31-01-2022 11:16 AM
Jak w temacie po 25 m-cach używania pralko suszarka przestała suszyć ubrania. Sprawdziłem filtr odpływowy, wykonałem reset, kalibrację, przeczyściłem wąż odpływowy. Mimo tych operacji ubranie jest gorące i wilgotne. Po otwarciu drzwiczek widać resztki wody na uszczelce. Wygląda jakby grzać grzało, ale wilgoć nie miała gdzie ujść i zostaje w środku. Parokrotne suszenie trochę poprawia sytuację. Mam wrażenie jakby coś było zapchane i wilgoć nie miała ujścia, nie było przedmuchu. Jak ona wychodzi?
04-04-2023 03:26 PM
04-04-2023 03:47 PM
@Soap_93 Cześć!
Rozumiem, że pranie jest mokre i gorące/ciepłe i wydajność suszenia stopniowo się pogarszała?
Możliwe, że usterka będzie zbliżona do tej z tematu, ale nie mamy co do tego też pewności. Napisałeś podobny model, a więc może się trochę różnić (w środku także). Czy pokazywał Ci się jakiś komunikat błędu, np. HC?
Najlepiej podjąć kontakt z serwisem, który posiada dokumentację techniczną, biuletyny i wie, jak naprawiać tego typu usterki. Samodzielnego demontażu bym nie zalecał, bo w łatwy sposób można pogorszyć stan urządzenia.
Kontakt z serwisem znajdziesz na tej stronie: https://www.samsung.com/pl/support/service-center/
04-04-2023 04:48 PM
Jeśli masz na gwarancji to serwis. Jeśli nie to ... z tyłu dwa wkręty na górze i zdejmujesz / wysuwasz ściankę górną do tyłu. Jak ją zdejmiesz masz dostęp od góry do wnętrzności. Pod metalową obudową masz wentylator z wiatrakiem musisz parę wkrętów odkręcić by to zdemontować. Jak już zdejmiesz wiatrak to masz dostęp do kanału termowentylacyjnego który zapewne jest zawalony kłakami. Niektórzy leją wodę w dół kołnierza (on schodzi z tyłu pralki za bembnem i spuszczają wodę kurkiem odpływowym gdzie jest filtr. Taka operacja musi być powtarzana raz na 6 mcy w zależności ile swetrów i różnej maści kłaków się zbierze. Na YT jest filmik podobny.
04-04-2023 04:55 PM — edytowano 04-04-2023 05:01 PM
04-04-2023 06:36 PM
Film już nie pomoże za bardzo, link jest wyżej w dyskusji, trochę inna pralka, ale doszedłeś tam gdzie film pokazuje.
Miałem to samo. Ten kołnierz da się odkręcić /gumowy włącznik/ W obudowie pralki masz specjalne otwory jeśli dobrze pamiętam przez które wkładasz śrubokręt by kołnierz odkręcić. One są zaślepione takimi kapslami, trzeba je wyjąć. Ja wyjąłem cały kołnierz i go przepłukałem. Dużo kłaków wyleciało na których osadzała się wilgoć i nie dosuszało. Teraz już kołnierza nie wyjmuje , szkoda roboty, tylko leje do niego szlauchem wodę i cały ***** spływa na dół przez bęben do odpływu który odkręcam. I tak ci radzę.
26-06-2023 04:23 PM
Pralko suszarka WD80K5A10W/EO
Przestała suszyć i pojawił się komunikat Hot.
Pranie jest bardzo gorące. Jakieś rady?
26-06-2023 04:40 PM — edytowano 26-06-2023 04:44 PM
@Adambesz Dzień dobry
Komunikat hot oznacza to, że urządzenie jest po prostu nagrzane. Komunikat ten powinien zniknąć po jakimś czasie, jak urządzenie ostygnie.. Czy po skończonym suszeniu pranie jednak jest mokre i zimne albo ciepłe i mokre?
26-06-2023 06:08 PM
Pranie jest mokre i gorące
26-06-2023 06:15 PM
@Adambesz Gadyby taka sytuacja się jeszcze powtarzała to trzeba będzie skontaktować się z serwisem
26-06-2023 06:28 PM
Niestety już cały czas tak się robi.
Samemu da się wymienić jakąś część lub naprawić to ?