29-09-2017 09:40 PM
Witam od miesiąca mam nową wersję pralkę ecobubble i pranie w ogóle nie pachnie , w starej pralce nie miałam problemu, tu włączam dodatkowe płukanie i znów wlewam lenor.
02-10-2017 12:55 PM
07-04-2019 09:18 PM
użytkuję pralkę ecobubble od ponad 2lat. Od samego początku jest to samo co w wątku powyżej - pranie wogóle nie pachnie a z upływem czasu jest coraz gorzej - pachnie stęchlizną i pleśnią. Program czyszczenia uruchamiam regularnie, ponad to program gotowania z różną chemią, czyszczę fitry i gumowy kołnierz. Zrobiłąm już wszystkie "cudowne porady" zamieszczone w sieci. Niestety to w niczym nie pomaga. Czytając inne komentarze w internecie niestety stwierdzam, że jest to ogromna wada tego modelu. Szereg osób ma ten sam problem - z pralki z ecobuble nie wyjmiemy pachnącego prania. A z czasem wręcz śmierdzi. uprzedzam poradę - tak mam zamontowany syfon przy odpływie pralki.
Poprzednia stara (innego producenta) nie miała takich obiawów przez 10lat urzytkowania a pranie do końca wyjmowałam z niej pachnące.
Jak można osobie użytkującej pralkę od miesiąca i od początku ma ten sam problem radzić uruchomienie programu czyszczenie bębna?
08-04-2019 11:43 AM
@JustynaSz zapach prania jest zależny od wielu czynników, przez to zalecane jest wykonywanie różnych czynności. W skrócie podam listę:
1. Wyczyścić szufladkę na detergenty.
2. Wyczyścić szczoteczką deszczownicę nad szufladką.
3. Należy przelać ok. 2 litry ciepłej wody przez coś, co wygląda jak lejek pod szufladką.
4. Wyczyścić filtr, przepłukać odpływ i wąż odpływowy.
5. Sprawdzić wysokość odpływu, czy znajduje się między 60 a 90 cm i czy wąż jest w obejmach.
6. Wyczyścić fartuch po odsunięciu go od bębna.
7. Wykonać Eco czyszczenie lub program bawełna bez żadnego detergentu, ewentualnie z dodatkiem niewielkiej ilości octu.
8. Zmienić detergenty do prania.
Jeżeli wszystko zostało wykonane, sprawdź jeszcze zachowanie płynu do płukania tkanin. Jeżeli jest pobierany za wcześnie, wyjmij niebieskie elementy ze środkowej szufladki i dokładnie wyczyść deszczownicę.
15-04-2019 07:41 AM
@EwaK Piszę ten post siedząć w bluzie która trochę zalatuje po użyciu AirWash ( tak to ta sama pralka która która przyszla ubita z EURO ).
Pralka jest calkiem nowa, praliśmy w niej 2 razy ( pierwsze pranie, AirWash, drugie pranie), zapach który czuć z pralki nie jest zapachem stęchlizny, ani z odplywu ( tak sprawdzilem 😞 ) - gdybym mial stawiać po obwąchaniu pralki jest to smród z gumowej uszczelki - i jestem prawie pewien, że wzmógl się po uruchomieniu "odświeżania" - czyli pewnie duża temperatura.
U mnie akurat nie ma problemu z tym żeby pranie pachanialo po praniu, gorzej z zapachem samej pralki ( czuć z bębna / uszczelki ) i zapachem po użyciu odświeżania - samego suszenia jeszcze nie próbowalem. Pralka to WD70J5A10AW
15-04-2019 02:06 PM
@paniczklos faktycznie, w nowych urządzeniach czasami jest zapach gumy po praniu z fartucha właśnie. Nie jest to jednak usterką i samoczynnie zniknie po większej ilości prań.
18-07-2020 04:18 PM
witam pralka Quick drive 2mce śmierdzi z pralki uszczelka po praniu zalecają po 40 praniach wyczyścić bęben u mnie to chyba po 5 musiałabym robic cos jest nie tak z ta uszczelka
18-07-2020 09:40 PM
@olimonia wykonaj parę razy po sobie eco czyszczenie bębna. Zapach gumy w nowym urządzeniu jest normalny.
01-01-2021 07:18 PM
Pani Ewo
Mam pralkę WW8HK6400QW już rok czasu, regularnie robiony program czyszczenia. Często po parę razy po sobie. Calgony i inne nic nie dały. Jakieś cenne rady?
01-01-2021 11:01 PM
@Haku_Frey_Hellsing Cześć,
Oprócz programu czyszczenia bębna zalecałbym sprawdzić również czystość szuflady na detergenty. Możliwe, że zaległy tam resztki detergentu, które mogą uwydatniać nieprzyjemny zapach. Sprawdź również dokładnie czystość gumowego kołnierza w drzwiach pralki. Ponadto, alternatywą dla programu czyszczenia bębna może być ustawienie cyklu bawełny na maksymalną temperaturę, na pustym bębnie. Dodatkowo, zerknij na filtr odpływowy. Czasami wpadnie tam jakieś ciało obce, które mogło przedostać się do komory bębna razem z odzieżą.