jednak zbyt duży koszt.  Dodatkowo po objawach serwisant stwierdził, że jest wielce prawdopodobne, że uszkodzeniu uległ element, który nie jest objęty gwarancją, a koszt jego naprawy może wynieść ponad 500zł.

Zdecyduję się na zakup nowej zmywarki. Niestety nie jestem zadowolony z tak drogiego podejścia do Klienta. Tym bardziej, że jakość zmywarki po 4 latach użytkowania okazała się na zdecydowanie niższym poziomie od zmywarek konkurencyjnych firm. Mam porównanie 3 innych firm. 

Z uchwytów na talerze odpada "gumowa" osłona i pojawiają się druty. Guma z szuflady na sztućce rozsypała się całkowicie, pomimo stosowania środków najwyższej jakości do zmywarki polecanych przez Samsunga. 

Nawet zewnętrzna obudowa uległa samoczynnemu peknięciu w narożniku po ok 4 latach. Na wyświetlaczu pojawiły się pęcherze powietrza. Dodam, ze bardzo dbam o sprzęty i ta zmywarka posiada za dużo oznak zużycia sprzętu jak na 4 lata użytkowania w większości czasu przez 2-osobową rodzinę. 

Zmywarka Samsunga z waterwall jest droższą zmywarką od konkurencyjnych. Kupowałem ją, ponieważ posiadam flagowy telefon Samsunga i kilka innych sprzętów, z których jestem zadowolony i myślałem, że "przepłacam" za zmywarkę tej marki ze względu na jakość. Teraz wiem, że nie było warto. 

Nie chodzi o samą awarię, bo te się mogą zdażyć w każdym markowym sprzęcie, ale jakość elementów, z których została wykonana. Nie przetrwała próby czasu.

Teraz pozostaje mi zakupić nową zmywarkę. Nie wiem na jaką się zdecyduję, ale Samsunga już wiem, że nie opłąca się kupić, bo za wyższą ceną nie idzie wyższa jakość przynajmniej tak jest ze zmywarką.

Na szczeście inne sprzęty Samsunga u mnie się sprawdzają, ale ta zmywarka to jest skaza na wizerunku marki w moich oczach. 

Dziękuję serdecznie za chęć pomocy z Pani strony.

Pozdrawiam serdecznie

0 Like
EwaK
Hotshot
Opcje

@zimnyyy przykro mi z powodu problemów z urządzeniem. Faktycznie, nie brzmi to dobrze. Zachęcam do opisania sytuacji wraz ze zdjęciami uszkodzeń i kontaktu z Działem Reklamacji. Możesz napisać reklamację poprzez formularz lub listownie na adres: Samsung Electronics Polska Sp. z o.o. ul. Postępu 14 02-676 Warszawa z dopiskiem Dział Reklamacji.

0 Like
zimnyyy
Journeyman
Opcje

Dziękuję za odpowiedź. 

Robię dzisiaj już trzecie podejście do złożenia reklamacji przez formularz kontaktowy, który mi Pani przesłała i taki o to komunikat pojawia się przy próbie jego wysłania. 

rek.png

0 Like
zimnyyy
Journeyman
Opcje

Dodam jeszcze jedną informację, która wypłynęła podczas robienia zdjęć do reklamacji. 

Do zrobienia zdjęcia wyciągnąłem gumową siatkę na sztućceDo zrobienia zdjęcia wyciągnąłem gumową siatkę na sztućceRozsypała się do reszty w rękachRozsypała się do reszty w rękachto co zostało na podłodze zaskoczyło mnieto co zostało na podłodze zaskoczyło mnieGumowy pył o gradacji piasku, który możliwe, że mógł się przyczynić do unieruchomienia listwy z waterwallGumowy pył o gradacji piasku, który możliwe, że mógł się przyczynić do unieruchomienia listwy z waterwall

Jak Samsung mógł wypuścić siatkę gumową na sztućce z materiału, który się rozsypuje w drobny gumowy pył. Z powodzeniem może zatkać, zatrzeć lub uszkodzić ruchome elementy zmywarki. 

Nawet nie mogę wysłać reklamacji, ponieważ formularz wybija błąd.

Ostatnio z każdym dniem Samsung zaskakuje mnie negatywnie. Cały czas mam jednak nadzieje, że tylko ta zmywarka im się nie udała i mój egzemplarz po prostu jest jakiś felerny. 

Czy jest jakiś e-mail, na który mogę wysłać reklamację, skoro formularz nie działa?

0 Like
EwaK
Hotshot
Opcje

@zimnyyy podeślij mi na priv swój adres mailowy. Zostanie do Ciebie wysłany mail testowy i w odpowiedzi możesz przesłać reklamację :winking-face:

0 Like
zimnyyy
Journeyman
Opcje

Szanowna Pani EwaK,

złożyłem reklamację 36 dni temu zgodnie z Pani sugestią. W dniu dzisiejszym na czacie otrzymałem informację, że mojej reklamacji nie ma. Konsultant się zapierał, że nie ma reklamacji. Dopiero jak przesłałem kopię odpowiedzi od Konsultantki Samsunga, która potwierdziła przyjęcie reklamacji Pan skontaktował się z koleżanka i znaleźli reklamację.

Konsultant Pan Przemysław poinformował mnie, że Samsung nie ma terminu na udzielenie odpowiedzi na reklamację (!)

i że nadal mam czekać. Zakwestionował również istnienie polskiego prawa, według którego w związku z brakiem odpowiedzi na reklamację moja reklamacja z mocy prawa jest uznana. Powołał się przy tym na kartę gwarancyjną. Czyli wyższość karty gwarancyjnej Samsunga nad polskim prawem. 

Dochodzimy do absurdu, za chwile okaże się, że Karta gwarancyjna samsunga ma wyższość nad Konstytucją.

Jestem mocno zażenowany obsługą mojej sprawy od samego początku. Jedynie na Community odpowiedzi są konkretne i na czas, co nie zmienia faktu, że z perspektywy Klienta obsługa wygląda fatalnie, a moja sprawa nadal nie została rozwiązana.

Zawodowo między innymi prowadzę szkolenia z jakości obsługi klientów i customer experience. Mam ochotę opisać Wasz przypadek na swoim blogu i wykorzystać go na szkoleniach. Jak ciąg błędów obsługowych może zmienić postrzeganie firmy przez fana konkretnej marki.

Jak myślicie co odpowiem każdemu kto mnie zapyta o to co myślę na temat Samsunga?

W takim razie pytanie co dalej?

Co z uznaniem reklamacji z mocy prawa w związku z brakiem odpowiedzi na reklamację?

Podtrzymujecie, że nie uznajecie takiego prawa?

Ręce opadają.

0 Like