Zamknij

Czego szukasz?

anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z dystrybutorem wody w lodówce - model: RS7778FHCSL

(Temat utworzony: 03-08-2022 11:07 PM)
1325 Wyświetlenia
daroo77
Student
Opcje

Od jakiegoś czasu dystrybutor wody (lodówka side by side z zewnętrznym filtrem) zaczął podawać wodę bardzo powoli. Sprawdziłem wężyki i wszystko jest drożne i nie pozaginane. Ciśnienie wody jest OK. Kostkarka działa poprawnie. 

Zauważyłem, że kiedyś po naciśnięciu łopatki od dystrybutora było ciche buczenie a teraz nic nie słychać, więc jak sądzę padł dystrybutor. 

Chciałbym jednak wyeliminować ostatnią możliwość czyli filtr. Pytanie, czy przyczyną takiego małego ciśnienia może być filtr?

Ostatnio był wymieniany pół roku temu na oryginalny DA29.

Model lodówki : RS7778FHCSL

0 Like
27 Odpowiedzi
lukenuke12
First Poster
Opcje

Mam lodówkę z dozownikiem wody oraz kostka lodu RS54H. Przez dłuższy czas używałem tylko wody z filtra. No i tu się zaczyna problem. Kostki lodu się zrobiły (po włączeniu procesu), ale przestała leciciec woda z filtra. Coś buczy od góry ale nie idzie woda.  W różnych wątkach były porady, które w moim przypadku nie zadzialaly:

1) wyłączyłem lodówkę, na 10 min zakręciłem zawór wody i nic - nadal nie leci. Po 30 sec. Mimo buczenia woda  nie poszła.

2) wymieniłem filtr wody na nowy i to samo.

Może ktos ma jeszcze jakiś pomysł. Bo mnie się skończyły. Dodam, że w tzw między czasie leciała woda spod lodówki, to był powód zakręcenia kostek lodu. Tu dla cierpliwych:nie mam zagiętego wężyka wody. Wszystko wydaje się ok. Woda spod lodówki leciała, jak była włączona opcją lodu. Po jego włączeniu nie leci obecnie woda spod lodówki ani z filtra 😄

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@lukenuke12  Witam

Czy próbował Pan odpowietrzyć linię wodną?

seriu15
First Poster
Opcje
Witam,
Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu z nie działającym dystrybutorem wody.
Podłączyłem wczoraj wodę do lodówki. Wcześniej przepuściłem przez wężyk z filtrem kilka litrów wody po czym podłączyłem do lodówki. Następnie chciałem skorzystać z dystrybutora ale woda nie poleciała. 
Sprawdziłem wszystkie odcinki wężyk po kolei i wszystko jest drożne poza ostatnim odcinkiem. Z przodu lodówki zdemontowałem atrapę jak przy demontażu drzwi. Pod drzwiami od zamrażarki znajduje się złączka rurek którą rozłączyłem. Teraz po wciśnięciu łopatki od dystrybutora woda poleciała przez rurkę na dole lodówki, przelałem w ten sposób około 8 litrów wody bez najmniejszego problemu.
Dodam jeszcze, że przeprowadziłem test na kostkarce i tam wszystko działa. Jest to jednak osobny rurka doprowadzająca wodę.

Po podłączeniu złączki woda dalej nie leci z dystrybutora, ale zauważyłem, że po otwarciu drzwi od zamrażarki woda wycieka. Po naciśnięciu łopatki dystrybutora wody, następnie otwarciu drzwi zamrażarki wylewa się wiecej wody, ale sytuacja nie jest lepsza nawet powtarzajac tę czynność wielokrotnie.

Najbardziej prawdopodobne wydaje się zatkanie rurki która zjaduje się w drzwiach.

Skończyły mi się pomysły jak naprawić taką usterkę. Proszę o wszelkie wskazówk i pomysły

0 Like
JolaŁ
Expert
Opcje

Cześć @seriu15 

Najlepiej, żeby sprawdził to serwis.

Niżej link do wyszukiwarki najbliższego placówki:

https://www.samsung.com/pl/support/service-center/

carver
Apprentice
Opcje

W lodowce Samsung (z 2018r) z dystrybutora wody przestala leciec woda (bez zadnych zmian w lodowoce ani instalacji wodnej). Kostkarka dziala prawidlowo, wiec to eliminuje problem z filtrem/niedroznym doprowadzeniem wody. Udalo mi sie rozpiac przewod doprowadzajacy wode do drzwi (znajduje sie tuz pod drzwiami) i w momencie nacisniecia przycisku dystrybutora z rurki wychodzacej ze zbiornika na wode nic nie leci. Na tej podstawie podejzewam problem z elektrozaworem. Czy jest jakis 100% sposob na sprawdzenie ze to jest akurat wina elektrozaworu? Zalozmy ze dostane sie do elektrozaworu od tylu lodowki, odepne wezyki doprowadzajce wode do zbiornika i kostkarki. Nastepnie przy odkreconej wodzie, naciskajac przycisk dystrybutora wody, woda powinna wydostawac sie z elektrozaworu. Jezeli tak sie nie bedzie dzialo, to oznacza ze elektrozawor nie dziala czy np moze byc problem z przyciskiem i elektrozawor wogole nie jest wyzwalany?
Nadmienie ze powysze testy chce zrobic dopiero po calkowitym rozmrozeniu lodowki i pozostawieniu jej na 24h (wedlug niektorych osob z tego forum rozmrozenie pare razy rozwiazalo problem z dystrybutorem wody).

0 Like
PrzemekM
Samsung Members Star ★★★
Opcje

@carver  Dzień dobry

Rozumiem, że sprawa dotyczy modelu: RS7768FHCBC. Przy tego typu objawach może być niezbędny serwis.

https://www.samsung.com/pl/support/service-center/ 

0 Like
M154
First Poster
Opcje

należy odmrozić lodówkę poprzez odłączenie od sieci na co najmniej 24 godziny.Na płycie powstał błędny zapis którego nie da się zresetować 10minutowym odłączeniem zasilania bo czujniki wciąż podają zapis temperatury z zamrażarki.całkowity reset do ustawień fabrycznych po odmrożeniu , wycieki przy elektrozaworów należy zdjąć zawleczki i silnie docisnąć wężyki , dociskając wężyk odciągnąć szary zacisk zabezpieczający i dopiero wsunąć zawleczkę 

0 Like
carver
Apprentice
Opcje

Dziekuje za wskazowki, juz uprzednio rozmrozilem lodowke (odlaczylem od sieci na 16 godzin) i po ponownym podlaczeniu woda z dystrybutora zaczela leciec. Czyli problem byl natury elektronicznej? Przed rozmrozeniem dostalem sie do elektrozaworu i sprawdzilem jego dzialanie. Po odpieciu rurki od dystrubutora wody i nacisnieciu przycisku na froncie lodowki, z elektrozaworu wyplywala woda. Stad wnioskowalem, ze problemem byl zamarzniety przewod doprowadzajacy wode do dystrubutora gdzies wewnatrz lodowki.

0 Like