31-01-2022 11:16 AM
Jak w temacie po 25 m-cach używania pralko suszarka przestała suszyć ubrania. Sprawdziłem filtr odpływowy, wykonałem reset, kalibrację, przeczyściłem wąż odpływowy. Mimo tych operacji ubranie jest gorące i wilgotne. Po otwarciu drzwiczek widać resztki wody na uszczelce. Wygląda jakby grzać grzało, ale wilgoć nie miała gdzie ujść i zostaje w środku. Parokrotne suszenie trochę poprawia sytuację. Mam wrażenie jakby coś było zapchane i wilgoć nie miała ujścia, nie było przedmuchu. Jak ona wychodzi?
31-01-2022 01:55 PM
31-01-2022 02:59 PM
Niestety nie da się. Trafia się na automat telefoniczny ktory mowi aby wysslac email a w zamian otrzyma sie link do oplacenia wizyty diagnosty. Zero rozmowy, zero człowieka. Diagnosta przyjedzie za 240pln i powie nie opłaca się bo to i to... i mam dylemat bo to po gwarancji. Zastanawiam sie czy nie wyrzucic na złom i nie kupic cos innego juz nie Samsunga. Patrząc na takie podejście do użytkowników.
08-02-2022 10:01 AM
Chyba udało mi się samemu znaleźć źródło problemu. Jaszcze nie sprawdzałem ale na YT jest parę filmików z dokładnie takim samym problemem. Zapchany kłakami z ubrania obieg termo wentylacyjny. Z tego co widziałem na górze pod pokrywą która łatwo zdjąć jest dmuchawa która pcha powietrze przez grzałki w zamkniętym termoobiegu do bębna (nad włazem otwór). Powietrze ciepłe obiega bęben i od spodu bębna wraca poprzez jakiś ociekacz to wentylatora. Trzeba zdjąć pokrywę wentylatora i dobrać się jakoś do tego ociekacza. Radzą go przepłukać wodą bo w nim duzo syfu jest który nie pozwala poprawnie odprowadzać wodę. Będę rozkręcał pralkę w ciągu paru dni to potwierdzę temat. Jakby co to standardowy problem w pralkosuszarkach ja się spojrzy na filmiki na YT.
09-02-2022 02:51 PM
Udało mi się dobrać do wentylatora i go oczyścić oraz wyczyścić osuszacz poniżej wentylatora. W środku było bardzo dużo syfu, tak z dwie pięści kłaków, sklejonych włukien itp. Ewidentnie powinno się tam filtr dodać konstrukcyjnie i z zewnątrz móc go oczyszczać bez otwierania pralki. Konstrukcyjnie widać, że porażka. Ktoś wie gdzie znajdują się sensory wilgoci i jak je zdiagnozować, sprawdzić? Podobno trzeba to czyścić raz na 6 mcy z tego co wygooglowałem.Wentylator.
12-12-2022 09:16 AM
a mogę prosić o link do YT. mam ten sam problem i też chciałbym to naprawić
13-12-2022 10:37 AM
Tutaj masz filmik. Ogólnie czynność należy powtarzać co około 6 cmy. warto szlauchem ten kołnierz z tyłu pralki przeczyścić lejąc do środka dużo wody i spuszczając korkiem odlotowym. niestety. https://youtu.be/kpkcRBoj8kY
13-12-2022 12:24 PM
dzięki, w weekend będę mieć chwilę to się pobawie. Po 2,5 roku użytkowania moja pralkosuszarka tylko podgrzewa zamiast suszyć. Ciuchy wychodzą gorące i dalej mokre.
05-03-2023 08:50 PM
Hej,
rozkręciłem dziś również moje urządzenie WD80...
Znalazłem w końcu czas po tym jak po suszeniu pranie okazało się jeszcze bardziej morke niż po zwykłym odwirowaniu. System był tak zapchany, że woda, która pobierana jest do przepłukiwania w trakcie suszenia nie była odprowadzana i zostawała w praniu.
Oto co zobaczyłem po rozkręceniu. Nigdy już więcej nie kupię takiego urządzenia od Samsunga. Jest to zwykła jednorazówka. W dobie gdzie musimy oszczędzać surowce, energię i przede wszystkim pieniądze samsung produkuje takie oto elektrośmieci. Po pierwsze cały ten system był strasznie zakamieniony - ok, mieszkam we Wrocławiu, gdzie mamy twardą wodę. Ale kto jak to, producent pralek chyba powinien wiedzieć, że trzeba zastosować jakiś materiał, do którego nie będzie się łatwo osadzał kamień. Po drugie wyciągnąłem z całego systemu chyba ze 3 garści pozostałości po suszszeniu. Łopatki wentylatora były całkowicie pokryte zabrudzeniami. Chyba firma powinna wprowadzić jakiś system samoczyszczenia jeżeli dostęp do tych części jest tak utrudniony i nie ma nic o jego konserwacji w instrukcji. Dramat. Nie polecam nikomu. Tym bardziej, że funkcji suszenia używałem przez 2, 5 roku naprawdę sporadycznie. Nie chce wiedzieć jak szybko by padło gdybym używał suszenia regularnie.
06-03-2023 05:19 PM
Tak, u mnie dokładnie to samo. Pokątnie dowiedziałem się, że ten problem mają generalnie pralko-suszarki. Nie ma filtra wyjmowanego, dostępnego z zewnątrz a w tej w ogóle nie ma filtra. Tak więc następnym razem trzeba kupować suszarkę.